Test av mørkt øl 2001

Mørkt øl fortjener større oppmerksomhet. Det er Apéritifs blindtest av 20 typer mørkt øl et utmerket bevis på. Mye godt øl, både av norsk og av utenlandsk opprinnelse. Irenes stout stakk av med testvinneren i klasse D. Murphy's ligger hakket over både Ake
Redaksjonen
19 Mars 2001 - 12:32

Blant de klassiske bayerne er Aass best, i følge panelet. Aass forførte dessuten mest i klasse F med sin Bock. Med Frydenlund og Borg hakk i hel.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, og Knut Aanonsen, restaurantsjef, Hvalstrand Bad.

Testen, som ble gjennomført 7. september 2000, omfatter de fleste mørke øltyper tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt etter kategori. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene utover område før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster.
 
Oppgitte priser for klasse F er Vinmonopolets priser pr. 1. mars 2001. For produkter i klasse D er priser ikke oppgitt da disse varierer butikkene i mellom.

Klasse D

*****-
Murphy's Irish Stout
(44 cl)
Boulevard Beverages Group
Farge og duft: Nesten svart. Flott, også frisk duft av kaffe, krydder, tobakk og søt frukt.
Smak: Fyldig og harmonisk, nydelig friskhet. Kraftig tørr finish. Sitter uendelig godt.
Mat: Nytes foran peisen en regnværsdag, gjerne med en god bok.
Vurdering: Nesten perfekt!
****+
Akershus Irish Stout
Akershus Bryggeri
(33cl)
Farge og duft: Nesten svart. Flott duft med innslag av kjøtt, krydder, sitrus, søte krydderaromaer og jordsmonn.
Smak: Smaken er fyldig og rik, følger duften godt opp med nydelig røykpreg, fint skum, tørr og bitter finish, sitter godt.
Mat: Kun koseøl, veldig vanskelig å finne matfølge til.
Vurdering: Et svært elegant og vellaget øl.
Guinness Stout
Guinness Irland
(33 cl)
Pripps Ringnes
Farge og duft: Svart som espresso. Deilig sammensatt duft med frukt, blomster, matjord, animalske aromaer samt krydder.
Smak: Fyldig anslag, som duften, harmonisk hele veien, avslutningen er fin og bitter med innslag av tørr lakris.
Mat: Koseøl, i hvert fall ikke østers!
Vurdering: Veldig godt øl!
****
Aass Bayer
Aass Bryggerier
(33cl)
Farge og duft: Mørk brun. Tung, søtlig og krydret (julekrydder) maltduft.
Smak: Kraftig anslag, god smaksrikdom, fin friskhet i slutten.
Mat: Reinsdyr, kraftige viltretter.
Vurdering: Et deilig og balansert høstøl.
****-
Hansa Bayer
Hansa Borg Bryggerier
(33 cl)
Farge og duft: Mahognyfarge. Ganske elegant krydret maltduft.
Smak: God munnfølelse, behagelig skum, balansert.
Vurdering: Litt trekk for at det er en smule for avdempet, men bevares godt laget.
Mack Bayer
Mack's Ølbryggeri
(33cl)
Farge og duft: Mahognybrun. Søtlig duft av blomster, kjøttkraft og krydder.
Smak: Relativt rett fram smaksmessig med lett skum. Dempet bitterpreg.
Vurdering: En polert bayer for nybegynnere.
Hansa Ekstra Vellagret
Hansa Borg Bryggerier
(33 cl)
Farge og duft: Lys brun. Søtlig fruktig blomsterpreget nese med noe krydder.
Smak: Smaken følger opp duften. Fint skum. God friskhet i ettersmaken.
Vurdering: Et forfriskende øl midt mellom lyst og mørkt øl.
Akershus Mørk Enebakker
Akershus Bryggeri
(33cl)
Farge og duft: Nøttebrun. Fin rik duft med blomster, sitrus og balansert krydder.
Smak: Fyldig anslag, godt skum, balansert friskhet.
Vurdering: Vellaget øl.
***+
Frydenlund Bayer
Pripps Ringnes
(33 cl)
Farge og duft: Nøttebrun. Kraftig malt-, kjeller- og julekrydderduft.
Smak: Ganske lett i stilen, krydret midtfase, gode bittertoner i avslutningen
Mat: Kjøttgryter.
Vurdering: Blir kanskje litt for tørr/bitter i ettersmaken til å være en kosebayer.
Haakon
Mack's Ølbryggeri
(33cl)
Farge og duft: Lys brun. Lett krydret duft med malt- og humlepreg.
Smak: Lett stil med fine bitterstoffer, bra balanse, mangler en smule fylde.
Vurdering: Helt greit halvmørkt øl.
Aass Classic
Aass Bryggerier
(33cl)
Farge og duft: Lys gulbrun. Kraftig maltduft med animalske toner samt krydder, sitrus og blomster.
Smak: Friskt anslag, middels fylde, harmonisk, men ettersmaken er litt for kort.
Vurdering: Trekk for manglende fylde og ettersmak.
Kilkenny Ale
Irland
(33 cl)
Pripps Ringnes
Farge og duft: Mahogny. Lett søtlig, animalsk (kjøtt) duft med blomster og krydder.
Smak: Rundt anslag, enkel smak, litt bitter finish.
Vurdering: Litt lett samt tørr avslutning til å være et koseøl.
Marney's Red Ale
(33 cl)
Hansa Borg Bryggerier
Farge og duft: Lys mahogny. OK duft med malt, humle, kjøtt og krydder.
Smak: Rundt anslag, bløtheten fortsetter utover smakskurven, greit men ikke mer.
Vurdering: Blir for kommersielt og finslipt i kantene. For nybegynnere.
Newcastle Brown Ale
England
(33 cl)
Boulevard Beverages Group
Farge og duft: Mørk mahogny. Tung, krydret, animalsk duft men likevel med forfriskende sitrusinnslag.
Smak: Ganske fyldig og harmonisk med bra balanse mellom friskhet og sødme, god bitterhet i finishen, men likevel for nøytralt.
Vurdering: Mangler litt personlighet. Men lett å like på grunn av sødmen.
*
John Smith Bitter
England
(44 cl)
Boulevard Beverages Group
Farge og duft: Nøttebrun. Buljong, krydder og blomster i duften.
Smak: Samme aromaer i smaken, et usedvanlig bittert øl som dessuten etterlater en ubehagelig ettersmak.
Vurdering: To bokser prøvet. Det var noe forskjell mellom de to boksene, men ølet virker overhodet ikke harmonisk, kanskje bortsett fra for de som liker den kraftig snerpende følelsen i munnen som dette ølet gir.

