Drikke
Test av juleølet 2012 - Juleøl med inntil 4,75 prosent

Test av juleølet 2012 - Juleøl med inntil 4,75 prosent

Aase E. Jacobsen
13 Desember 2012 - 13:39

Overdreven sødme er også et ankepunkt, særlig når sødmen ikke balanseres av bitterhet og/eller syre. Men det er likevel mulig å finne gode kandidater til julematen, også blant de såkalte «butikkølene».

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Monica Berg, Aqua Vitae, Ida Faldbakken, ølkjenner med lang bransjeerfaring, Alen Kljunic, Dr Jekyll og Chris Kolbu, øl- og kaffekjenner.

Testen, som ble gjennomført 7. og 8. november 2012, omfatter 65 juleøl. 

Smakingen ble foretatt blindt etter alkoholstyrke. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

 

Juleøl med inntil 4,75 prosent

87p
Juleøl
Lindesnes Brygghus
4,7%
50 cl
Farge og duft: Dyp brun. Spennende duft med furunål, eikespon, godt humlepreg.
Smak: Godt skum i starten, får følge av fine humletoner og bitterhet, urter og furunål også i smaken, sitter godt og lenge med god fasthet.
Mat: Ribbe, pinnekjøtt.
Vurdering: Et svært vellaget juleøl i denne klassen. 87 p

86p
Ægir Julebrygg Rød
Ægir
Skanlog
4,7 %
50 cl
Cask Norway
Farge og duft: Brun, dyp. Klassisk juleølduft med litt furunål, sitrus, koriander, anis.
Smak: Følger duften, veldig bra friskhet, fin bitterhet, godt skum, lang ettersmak.
Mat: Allround.
Vurdering: Et vellaget juleøl i denne klassen. 86 p

84p
Berentsens Juleøl
Berentsens Brygghus
4,7 %
33 cl
Farge og duft: Brun. Fin duft av malt og humle.
Smak: Friskt anslag, fin bitterhet, gode humle- og malttoner, fin sødme, godt skum, lang ettersmak.
Mat: Ribbe.
Vurdering: Et godt juleøl i sin kategori. 84 p

84p
Ringnes Juleøl
Ringnes
4,6 %
33 cl
Farge og duft: Brun. Fine blomstertoner, ristete mandler, malt.
Smak: Frisk fra starten, god balanse mellom syre, sødme og bitterhet, sitter bra.
Mat: Tørsteslukker, skinkesteik.
Vurdering: Et harmonisk juleøl. 84 p

82p
Julefred
Kinn Bryggeri
4,70 %
75cl
Farge og duft: Brun. Veldig parfymert duft, litt spesiell.
Smak: Saftig start, leskende med godt skum, god syre, fint bitt i finishen.
Mat: Ribbe.
Vurdering: Duften til tross, et ok juleøl. 82 p

80p
Borg Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
4,50 %
33/50 cl
Farge og duft: Dyp brun. Malt, frisk humle, appelsinskall.
Smak: Bløtt anslag, fin bitterhet, bra friskhet, men litt kort.
Mat: Rakefisk.
Vurdering: Et ok butikkjuleøl. 80 p

80p
Frydenlund Juleøl
Ringnes    
4,50 %
33 cl
Farge og duft: Brun. God duft, litt blomster og banan forstyrrer litt.
Smak: Bra bitterhet fra starten, stort skum, god munnfølelse, frisk finish, men likevel litt enkel.
Mat: Lettere retter.
Vurdering: Et lettdrikkelig juleøl. 80 p

80p
Dahls Julebrygg
Ringnes
4,50 %
50 cl
Farge og duft: Brun. Mye tropisk frukt, også banan, litt krydder.
Smak: Følger duften, bra skum, fine malttoner i finishen.
Mat: Tørsteslukker, silderetter.
Vurdering: Et fruktig juleøl. 80 p

80p
Aass Juleøl
Aass Bryggeri
4,70 %
33/50 cl
Farge og duft: Brun. Godt humle- og maltpreg, litt sjokolade.
Smak: Bra bitterhet fra starten, godt skum, ok friskhet, sitter noe.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et lettlikendes juleøl, men mangler det lille ekstra. 80 p

