Test av amerikansk bourbon

Tilbudet av amerikansk bourbon har fått et skikkelig løft. Likevel er antallet begrenset. Blant de 12 produktene vi har testet står de fem såkalte small batch bourbons signert nordmannen Even Kulsveen frem.
Redaksjonen
02 Februar 2006 - 13:38

Aller best er Kentucky Vintage og Noah's Mill 15 years old, men rimelige Old Bardstown Kentucky 10 years old er absolutt verd å vurdere. Her er det stor nyanserikdom. Et bevis på at bourbon ikke bare er for cowboy'er og behårete menn. Mer kommersielle og veletablerte produkter som Evan Williams Kentucky Straight 7 years old bør være lett å introdusere til en bred målgruppe, jenter inkludert.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental og Andy Juhlin, frilans.

Remi Madsen - Andy Juhlin  
Foto: Johnny Syversen

Testen, som ble gjennomført 19. juni 2003, omfatter de aller fleste amerikanske bourbon tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt etter alder. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene utover kategori før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. januar 2006. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Noah's Mill 15 years old Kentucky
Noah's Mill Distilling Co
USA - Kentucky
40342 Vectura - kr 550,10 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Mørk oransjegylden. Stor rik duft av vanilje, karamell, trevirke samt frukt særlig appelsin.
Smak: Utsøkt anslag, deilige nyanser fra duften, svært fyldig, sitter veldig godt og lenge med søtlig eik i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Bar, også etter maten sammen med espresso eller en god sigar.
Vurdering: Virkelig en fornøyelse å drikke. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: Min. 51% mais, maks. 49% andre kornsorter
Alkoholinnhold: 57,2% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 180 md. fatlagring i nye amerikanske hviteik-fat som innvendig er forkullet
Bestill her:

÷
Kentucky Vintage
Kentucky Vintage Distillery
USA - Kentucky
40340 Vectura - kr 403,00 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Mørk gylden. Elegant bløt duft med nydelig integrert fatpreg, noe sjokolade, karamell, toffee, nøtter ogndler.
Smak: Raffinementet fortsetter i smaken, meget god balanse og munnfølelse, lang varm krydret og fruktig ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Bar, etter maten.
Vurdering: En edel bourbon. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: Min. 51% mais, maks. 49% andre kornsorter
Alkoholinnhold: 45,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 96 md. fatlagring i nye amerikanske hviteik-fat som innvendig er forkullet
Bestill her:

+
Evan Williams Kentucky Straight 7 Years Old Bourbon
Old Evan Williams Distillery
USA - Kentucky
20021 Vectura - kr 299,90 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Gylden. Edel duft, parfymert i søtlig retning med gode fat- og trearomaer.
Smak: Bløt og innbydende med god harmoni mot duften, sitter veldig godt med lett krydret finish. (UÅ)
Bruksområde: Bar, litt is.
Vurdering: Svært lett å like. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: Min 51% mais + div. Kornsorter
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 7 års lagring i nye forkullede amerikanske hviteik-fat.
Bestill her:

+
Old Bardstown 10 Years Old
Old Bardstown Distilling
USA - Kentucky
40338 Vectura - kr 349,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: Ravgul. Flott rik duft med sitrus, appelsinskall, trevirke, skogbunn, mørk sjokolade og vaniljestang.
Smak: Bløtt anslag, sammensatt og fyldig, utsøkt fatpreg, meget god lengde med en del krydder i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Bar.
Vurdering: Bør oppleves. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: Min. 51% mais, maks. 49% andre kornsorter
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 120 md. fatlagring i nye amerikanske hviteik-fat som innvendig er forkullet
Bestill her:

+
Rowan's Creek Kentucky
Rowan's Creek Distillery
USA - Kentucky
40339 Vectura - kr 503,40 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Lys gyldenbrun. Flott duft med mye mørk sjokolade, sitrus, vanilje, korn, røyk, cola og krydder.
Smak: Svært rik smak med god harmoni mot duften, fin fedme, sitter svært godt og lenge. (UÅ)
Bruksområde: Bar, gjerne etter maten med en god sigar..
Vurdering: Meget kompleks bourbon. Verd prisen. (UÅ)
Laget av: Min. 51% mais, maks. 49% andre kornsorter
Alkoholinnhold: 50,1%vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 144 md. fatlagring i nye amerikanske hviteik-fat som innvendig er forkullet
Bestill her:

Jim Beam Black 8 Years Old
James B. Beam Distilling Co.
USA - Kentucky
33391 Vectura - kr 322,90 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Gylden. Lett elegant duft av frukt, blomster, grønne blader, karamell og vanilje.
Smak: Kremaktig bløtt anslag, meget mild og behagelig, lett krydret finish. (UÅ)
Bruksområde: Bar, litt is.
Vurdering: En feminin og lettdrikkelig bourbon som er perfekt for nybegynneren. Godt kjøp. (UÅ)
Laget av: Mais (min. 51%), bygg, rug
Alkoholinnhold: 43,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 8 års lagring i innvendig forkullede fat av hviteik
Bestill her:

Maker's Mark
Maker's Mark Distillery
USA - Kentucky
7395 Allied Domecq Spirits & Wine Norway - kr 346,00 (70cl) (utgått)
Bestillingsutvalg
Allied Domecq Spirit & Wine
Farge og duft: Mørk gylden. Fin duft med godt fatpreg, karamell, vanilje og appelsinskall.
Smak: Elegant kremaktig anslag, fin harmoni, sitter godt, mildt krydret finish. (UÅ)
Bruksområde: Bar, litt is.
Vurdering: Lettlikendes. Verd prisen. (UÅ)
Laget av: Mais og hvete.
Alkoholinnhold: 45,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Minimum 24 måneder i nye forkullede amerikanske hviteikfat.

Pure Kentucky X.O. 12 years old
Pure Kentucky Distilling
USA - Kentucky
40341 Vectura - kr 503,70 (70cl)
Basisutvalg (Test)
Gavin
Farge og duft: Lys gyldenbrun. Meget behagelig duft av søt vanilje, appelsin, sjokolade, sherry, krydder, trevirke og hamp.
Smak: Kraftig anslag, en del alkohol men likevel ikke forstyrrende, rund med en del sødme, lang varm og fruktig ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Bar, litt is.
Vurdering: Maskulin bourbon. Verd prisen. (UÅ)
Laget av: Min. 51% mais, maks. 49% andre kornsorter
Alkoholinnhold: 53,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 144 md. fatlagring i nye amerikanske hviteik-fat som innvendig er forkullet
Bestill her:

÷
Four Roses Bourbon
Four Roses Distillers
USA - Kentucky
165 VSD - kr 299,00 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Mørk gylden. Lett og litt enkel søtlig duft med innslag av frukt, blomster, vanilje og trevirke.
Smak: Fatdominert krydret anslag, en viss friskhet og god sødme balanserer imidlertid fatpreget og gjør smaksopplevelsen ganske behagelig, k
Bruksområde: Batteri.
Vurdering: Relativt god. Verd prisen. (UÅ)
Laget av: 10% bygg, 90% mais.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 72 mnd. På eikefat.
Bestill her:

÷
Jim Beam Kentucky
JBB (Greater Europe)
USA - Kentucky
166 Vectura - kr 299,90 (70cl)
Basisutvalg (Hovedsortiment)
Farge og duft: Ravgul. Sødmefylt duft med en del frukt, blomster, karamell og fat.
Smak: følger opp duften, bløt og ganske fyldig, om enn noe kommersiell. (UÅ)
Bruksområde: Bar, batteri.
Vurdering: OK bourbon men uten det store kicket. Verd prisen. (UÅ)
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

÷
Knob Creek Kentucky Straight 9 Years Old
Knob Creek Dist.
USA - Kentucky
33334 Vectura - kr 499,90 (70cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Mørk gylden. Lett søtlig med tydelig fatpreg, særlig vanilje og sherry samt krydder.
Smak: Parfymert anslag, litt varm, mye sødme, en del fat i finishen. (UÅ)
Bruksområde: Med is.
Vurdering: Vel mye fatsødme. Knapt verd prisen. (UÅ)
Laget av: Mais (min. 51%), bygg, rug
Alkoholinnhold: 50,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Min. 9 års lagring i innvendig forkullede fat av hviteik
Bestill her:

÷
Jack Daniel's Tennessee
Jack Daniel's
USA - Tennessee
146 VSD - kr 319,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk gylden. Kraftig duft med en del appelsinskall og krydder, svært parfymert på den syntetiske siden, også noe aceton.
Smak: Følger duften hvilket betyr at den er ganske stram, noe sødme mildner inntrykket men ikke nok. (UÅ)
Bruksområde: Med mye is.
Vurdering: Smaken skjemmes av de kunstige aromaene og blir rett og slett for påtrengende. (UÅ)
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her