Test av sommerøl og lyst øl 1999

Apéritifs test av 32 mer eller mindre sommerfriske øl gir 12 varianter du med trygghet kan satse på i sommer. Halvparten av disse er produsert i utlandet. Borg Sommerpilsner og Kopparberg Original, altså en svenske, går til topps.
Redaksjonen
06 Mai 1999 - 20:23

Tolv øltyper fortjener altså skåren over middels kvalitet i Apéritifis test av sommerøl og annet lyst øl. Sommerølet får ikke tilnærmelsesvis den samme oppmerksomheten som juleølet. Pr definisjon er da også sommerens øl motsatsen til juleølet, kanskje det er årsaken til neglisjeringen. Vi fant imidlertid støtte for så vel denne holdningen som den motsatte. Testens to beste øl omfatter nemlig også en sommerøl, Borg Sommerpilsner. Som til og med egner seg til matfatet. Hansa Sommerøl i boks og Ringnes Skjærgårdspils er også gode valg når du har lyst på den lett og friske sommersmaken.
 
Ellers kan du med god grunn nyte lyst øl også i den varme årstid, og helt uten mer eller mindre fjollete sommerinspirerte etiketter. Svenske Kopparberg er et slikt øl. Som egner seg utmerket til eksempelvis grillfesten. For ølkjennere og -elskere er Hoegaarden tingen. Servert godt avkjølt er dette sommer for mange. Men absolutt ikke for alle. Weissbiersmaken er meget spesiell, men du bør ikke la den være uprøvd.
 
Importølet har fått sin faste plass på folks favorittlister. Selv om mange liker å tro at norsk øl er best i verden. Blant de 12 beste ølene i testen finner vi seks utenlandske, og det er vel et lite varsku til de norske bryggeriene. Mye importøl sliter med (i slike sammenhenger som dette) en veldig kommersiell stil, men jamen synes vi ikke at det gjør seg gjeldende også blant norskprodusert øl.
 
Testens eneste sterkøl etter lovens definisjon, med hele fem prosent alkohol, mot 4,3 til 4,75 for alle de andre!
 
At øl er best i glass er en annen tendens i testen. Toppskårerne Borg og Kopparberg ble smakt i to ulike innpakninger, glassflaske mot henholdsvis plastflaske og boks, og forskjellen var stor. Hvis denne hypotesen holder, burde Hansa kommet til topps med sommerøl i glassflaske siden deres boksutgave gjorde det rimelig bra (og bedre enn den i plast).
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, Christer Berens, restaurantsjef, Bølgen !amp! Moi og Knut Aanonsen, vinkelner, Statholdergaarden.
 
Testen omfatter de aller fleste typer sommer- og lyst øl i salg i Norge. De ble smakt blindt i følgende rekkefølge: Sommerøl, annet lyst øl. Panelet fikk ingen opplysninger om produktene, utover gruppe, før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens vannet ble helt i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med den enkelte øls identitet.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet *****
God kvalitet ****
Middels kvalitet ***
Under middels kvalitet **
Bør unngås *
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster.
 
****
Borg Sommerpilsner
Hansa-Borg Bryggerier
Lys farge. Tydelig humlepreg i duften med innslag av lime og deilige sommeraromaer. Frisk smak med god bitterhet. Det klart beste sommerølet som egner seg godt til lett sommermat.
 
Kopparberg Original
Prizelius Sverige
Lys farge. Deilig og lett humle- og maltpreget duft. Smaken er identisk med fine bitterstoffer i finishen som gjør den velegnet til mat, for eksempel grillmat.
 
**** ÷
Hansa Sommerøl i boks
Hansa-Borg Bryggerier
Lys gylden. Frisk duft med tydelig maltpreg. Fint, lett og velbalansert øl med god bitterhet i ettersmaken. Et godt øl til sommerens lette grillretter.
 
Skjærgårdspils
Pripps-Ringnes
Ren, sommerfrisk duft med innsalg av sitrus. Frisk og leskende smak med noe sødme i retning honning, god bitterhet i finishen. Et lett, friskt og kommersielt sommerøl. Passer til lett sommermat men som drikker kanskje best alene.
 
Hoegaarden 5 %
Brewery Int. Belgia
Polets bestillingsvarenr: 34036
Uklar, typisk weissbier-farge. Fin frisk duft av sitrus/lime og grønne epler. Det samme i anslaget, god smaksfylde, men litt lett bitterhet i finishen. Dette er imidlertid ikke et øl for alle. Nytes best alene, godt avkjølt. PS Fatutgaven av Hoegaarden er bedre.
 
*** +
Aass Ice
Aass Bryggeri
Lys farge. Svakt aromatisk maltpreget duft med innslag av blomster. Ren og balansert smak med sødme og bitterstoffer. Et relativt enkelt og greit øl.
 
Fredrikstad Sommerøl
Hansa-Borg Bryggerier
Meget lys farge. Fint, lett malt- og honningpreg i duften med innslag av blomster. Frisk smak med lett maltpreg, leskende, tørker greit opp mot slutten.
 
Hansa Sommerøl i plastflaske
Hansa-Borg Bryggerier
Lys gylden. Frisk duft med klart søtlig preg av karamell og malt. Smaken er som duften, frisk og god ettersmak med OK bittertoner (kunne hatt mer av dette). Passer best å drikke alene.
 
