Test av rødviner fra Rioja - Reserva 2005 og 2006

Redaksjonen
11 Juni 2010 - 15:04

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mai 2010. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Reserva 2005 og 2006

+ (87p)
Marqués de Riscal Reserva 2005
Marques de Riscal
Spania - Rioja
6424 Vectura - kr 179,50 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Robert Prizelius
Farge og duft: Mørk rød. Flott duft med klassiske riojatoner, modne røde frukttoner, trevirke, krydder.
Smak: Fyldig anslag, god syre, faste tanniner, god munnfull, rikt bærpreg, sitter lenge med mye krydder i finisen. (2005)
Bruksområde: Rødt kjøtt.
Vurdering: En fortsatt veldig ung vin som vil utvikle seg videre i minst seks år. Meget godt kjøp. 87 p (2005)
Laget av: 97% tempranillo + 3% graciano/mazuelo
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 24/30 mnd i eikefat + 6 mnd flaskemodning før salg
Bestill her:

(86p)
Cune Reserva 2005
C.V.N.E.
Spania - Rioja
57058 Vectura - kr 159,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
VinoVinVinho
Farge og duft: Dyp rød. Fin rik fyldig bærduft med innslag av kjøtt og fat.
Smak: Fyldig anslag, god munnfull, fin syre, fine tanniner, god fasthet fra fatet, sitter lenge. (2005)
Bruksområde: Grillet lam.
Vurdering: En vellaget vin for de neste fem årene. Meget godt kjøp. 86 p (2005)
Laget av: 85% Tempranillo, 5% Mazuelo, 5% Graciano, 5% Garnacha
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 24 md. fatlagring (franske og amerikanske eikefat), ca. 12 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(86p)
Muga Reserva 2006
Bodegas Muga
Spania - Rioja
30989 VSD - kr 189,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Best Buys International
Farge og duft: Mørk rød. Ganske lukket ung duft med mørk frukt, lær, noe grønnpreg, litt fat.
Smak: Bra fylde i anslaget, gode tanniner og syrer, fin frukt, en del eik utover, sitter godt. (2005)
Bruksområde: Rødt kjøtt med saus.
Vurdering: En fortsatt veldig ung og litt vel eiket vin som trolig vil integrere seg over tid. Tåler fint fem år. Godt kjøp. 86 p (2005)
Laget av: 70% Tempranillo, 20% Garnacha, 10% Mazuelo/Graciano
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 30 md. fatlagring, min. 12 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(85p)
Campo Viejo Reserva 2005
Bodegas & Bebidas
Spania - Rioja
3444 VSD - kr 149,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
Pernod Ricard Norway
Farge og duft: Dyp rød. Klassisk moden duft med innslag av modne røde epler og blomster.
Smak: Middels fyldig anslag, bløt ren frukt, god saftighet, fine tanniner, bra lengde. (2005)
Bruksområde: Drikkevin, svin.
Vurdering: En tiltalende vin for de neste tre årene. Godt kjøp. 85 p (2005)
Laget av: 85% tempranillo + 15% mazuelo/graciano
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 24 md i eikfat + 24 md flaskemodning før salg
Bestill her:

(84p)
Dominio de Ugarte Reserva 2005
Heredad Ugarte
Spania - Rioja
55765 Cuveco - kr 175,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Mørk rød. Mørke bær, fat og jord.
Smak: Bløtt anslag, ganske myk stil med bløte syrer, bra tanniner, god frukt holder smaken oppe, litt jordlig finish. (2005)
Bruksområde: Enklere kjøttretter.
Vurdering: En god vin som godt kunne hatt litt mer finesse. Best nå. Vel verd prisen. 84 p (2005)
Laget av: 95 % tempranillo, 5 % graciano
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

÷ (82p)
Beronia Reserva 2005
Bod. Beronia
Spania - Rioja
52058 Vectura - kr 136,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Robert Prizelius
Farge og duft: Mørk rød. En del vanilje og karamell, bær samt grønne toner i duften som er litt rustikk.
Smak: Bløtt anslag, myk kommersiell stil, litt rustikk finish. (2005)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En lettdrikkelig vin for nåkonsum. Verd prisen. 82 p (2005)
Laget av: 89% Tempranillo, 6% Mazuelo, 5% Graciano
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

÷ (82p)
Orben 2006
Bod. Artevino
Spania - Rioja
58323 Vectura - kr 259,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Better Wines
Farge og duft: Dyp mørk rød. Ung duft av søte røde og mørke bær, plommer, toffee, mye fat.
Smak: Ganske fyldig anslag, søt frukt, mye ekstrakt, bitterstoffene blir veldig tydelige utover, bløt syre, kaffe og fatkrydder i ettersmaken. (2006)
Bruksområde: Kjøtt med saus.
Vurdering: En konsentrert vin, men likevel ikke harmonisk. Tvilsomt om det blir bedre ved lagring. Knapt verd prisen? 82 p (2006)
Laget av: Tempranillo
Alkoholinnhold:14,0% vol.
Bestill her:

÷ (82p)
Marques de la Concordia Hacienda de Súsar 2005
Marques de la Concordia
Spania - Rioja
58823 VSD - kr 405,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
United Wineries
Farge og duft: Mørk rød. Søtlig duft av mørke modne bær, sjokolade og mye fat.
Smak: Følger duften, mye fat dekker over frukten, god syre og bra tanniner, men fattanninene tar over mot slutten, brentpreg og kokos i finishen. (2005)
Bruksområde: Kjøtt med saus.
Vurdering: En overeiket vin som trolig ikke blir bedre med lagring. 82 p (2005)
Laget av: 49% tempranillo, 17% syrah, 17% merlot, 17% cabernet sauvignon
Alkoholinnhold: 14,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent:
Bestill her:

÷ (80p)
Berberana Viña Alarde Reserva 2005
Bodegas Berberana
Spania - Rioja
6275 VSD - kr 109,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 5
United Wineries
Farge og duft: Mørkrød med lys kant. Moden duft med søtelig frukt, krydder, eik, litt volatil.
Smak: Bløtt litt flatt anslag, bløt syre og bløte tanniner, middels lengde. (2005)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: Helt grei vin for nåkonsum. Verd prisen. 80 p (2005)
Laget av: 80% Tempranillo, 20% Garnacha
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 24 md. fatlagring i amerikansk eik, 24 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(75p)
Lagunilla Reserva 2005
Bodegas Lagunilla
Spania - Rioja
3713 VSD - kr 123,90 (75cl)
Basisutvalg, kategori 4
United Wineries
Farge og duft: Moden rød. Jordlig duft med plommer og kjeller samt litt trevirke.
Smak: Bløtt anslag, følger duften, bløt syre, mangler noe fylde, sitter noe. (2005)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: Ikke spesielt elegant. Nå. Knapt verd prisen. 75 p (2005)
Laget av: 80% tempranillo, 20% garnacha
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 24 mnd i eikefat (american oak) + 30 mnd flaskemodning før salg
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi
Dagens rett

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi

Overrask med en smakfull kyllingrett med sitron- og basilikumcouscous til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her