Test av chilenske viner - Riesling og Gewürztraminer

Redaksjonen
24 Mars 2011 - 16:26

Den rene friske bærfrukten overbeviser stort. Sauvignon blanc-ene som det er langt flere av, var derimot av mer variabel kvalitet. Aller tryggest er det å kjøpe så fersk vare som mulig når det er snakk om hvite chilenere.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Torstein Østenstad og Christian Udjus, begge Ylajali.

Torstein Østenstad      Christian Udjus  
Foto: John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 13. oktober 2010 omfatter 31 hvite og røde viner fra de såkalte cool climate-regionene i Chile. Smakingen ble foretatt blindt etter farge og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Riesling og Gewürztraminer

(84p)
Leyda Neblina Riesling 2008
Viña Leyda
Chile - San Antonio Valley
52073 Vectura - kr 154,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Symposium Wines
Farge og duft: Lys gulgrønn. Frisk "slank" duft med noe petroleumspreg, syrlige grønne epletoner.
Smak: Prikker mye i starten, veldig slank stil, en del pepper- og limepreg, bra fylde, friske syrer, masse lime og pepper i finishen, sitter lenge. (2008)
Bruksområde: Laks, ørret, makrell.
Vurdering: En veldig frisk og vellaget chilensk riesling. Best innen et par-tre år. Meget godt kjøp. 84 p (2008)
Laget av: Riesling
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (78p)
Cono Sur Gewürztraminer 2010
Viña Cono Sur
Chile - Bío Bío Valley
56706 Vectura - kr 104,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gul. Mye blomster og hermetisk litchi.
Smak: Fruktig anslag, mye sødme, noe syre, men frukten er litt vel søt, litt syntetisk/sukkertøyaktig preg i finishen. (2010)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: For de som liker sødmefylte viner. Nå. 78 p (2010)
Laget av: 100% Gewurztraminer
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 4-10 md. fatlagring
Bestill her:

+ (78p)
Cono Sur Riesling Reserva 2009
Viña Cono Sur
Chile - Bío-Bío Valley
57902 Vectura - kr 129,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Lys gul. Dempet duft, noe fruktsødme og blomster.
Smak: Rund fruktig stil, modent preg, litt såpeaktig finish. (2009)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: Virker overraskende moden. Nå. 78 p (2009)
Laget av: 100% riesling
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (68p)
Nimbus Estate Gewürztraminer 2006
Viña Casablanca
Chile - Casablanca
7832 Vectura - kr 141,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gul. Moden ufrisk duft mye roser og kandis.
Smak: Moden og fet i starten, veldig bløt syre, ganske sliten, men sitter (dessverre) en stund. (2006)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Altfor gammel rett og slett. 68 p (2006)
Laget av: Gewürztraminer
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her