Test av chilenske viner - Riesling og Gewürztraminer

Redaksjonen
24 Mars 2011 - 15:26

Den rene friske bærfrukten overbeviser stort. Sauvignon blanc-ene som det er langt flere av, var derimot av mer variabel kvalitet. Aller tryggest er det å kjøpe så fersk vare som mulig når det er snakk om hvite chilenere.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Torstein Østenstad og Christian Udjus, begge Ylajali.

Torstein Østenstad      Christian Udjus  
Foto: John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 13. oktober 2010 omfatter 31 hvite og røde viner fra de såkalte cool climate-regionene i Chile. Smakingen ble foretatt blindt etter farge og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Riesling og Gewürztraminer

(84p)
Leyda Neblina Riesling 2008
Viña Leyda
Chile - San Antonio Valley
52073 Vectura - kr 154,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Symposium Wines
Farge og duft: Lys gulgrønn. Frisk "slank" duft med noe petroleumspreg, syrlige grønne epletoner.
Smak: Prikker mye i starten, veldig slank stil, en del pepper- og limepreg, bra fylde, friske syrer, masse lime og pepper i finishen, sitter lenge. (2008)
Bruksområde: Laks, ørret, makrell.
Vurdering: En veldig frisk og vellaget chilensk riesling. Best innen et par-tre år. Meget godt kjøp. 84 p (2008)
Laget av: Riesling
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (78p)
Cono Sur Gewürztraminer 2010
Viña Cono Sur
Chile - Bío Bío Valley
56706 Vectura - kr 104,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gul. Mye blomster og hermetisk litchi.
Smak: Fruktig anslag, mye sødme, noe syre, men frukten er litt vel søt, litt syntetisk/sukkertøyaktig preg i finishen. (2010)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: For de som liker sødmefylte viner. Nå. 78 p (2010)
Laget av: 100% Gewurztraminer
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 4-10 md. fatlagring
Bestill her:

+ (78p)
Cono Sur Riesling Reserva 2009
Viña Cono Sur
Chile - Bío-Bío Valley
57902 Vectura - kr 129,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Lys gul. Dempet duft, noe fruktsødme og blomster.
Smak: Rund fruktig stil, modent preg, litt såpeaktig finish. (2009)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: Virker overraskende moden. Nå. 78 p (2009)
Laget av: 100% riesling
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (68p)
Nimbus Estate Gewürztraminer 2006
Viña Casablanca
Chile - Casablanca
7832 Vectura - kr 141,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gul. Moden ufrisk duft mye roser og kandis.
Smak: Moden og fet i starten, veldig bløt syre, ganske sliten, men sitter (dessverre) en stund. (2006)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Altfor gammel rett og slett. 68 p (2006)
Laget av: Gewürztraminer
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her