Test av Côtes-de-Nuits - Bourgogne Pinot Noir og Côtes-de-Nuits

Redaksjonen
22 September 2011 - 18:17

Samtidig som vinene som er i salg er til dels svært unge. Og prisene er et eget kapittel. Men i øyeblikket er det en del svært overbevisende viner på markedet, samt en håndfull mindre interessante. Det siste er imidlertid ikke negativt nok til å la være å kjøpe inn slike burgundere.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Torstein Østenstad, Ylajali, Jessica Senning, Trattoria Popolare og Marianne Johnsen, Feinschmecker.

 Torstein Østenstad   Jessica Senning    Marianne Johnsen
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

 
 
 
 
 
Testen, som ble gjennomført 24. mars 2011 omfatter 25 viner fra Côtes de Nuits. Smakingen ble foretatt blindt etter nivå og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. september 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Bourgogne Pinot Noir og Côtes-de-Nuits

(85p)
Côtes-de-Nuits-Villages Clos des Langres Monopole 2005
D'Ardhuy
Frankrike - Burgund
Vectura - ca. kr 331,00 (75cl)
Kun Horeca
Viva Vino
Farge og duft: Dypere klar rød. Åpen duft med en del eik, modne røde og mørke bær, jordsmonn.
Smak: Rikt anslag, god frukt, fin syre, en del tanniner utover, kraftig stil, litt mye eik men ung og fast mot slutten. (2005)
Bruksområde: Rødt kjøtt med saus.
Vurdering: En ganske kraftig og tydelig eikepreget vin som likevel vil utvikle seg videre de neste seks årene. Godt kjøp. 85p (2005)
Laget av: Pinot Noir

(84p)
Morin Bourgogne Pinot Noir Réserve 2009
Morin Père & Fils
Frankrike - Burgund
91111 Vectura - kr 460,60 (300cl)
Basisutvalg, kategori 2
Arvid Nordquist Norge
Farge og duft: Kirsebærrød. Tiltalende fersk duft med jordbær og bringebær, blomster, god pinotkarakter
Smak: Saftig med god syrefriskhet, god munnfølelse, bløte tanniner, frisk finish, sitter godt. (2009 BiB)
Bruksområde: Fisk, lettere retter.
Vurdering: En god og ungdommelig pinot noir. Meget godt kjøp. 84 p (2009 BiB)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell vinifikasjonsteknikk, modnet 3-6 md. før tapping
Bestill her:

÷ (83p)
Hudelot Hautes-Côtes de Nuits les Plançon 2009
Domaine Patrick Hudelot
Frankrike - Hautes-Côtes de Nuits
91018 Vectura - kr 169,60 (75cl)
Basisutvalg, kategori 2
Farge og duft: Lys strågul. Intens duft med bra rikdom i frukten, fint preg av sitrusskall.
Smak: En del fedme i starten, god syre, fin mineralitet, moden frukt i retning fersken, sitter bra. (2009)
Bruksområde: Kyllingsalat.
Vurdering: En lettdrikkelig hvit burgunder på den fruktige siden. Best innen et par. Vel verd prisen. 83 p (2009)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Halvparten er vinifiert og lagret i eikefat (1/3 nye fat), resten er produsert og modnet i ståltanker.
Bestill her:

÷ (83p)
Hautes-Côtes-de-Nuits Vieilles Vignes 2008
Maison Roche de Bellene
Frankrike - Hautes-Côtes de Beau
52128 Vectura - kr 169,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
WineTailor
Farge og duft: Rød med lys kant. Fin åpen duft med litt parfymert bærpreg og noe jordsmonn.
Smak: Saftig anslag, myk stil, fin syre, noe tanniner og litt grønn mot slutten, men det er ikke ubehagelig. (2008)
Bruksområde: Lettere retter med lyst kjøtt.
Vurdering: En ganske lett men ok pinot. Best innen et par år. Verd prisen. 83 p (2008)
Laget av: Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷ (82p)
Les Vignottes Côte de Nuits-Villages 2006
J.J. Confuron
Frankrike - Burgund
58191 Vectura - kr 319,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Vinordia
Farge og duft: Dypere klar rød. Tett mørk frukt i duften, en del fat.
Smak: Fyldig anslag, tørker mye fra starten, moden i frukten, markante tanniner, mye eik fra midten og utover. (2006)
Bruksområde: Rødt kjøtt med saus.
Vurdering: En eikepreget og ekstrahert vin. Bør dekanteres. Tåler fint noen år, men om den blir mye bedre er usikkert. Verd prisen? 82 p (2006)
Laget av: 100% pinot noir
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:
 
÷ (81p)
Bourgogne Cave 18 2007
Terres d'Arômes
Frankrike - Burgund
57613 Cuveco - kr 149,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Klar mørkere rød. Litt utviklet småelegant duft, litt lær , trevirke og krydder.
Smak: Bløtt anslag, myk stil, litt moden i frukten, men fin syre, mangler litt fylde, litt grønn finish, sitter noe. (2007)
Bruksområde: Lyst kjøtt med sjysaus.
Vurdering: En ganske lett pinot noir. Best innen et år. Verd prisen. 81 p (2007)
Laget av: Pinot noir
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷ (81p)
Labouré-Roi Côtes-de-Nuits-Villages 2009
Labouré-Roi
Frankrike - Burgund
93418 Vectura - kr 199,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Quality Brands
Farge og duft: Klar kald rød. Åpen litt jordlig duft med fine kirsebær- og urtetoner.
Smak: Fruktig anslag, tørker noe utover, mangler litt fruktfylde, litt rustikk finish. (2009)
Bruksområde: Enklere retter.
Vurdering: En pinot som mangler litt eleganse. Best innen et par år. Knapt verd prisen. 81 p (2009)
Laget av: Pinot Noir
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

+ (78p)
Martenot Côte de Nuits Villages 2008
François Martenot
Frankrike - Côte de Nuits Villages
10404 VSD - kr 159,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Best BuysInternational
Farge og duft: Klar rød. Litt dempet duft med noe lys rød frukt.
Smak: Bløtt anslag, myk syre, mangler fylde, ganske bløte tanniner, litt sukkertøy mot slutten. (2006)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En veldig lett pinot noir. Best innen et år. Knapt verd prisen. 78 p (2006)
Laget av: 100% Pinot Noir
Alkoholinnhold: 13,0 % vol
Produksjon/lagring hos produsent: Håndplukkede druer som avstilkes før pressing, lang kaldmaserasjon før gjæring, ståltankmodnet før tappingIkke fatlagret, 10 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (73p)
Bourgogne Pinot Noir 2009
Domaine Tortochot
Frankrike - Burgund
Vectura - ca. kr 212,50 (75cl)
Kun Horeca
Viva Vino
Farge og duft: Lys rød. Dempet duft med røde bær, litt støv, litt volatil.
Smak: Litt rustikk i munnen, mye syre, blir noe tørr og trist utover. (2009)
Vurdering: En ganske ubalansert og trist vin. Nå. 73 p (2009)
Laget av: Pinot Noir

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse
Godbiter i pollisten

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse

Fra området som har mektige og alkoholsterke shiraz-er som varemerke, kommer det også spennende viner fra nytenkende produsenter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse
Godbiter i pollisten

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse

Fra området som har mektige og alkoholsterke shiraz-er som varemerke, kommer det også spennende viner fra nytenkende produsenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken
Dagens rett
Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Siste dag av langhelgen må det bli restemiddag. Har du ikke reker, kan du godt bruke annen type skalldyr eller fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her