80p
Lundetangens Juleøl
Aas Bryggeri
4,7%
33 cl
Farge og duft: Brun. Malt, humle og banan.
Smak: Bra fylde fra starten, fin bitterhet, godt skum, sitter en stund.
Mat: Ikke for kraftige retter.
Vurdering: Et ok øl men uten den store spenningen. 80 p

80p
Atna Øl til Julemat
Atna Bryggeri
4,5 %
33 cl
Farge og duft: Brun. Humle og blomster, modent preg.
Smak: Følger duften, en del bitterhet, ok skum, lit grønn finish.
Mat: Mat med fedme.
Vurdering: Et greit juleøl. 80 p

79p
CB Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
4,5 %
33/50 cl
Farge og duft: Brun. Søte toner, fint juleølpreg.
Smak: Fin bitterhet fra starten, god skum, mangler litt fylde, noe bitterhet i finishen.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et lett, men greit juleøl. 79 p

78p
Tuborg Juleøl
Ringnes    
4,5 %
50 cl
Farge og duft: Brun. Frisk duft med litt drops.
Smak: Bra skum fra starten, følger duften, frisk finish.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et friskt om enn enkelt juleøl. 78 p

78p
Hansa Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
4,5 %
50 cl
Farge og duft: Brun. Noe brent malt, noe fruktsødme.
Smak: Mye sødme i smaken, bløt stil, ok finish.
Mat: Salt mat, retter med eddik som sursild.
Vurdering: Et litt søtt øl. 78 p

77p
Hansa Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
4,5 %
33 cl
Farge og duft: Brun. Mye banan, blomster, tørket frukt.
Smak: Noe bitterhet fra starten, litt svakt skum, lite julepreg, enkelt, men ok finish.
Mat: Drikkeøl.
Vurdering: Et enkelt juleøl. 77 p

77p
Fredrikstad Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
4,5 %
33 cl
Farge og duft: Brun. Dempet og nøytral duft.
Smak: Følger duften, frisk med pilsneraktig bitterhet, lite juleølpreg.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et litt nøytralt juleøl. 77 p

77p
Nordlands Juleøl
Ringnes    
4,5 %
50 cl
Farge og duft: Brun. Tropisk frukt og banan i duften.
Smak: Fruktig start, bra friskhet, men noe lett avslutning.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et ganske lett juleøl. 77 p

74p
Union Juleøl
Union Bryggeri
4,7 %
33 cl
Farge og duft: Brun. Melkeaktige toner.
Smak: Mye bitterhet fra starten, mangler kropp til å balansere, frisk avslutning.
Mat: Tørsteslukker.
Vurdering: Et veldig lett øl uten særlig julepreg. 74 p

73p
Lervig Juleøl
Lervig Aktiebryggeri
4,7 %
33 cl
Farge og duft: Brun. Litt utviklet duft, malt- og humle.
Smak: Følger duften, ok bitterhet men likevel noe tam, balansert sødme, fjøs i finishen.
Mat: Alene.
Vurdering: Ikke helt «rent». Kan det være noe feil her? 73 p

67p
Dahls Juleøl
Ringnes    
4,50 %
33 cl
Farge og duft: Brun. Litt mokka og vørter.
Smak: Bløtt og slapt i munnen, søtt og kort.
Mat: Alene.
Vurdering: Mangler det meste. 67 p

60p
Lade Gaards Juleøl
Grans Bryggeri
4,7 %
50 cl
Farge og duft: Sødmefylt svært utviklet duft, med litt eddik og fjøs.
Smak: Følger duften, mangler friskhet og skum, dør med en gang.
Vurdering: Her må det være noe feil. 60 p

60p
Grans Julebrygg
Grans Bryggeri
4,5 %
50 cl
Farge og duft: Gummiduft.
Smak: Følger duften, mangler alt av friskhet, fylde og spenst.
Vurdering: Dette må være feilproduksjon eller for gammelt. 60 p

50p
Grans Ekte Juleøl
Grans Bryggeri
4,5 %
50 cl
Farge og duft: Uappetittlig duft, oksidert/gammel, eddikstikk, fjøs.
Smak: Følger duften, mangler alt.
Vurdering: Helt udrikkelig. Dette må være feil. 50 p

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du maiutgaven 2025 av Apéritif magasin

Bli med til stjernerestauranten Savage i Oslo, opplev Franciacorta på sykkel, Etna rundt og et dypdykk i Oaxacas gastronomi og ekte mezcal.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her