Test av chilenske viner - Chardonnay

Redaksjonen
24 Mars 2011 - 15:27

Den rene friske bærfrukten overbeviser stort. Sauvignon blanc-ene som det er langt flere av, var derimot av mer variabel kvalitet. Aller tryggest er det å kjøpe så fersk vare som mulig når det er snakk om hvite chilenere.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Torstein Østenstad og Christian Udjus, begge Ylajali.

Torstein Østenstad      Christian Udjus  
Foto: John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 13. oktober 2010 omfatter 31 hvite og røde viner fra de såkalte cool climate-regionene i Chile. Smakingen ble foretatt blindt etter farge og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Chardonnay

(84p)
Leyda Chardonnay Reserva 2009
Viña Leyda
Chile - San Antonio Valley
52075 Vectura - kr 134,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Symposium Wines
Farge og duft: Lys gul. Frisk urteaktig og lett mineralsk, ganske elegant duft med epler og sitrus.
Smak: Friskt anslag, ganske frisk syre, noe sødme, god fylde, litt varm finish. (2009)
Bruksområde: Grillet fisk med smørsaus.
Vurdering: En frisk og god chardonnay for de neste to årene. Meget godt kjøp. 84 p (2009)
Laget av: Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

÷ (83p)
Marques de Casa Concha Chardonnay 2008
Concha y Toro
Chile - Limari Valley
52604 Cuveco - kr 149,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Concha y Toro Norway
Farge og duft: Gul. Søte eple- og fattoner, noe smør, men ganske elegant.
Smak: Bløtt anslag, moden med en del fat, bløt men ok syre, bra frukt, en del fat i finishen, sitter godt. (2008)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: En rund og lettdrikkelig vin for det neste året. Verd prisen. 83 p (2008)
Laget av: Chardonnay
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

+ (79p)
Casillero del Diablo Brut Reserva 2008
Concha y Toro
Chile - Limari Valley
52135 Cuveco - kr 99,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Concha y Toro Norway
Farge og duft: Lys gul. Fint eplepreg særlig fra grønne epler, litt brød og sukkertøy.
Smak: Følger duften, lett moden fruktig stil, ok syre, ganske stor mousse, sukkertøy i finishen.
Bruksområde: Aperitiff, drinker.
Vurdering: En litt enkel, men ok musserende. Nå. Verd prisen. 79 p (2008)
Laget av: Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Bestill her:

+ (79p)
Viña Maipo Chardonnay Reserva 2008
Viña Maipo
Chile - Central Valley
55445 Cuveco - kr 109,10 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Gul. Modne gule epler og fat.
Smak: Følger duften, bløt syre, en del sødme fra frukt, eik og vanilje, søtlig finish. (2008)
Bruksområde: Enkle retter.
Vurdering: En noe kommersiell og eiket vin, men ok for de som ikke liker for mye syre. 79 p (2008)
Laget av: 100 % chardonnay
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

+ (79p)
Escudo Rojo Chardonnay 2009
Baron Philippe de Rothschild
Chile - Central Valley
53003 Vectura - kr 155,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
VinoVinVinho
Farge og duft: Gul. Søt eik og moden tropisk frukt i duften.
Smak: Modent anslag, mye fatsødme, bløt syre, ganske fet og moden, blir litt tung, men friskner til noe mot slutten. (2009)
Bruksområde: Grillet lyst kjøtt.
Vurdering: Noe søtladen og moden. Bør serveres godt avkjølt. Nå. Knapt verd prisen. 79 p (2009)
Laget av: Chardonnay
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

(76p)
Santa Carolina Chardonnay Reservado 2004
Viña Santa Carolina
Chile - Maipo
2423 Vectura - kr 127,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gul. Veldig moden duft, men ren med sitrus og eik.
Smak: Følger duften, veldig bløt syre, en del sødme fra syltet frukt, sitter noe. (2004)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Burde vært drukket for en del år siden, men er ikke helt gone. 76 p (2004)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her