Test av mørkt øl 2001

Mørkt øl fortjener større oppmerksomhet. Det er Apéritifs blindtest av 20 typer mørkt øl et utmerket bevis på. Mye godt øl, både av norsk og av utenlandsk opprinnelse. Irenes stout stakk av med testvinneren i klasse D. Murphy's ligger hakket over både Ake
Redaksjonen
19 Mars 2001 - 11:32

Blant de klassiske bayerne er Aass best, i følge panelet. Aass forførte dessuten mest i klasse F med sin Bock. Med Frydenlund og Borg hakk i hel.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad.

Testen, som ble gjennomført 7. september 2000, omfatter de fleste mørke øltyper tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt etter kategori. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene utover område før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster.
 
Oppgitte priser for klasse F er Vinmonopolets priser pr. 1. mars 2001. For produkter i klasse D er priser ikke oppgitt da disse varierer butikkene i mellom.

Klasse D

*****-
Murphy's Irish Stout
(44 cl)
Boulevard Beverages Group
Farge og duft: Nesten svart. Flott, også frisk duft av kaffe, krydder, tobakk og søt frukt.
Smak: Fyldig og harmonisk, nydelig friskhet. Kraftig tørr finish. Sitter uendelig godt.
Mat: Nytes foran peisen en regnværsdag, gjerne med en god bok.
Vurdering: Nesten perfekt!
****+
Akershus Irish Stout
Akershus Bryggeri
(33cl)
Farge og duft: Nesten svart. Flott duft med innslag av kjøtt, krydder, sitrus, søte krydderaromaer og jordsmonn.
Smak: Smaken er fyldig og rik, følger duften godt opp med nydelig røykpreg, fint skum, tørr og bitter finish, sitter godt.
Mat: Kun koseøl, veldig vanskelig å finne matfølge til.
Vurdering: Et svært elegant og vellaget øl.
Guinness Stout
Guinness Irland
(33 cl)
Pripps Ringnes
Farge og duft: Svart som espresso. Deilig sammensatt duft med frukt, blomster, matjord, animalske aromaer samt krydder.
Smak: Fyldig anslag, som duften, harmonisk hele veien, avslutningen er fin og bitter med innslag av tørr lakris.
Mat: Koseøl, i hvert fall ikke østers!
Vurdering: Veldig godt øl!
****
Aass Bayer
Aass Bryggerier
(33cl)
Farge og duft: Mørk brun. Tung, søtlig og krydret (julekrydder) maltduft.
Smak: Kraftig anslag, god smaksrikdom, fin friskhet i slutten.
Mat: Reinsdyr, kraftige viltretter.
Vurdering: Et deilig og balansert høstøl.
****-
Hansa Bayer
Hansa Borg Bryggerier
(33 cl)
Farge og duft: Mahognyfarge. Ganske elegant krydret maltduft.
Smak: God munnfølelse, behagelig skum, balansert.
Vurdering: Litt trekk for at det er en smule for avdempet, men bevares godt laget.
Mack Bayer
Mack's Ølbryggeri
(33cl)
Farge og duft: Mahognybrun. Søtlig duft av blomster, kjøttkraft og krydder.
Smak: Relativt rett fram smaksmessig med lett skum. Dempet bitterpreg.
Vurdering: En polert bayer for nybegynnere.
Hansa Ekstra Vellagret
Hansa Borg Bryggerier
(33 cl)
Farge og duft: Lys brun. Søtlig fruktig blomsterpreget nese med noe krydder.
Smak: Smaken følger opp duften. Fint skum. God friskhet i ettersmaken.
Vurdering: Et forfriskende øl midt mellom lyst og mørkt øl.
Akershus Mørk Enebakker
Akershus Bryggeri
(33cl)
Farge og duft: Nøttebrun. Fin rik duft med blomster, sitrus og balansert krydder.
Smak: Fyldig anslag, godt skum, balansert friskhet.
Vurdering: Vellaget øl.
***+
Frydenlund Bayer
Pripps Ringnes
(33 cl)
Farge og duft: Nøttebrun. Kraftig malt-, kjeller- og julekrydderduft.
Smak: Ganske lett i stilen, krydret midtfase, gode bittertoner i avslutningen
Mat: Kjøttgryter.
Vurdering: Blir kanskje litt for tørr/bitter i ettersmaken til å være en kosebayer.
Haakon
Mack's Ølbryggeri
(33cl)
Farge og duft: Lys brun. Lett krydret duft med malt- og humlepreg.
Smak: Lett stil med fine bitterstoffer, bra balanse, mangler en smule fylde.
Vurdering: Helt greit halvmørkt øl.
Aass Classic
Aass Bryggerier
(33cl)
Farge og duft: Lys gulbrun. Kraftig maltduft med animalske toner samt krydder, sitrus og blomster.
Smak: Friskt anslag, middels fylde, harmonisk, men ettersmaken er litt for kort.
Vurdering: Trekk for manglende fylde og ettersmak.
Kilkenny Ale
Irland
(33 cl)
Pripps Ringnes
Farge og duft: Mahogny. Lett søtlig, animalsk (kjøtt) duft med blomster og krydder.
Smak: Rundt anslag, enkel smak, litt bitter finish.
Vurdering: Litt lett samt tørr avslutning til å være et koseøl.
Marney's Red Ale
(33 cl)
Hansa Borg Bryggerier
Farge og duft: Lys mahogny. OK duft med malt, humle, kjøtt og krydder.
Smak: Rundt anslag, bløtheten fortsetter utover smakskurven, greit men ikke mer.
Vurdering: Blir for kommersielt og finslipt i kantene. For nybegynnere.
Newcastle Brown Ale
England
(33 cl)
Boulevard Beverages Group
Farge og duft: Mørk mahogny. Tung, krydret, animalsk duft men likevel med forfriskende sitrusinnslag.
Smak: Ganske fyldig og harmonisk med bra balanse mellom friskhet og sødme, god bitterhet i finishen, men likevel for nøytralt.
Vurdering: Mangler litt personlighet. Men lett å like på grunn av sødmen.
*
John Smith Bitter
England
(44 cl)
Boulevard Beverages Group
Farge og duft: Nøttebrun. Buljong, krydder og blomster i duften.
Smak: Samme aromaer i smaken, et usedvanlig bittert øl som dessuten etterlater en ubehagelig ettersmak.
Vurdering: To bokser prøvet. Det var noe forskjell mellom de to boksene, men ølet virker overhodet ikke harmonisk, kanskje bortsett fra for de som liker den kraftig snerpende følelsen i munnen som dette ølet gir.