Klasse F

*****
Aass Bock 6,5 %
Aass Bryggerier
varenr 2653 - kr 20,50 + pant (33cl)
Farge og duft: Klar mørk mahogny. Flott ren duft av malt, krydder, frukt og animalske aromaer.
Smak: Kraftig anslag, nydelig harmoni, god sødme, meget lang ettersmak som ender med god friskhet.
Mat: Okse, lett vilt som rådyr, med bærbaserte sauser.
Vurdering: Et utrolig rent og vellaget øl som det er svært vanskelig å finne noe å sette fingeren på.
*****-
Frydenlund Bokk 6,5 %
Pripps Ringnes
varenr 2637 - kr 19,90 + pant (33cl)
Farge og duft: Mørk mahogny. Finkrydret duft med innslag av matjord og lær samt rått kjøtt.
Smak: Fyldig og imøtekommende smak, rund og god, sitter svært godt i munnen.
Mat: Vilt med sautert rosenkål og sjysaus, velhengt norsk spekeskinke.
Vurdering: Et stort og rikt øl.
****+
Borg Bokkøl 6,6 %
Hansa Borg Bryggerier
varenr 6581 - kr 20,60 + pant (33 cl)
Farge og duft: Mørk brun. Fin duft av krydder, animalske aromaer, frukt og bær samt kaffe.
Smak: Rundt rikt anslag, søtlig stil, balansert.
Mat: Koseøl
Vurdering: Godt øl.
****
Chimay Trappist Blue 9 %
Belgia
varenr 32468 - kr 44,70 (33 cl)
Boulevard Beverages Group
Farge og duft: Mørk brun, uklar. Flott duft av viltkraft, mandel, julekrydder.
Smak: Fyldig og søtt anslag, fin balanse, stor munnfølelse, lang ettersmak med lette bitterstoffer.
Mat: Koseøl.
Vurdering: Et kraftig men svært rundt øl.
***+
Chimay Trappist Tripel 8 %
Belgia
varenr 32467 - kr 41,70 (33cl)
Boulevard Beverages Group
Farge og duft: Lys brun, uklar. Fin krydret sitronpreget duft.
Smak: Friskt anslag, fint krydderpreg, enormt skum, bra syrlighet i finishen.
Vurdering: Alt skummet bidrar til å gjøre ølopplevelsen litt overveldende.
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker Provence-vin når topprodusent fra Burgund står bak
+
Ukens vin

Slik smaker Provence-vin når topprodusent fra Burgund står bak

Det er nemlig Seysses-familien kjent fra Dujac som står bak disse vinene som koster en brøkdel av deres burgundere og dermed byr på veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før
Dagens rett
Luksuriøs skagenrøre på brioche

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før

I denne oppskriften blir den klassiske skagenrøren tatt til nye eksklusive høyder. Inspirert av amerikanernes lobster roll, trer rekene til side til fordel for sjøkreps og hummer, og byr på en smaksopplevelse uten like.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne

Den kommer dessuten fra en produsent som først nå er tilgjengelig i Norge, og det er et vellykket møte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten
Guide

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten

Enten du skal kose deg på fjorden, i parken eller i hagen sankthansaften, Apéritif gir deg de beste tipsene og oppskriftene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så råflott har du ikke servert skagenrøren før
Dagens rett
Luksuriøs skagenrøre på brioche

Så råflott har du ikke servert skagenrøren før

I denne oppskriften blir den klassiske skagenrøren tatt til nye eksklusive høyder. Inspirert av amerikanernes lobster roll, trer rekene til side til fordel for sjøkreps og hummer, og byr på en smaksopplevelse uten like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her