Test av anisbrennevin

Etter å ha blindsmakt i alt 13 ulike anisbrennevin av typene ouzo, pastis, sambuca og absint, satt panelet igjen ikke bare med en frisk munnfølelse men også med et positivt inntrykk. Forbruket av denne typen brennevin er svært begrenset i Norge, til tross
Redaksjonen
14 Mai 2003 - 15:00

De fleste forbinder ouzo og pastis med sommer og sol. Sambuca og absint er mer kultpregete produkter som er av og på hva popularitet angår. Men det er ingen tvil om at testens vinnere Sambuca Vaccari og Absente 55 er velkomponert brennevin, om enn ganske så forskjellige.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental og Andy Juhlin, frilanser og Jesper Lind, driftssjef, Restaurantutvikling.

Remi Madsen - Andy Juhlin  
Foto: Johnny Syversen

Testen, som ble gjennomført 14. januar 2003, omfatter et bredt utvalg av anisbrennevin som er tilgjengelige i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt etter type, først uten vann og deretter med vann i forholdet 1:1. Panelet fikk overhodet ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Det ble brukt blå glass for at ikke fargen skulle påvirke vurderingen. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. mai 2003. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

+
Sambuca Vaccari
Cointreau
Italia
3531 Vectura - kr 186,40 (50cl)
Basisutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft: Veldig behagelig duft av anis, blomster, bær og urter.
Smak: Veldig rundt anslag, ganske tykk konsistens, men likevel godt balansert med fin sødme og anis og lakris i finishen.
Bruksområde: Blir enda bedre med vann.
Vurdering: Veldig lett å like. Meget godt kjøp.
Laget av: Sprit, sukker, naturlig aroma
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke lagret før tapping og salg.
Bestill her:

+
Absente 55
Dist. et Domaines de Provence
Frankrike
41150 Bakken Vin & Gourmet - kr 404,40 (70cl)
Bestillingsutvalg
Bakken Vin & Gourmet
Farge og duft: Lett anis- og lakrisduft med sitrus, blomster og andre krydder.
Smak: Krydret anslag, flott munnfølelse, svært godt balansert alkoholstyrken til tross, sitter veldig lenge.
Bruksområde: Må ha vann eller to-tre isbiter.
Vurdering: Veldig god. Verd prisen.
Laget av: Laget på bl.a. Arthemisia absinthium (malurt)
Alkoholinnhold: 55,0% vol.
Bestill her:

Tsantali Ouzo
Tsantalis
Hellas
6891 Cuveco - kr 225,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Intens parfymert duft med søt lakris, anis, vanilje og andre søtlige aromaer.
Smak: Bløtt anslag, middels fylde, sitter ganske lenge med en frisk fin finish.
Bruksområde: Ikke for mye vann, kanskje bare en isbit eller to.
Vurdering: Forfriskende til varme dager. Godt kjøp.
Laget av: Sprit + anis + stjerneanis + angelica + koreander + diverse kryddere + sukker
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tankoppbevart 1 md før tapping
Bestill her:

Sambuca dei Cesari
Luxardo
Italia
291 Vectura - kr 246,60 (70cl)
Basisutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft: Elegant og ren duft med balansert innslag av anis, krydder og lakris.
Smak: Bløtt og veldig rundt anslag, god fylde, en del sødme, sitter godt og lenge.
Bruksområde: Drikkes straight.
Vurdering: Balansert og god. Godt kjøp.
Laget av: Grønn anis og hyllebær.
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Bestill her:

Vaccari Nero Sambuca
Cointreau
Frankrike
33580 Vectura - kr 248,80 (70cl)
Bestillingsutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft: Behagelig ren og krydret duft med anis, lakris og sjokolade.
Smak: Balansert sødme i anslaget, noe anis i midten, sitter en stund.
Bruksområde: Med vann eller on the rocks.
Vurdering: For nybegynnere. NB Meget sær farge (mørk blågrønn). Godt kjøp.
Alkoholinnhold: 38,0% vol.
Bestill her:

Bohem Absinth
Likerka/Bairnsfather
Tsjekkia
33319 Vectura - kr 284,70 (50cl)
Bestillingsutvalg
Gavin
Farge og duft: God parfymert duft med urter, bær, anis, blomster, kvae/skog og appelsinskall samt aceton.
Smak: Følger duften, mye smak, sitter veldig lenge med en del bitterstoffer i ettersmaken.
Bruksområde: Må ha vann.
Vurdering: Ikke for nybegynnere pågrunn av bitterstoffene. Godt kjøp.
Laget av: Brennevin og malurt-olje.
Alkoholinnhold: 55,0% vol.
Bestill her:

Samblack
Gagliano Marcati
Italia
45031 Cuveco - kr 299,90 (70cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Bærpreget duft med noe sødme, urter, blomster, appelsinskall.
Smak: Søtlig kremaktig anslag med sjokolade, frukt og bær, meget bløt og imøtekommende med delikate anisaromaer i ettersmaken.
Bruksområde: On the rocks.
Vurdering: Innsmigrende. Godt kjøp.
Bestill her:

Henri Bardouin Pastis
Dist. et Domaines de Provence
Frankrike
41149 Bakken Vin & Gourmet - kr 352,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Bakken Vin & Gourmet
Farge og duft: Elegant duft av anis, lakris, vanilje, pepper, urter og appelsinskall.
Smak: Bløtt anslag, smaksrik, kraftig urte- og krydderpreg i ettersmaken som er lang.
Bruksområde: Må ha vann.
Vurdering: Ganske kompleks stil. Verd prisen.
Alkoholinnhold: 45,0% vol.
Bestill her:

÷
Pernod, Anis Spirit
Pernod-Ricard
Frankrike
274 VSD - kr 265,00 (70cl)
Basisutvalg
Farge og duft: Intens duft av lakris og anis, krydder samt lime og sitron.
Smak: Anslaget følger opp duften, kraftig maskulin stil, men litt vel skarp.
Bruksområde: Må ha vann.
Vurdering: Litt vel røff. Definitivt ikke for nybegynnere. Verd prisen.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

÷
Ricard
Ricard
Frankrike
30025 VSD - kr 284,00 (70cl)
Basisutvalg
Farge og duft: Litt støvete medisinskappreg i duften som ellers byr på søt anis, lakris og andre krydder samt alkoholstikk.
Smak: Kraftig anslag, alkoholen dominerer litt vel mye i smaken også, en del sødme mot slutten.
Bruksområde: Må ha vann.
Vurdering: Noe rustikk stil. Verd prisen.
Laget av: Nøytral sprit, aromatiske plantekonsentrater, stjerneanis, fennikel, lakris, sukker, karamell
Alkoholinnhold: 45,0% vol.
Bestill her:

÷
Sambuca Isolabella
Illva Saronno
Italia
33520 Vectura - kr 286,00 (70cl)
Bestillingsutvalg
Norex International
Farge og duft: OK duft med noe sødme i form av anis og pepper men også et snev av søtlig mint (tannkrem).
Smak: Godt rundt anslag, mye anissødme, sitter lenge med et snev av bitterstoffer i finishen.
Bruksområde: Med et par isbiter.
Vurdering: For nybegynnere. Verd prisen.
Laget av: Stjerne anis, grønn anis, bulgarsk rose, salvie, koriander og hyllebær.
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Bestill her:

Ouzo Sans Rival
Greek Distilleries
Hellas
268 Vectura - kr 279,00 (70cl)
Basisutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Stor sødme i duften som byr på anis, gule bær, urter, mandel og blomster.
Smak: Kraftig alkoholpreget anslag, en del anis i midten, oljete munnefølelse, ikke helt balansert.
Bruksområde: Må ha vann.
Vurdering: Trekk for manglende balanse.
Alkoholinnhold: 46,0% vol.
Bestill her:

Père Kermann's Absinthe
Slaur Chauvet
Frankrike
33494 Vectura - kr 379,50 (70cl)
Bestillingsutvalg
Vectura
Farge og duft: Parfymert duft med bær, lys sjokolade, vanilje, blomster og anis.
Smak: Som duften, en del alkohol, sitter lenge med en syntetisk tannkremaktig finish.
Bruksområde: Må ha vann.
Vurdering: Ikke helt vellykket.
Laget av: Ekstrakt av urter, artemistia vulgaris, malurt.
Alkoholinnhold: 60,0% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her