Klasse F

*****
Aass Bock 6,5 %
Aass Bryggerier
varenr 2653 - kr 20,50 + pant (33cl)
Farge og duft: Klar mørk mahogny. Flott ren duft av malt, krydder, frukt og animalske aromaer.
Smak: Kraftig anslag, nydelig harmoni, god sødme, meget lang ettersmak som ender med god friskhet.
Mat: Okse, lett vilt som rådyr, med bærbaserte sauser.
Vurdering: Et utrolig rent og vellaget øl som det er svært vanskelig å finne noe å sette fingeren på.
*****-
Frydenlund Bokk 6,5 %
Pripps Ringnes
varenr 2637 - kr 19,90 + pant (33cl)
Farge og duft: Mørk mahogny. Finkrydret duft med innslag av matjord og lær samt rått kjøtt.
Smak: Fyldig og imøtekommende smak, rund og god, sitter svært godt i munnen.
Mat: Vilt med sautert rosenkål og sjysaus, velhengt norsk spekeskinke.
Vurdering: Et stort og rikt øl.
****+
Borg Bokkøl 6,6 %
Hansa Borg Bryggerier
varenr 6581 - kr 20,60 + pant (33 cl)
Farge og duft: Mørk brun. Fin duft av krydder, animalske aromaer, frukt og bær samt kaffe.
Smak: Rundt rikt anslag, søtlig stil, balansert.
Mat: Koseøl
Vurdering: Godt øl.
****
Chimay Trappist Blue 9 %
Belgia
varenr 32468 - kr 44,70 (33 cl)
Boulevard Beverages Group
Farge og duft: Mørk brun, uklar. Flott duft av viltkraft, mandel, julekrydder.
Smak: Fyldig og søtt anslag, fin balanse, stor munnfølelse, lang ettersmak med lette bitterstoffer.
Mat: Koseøl.
Vurdering: Et kraftig men svært rundt øl.
***+
Chimay Trappist Tripel 8 %
Belgia
varenr 32467 - kr 41,70 (33cl)
Boulevard Beverages Group
Farge og duft: Lys brun, uklar. Fin krydret sitronpreget duft.
Smak: Friskt anslag, fint krydderpreg, enormt skum, bra syrlighet i finishen.
Vurdering: Alt skummet bidrar til å gjøre ølopplevelsen litt overveldende.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her