Heineken
Boulevard Beverage Company Nederland
Lett søtlig men rik og fin duft med snev av sitrus. Rund og frisk smak med en fin bitterhet i avslutningen. Et hyggelig øl som mange vil like.
 
Budweiser Budvar
Boulevard Beverage Company Tsjekkia
Gylden farge. Aromatisk duft med karamell, maltdrops, humle og blomster. Frisk, ren og harmonisk smak som ender litt for søtlig. For den unge smak. Panelet var uenig.
 
Bitburger Premium Pils
Boulevard Beverage Company Tyskland
Lys farge. Sommerfrisk og relativt rik duft. Godt søtlig anslag, middels smaksfylde, fine bitterstoffer i finishen.
 
Staropramen 5 %
Strag Tsjekkia
Polets bestillingsvarenr: 34012
Mørk gylden farge. Kraftig duft av maltdrops og karamell. Det samme i smaken. Et rikt øl med god balanse mellom sødme og bitterstoffer, men definitivt ikke noe sommerøl.
 
***
Tou Sommerøl
Pripps-Ringnes
Lys farge. Frisk sommerduft med innslag av animalske aromaer. Frisk og god smak med sødme, men mangler noe bitterhet til å balansere sødmen. Et øl for de yngste som egentlig ikke liker øl.
 
Lysholmer Double Ice
Pripps-Ringnes
God litt lett duft med innslag av humle, sitrus og sommerblomster. Frisk smak, godt ølpreg , lett bitterhet og noe sødme, et greit og kommersielt øl.
 
Erdinger Weissbier
Strag Tyskland
Polets bestillingsvarenr: 34098
Lett uklar, gylden farge. Frisk og god duft med innslag av sødmefylt aromaer som modent eple. Et veldig søtt ølmed litt for lite bitterhet i finishen. Passer ikke til mat.
 
Giraf Classic
Prizelius Danmark
Lys gylden. Frisk og ganske rik duft med humle og malt. Lett, frisk med noe sødme. Tydelig humlepreg i finishen. Et svært kommersielt og vellaget øl.
 
Foster''s
Boulevard Beverage Company Australia
Lys farge. Frisk, fruktig og ren duft med snev av sitrus. Godt søtlig anslag, middels smaksfylde, noe bitterstoffer i finishen, men ikke nok.
 
Faxe
Aass Bryggeri Danmark
Lys farge. Lett, frisk duft av sitrus og blomster. Smaken er frisk og balansert, men ettersmaken er for anonym.
 
*** ÷
Ringnes Sommerøl
Pripps-Ringnes
Lys farge. Ren og frisk duft med noe fruktsødme. Lett og frisk i smaken som er noe for kort. Litt mye sødme i ettersmaken.
 
Akershus Sommerøl
Akershus Bryggeri
Lys brun. Frisk duft med innslag av sødem, sitrus og humle. Friskt anslag men mister grepet mot slutten, blir for søtt.
 
Lys Enebakker
Akershus Bryggeri
Gylden farge. Sødmefylt duft med innslag av malt og humle. Et rikt og kraftig øl som blir litt emment. Selv om mye bitterstoffer og kullsyre frisker opp en del, men ikke nok.
 
San Miguel
Brewery Int. Spania
Polets bestillingsvarenr: 34035
Fin humle- og maltkarakter i duften. Sødmefylt anslag, noe friskhet, men er for vassen og daff.
 
Gösser Bier
Pommes Engros Østerrike
Ganske god og frisk duft med innslag av sitrus. Smaksmessig er det noe enkelt med et lett anslag og for kort ettersmak.
 
Carling''s
Strag England
Lys gylden. Ganske så elegant duft med malt og humle. En del sødme og mye kullsyre. Smaksbildet er imidlertid litt for enkelt og kommersielt.
 
** +
Aass Sommerøl
Aass Bryggeri
Gylden farge. Frisk blomsteraktig duft med noe malt. Et smakslett øl med noe bitterhet men altfor lite ettersmak.
 
Aass Fatøl
Aass Bryggeri
Lys farge. Litt anonym duft med søtlig og tungt preg. Søtlig i smaken og veldig kort ettersmak.
 
Akershus Weissbier
Akershus Bryggeri
Lys farge. Frisk duft med innslag av honning. Friskt også i anslaget, men sødmen tar litt overhånd mot slutten. Panelet sprikte noe i bedømmelsen.
 
Kopparberg Original boks
Prizelius Sverige
Frisk maltduft. Maltpreg også i smaken men den ender noe vassent og søtlig.
 
Sapporo Silver Can (boks)
Prizelius Japan
Lys farge. Litt anonym duft med noe sitrus. Frisk, enkel og grei men mangler noe fylde.
 
**
Hansa Sommerspesial
Hansa-Borg Bryggerier
Lys brun. Litt uren duft med innslag av humle. Friskt anslag, men ellers ikke særlig mer. Det perfekte vorspieløl?
 
Borg Sommerpilsner i plastflaske
Hansa-Borg Bryggerier
Lys farge. Lett, sødmefylt duft med innslag av blomster. Lett og enkelt i smaken. Noe vassent. Mangler bitterstoffer, og dermed ølsmak. Kjedelig.
 
Miller Genuine Draft
Boulevard Beverage Company USA
Lys farge. Sommerfrisk duft. Smaken er lett frisk men svært anonym og ender vassent.
 
Les også:
Enkle leveregler for en øltapper
Mange gleder i ølglasset
Bayer og bokk - mørkt og fyldig
Øl til desserten
Apéritifs Polliste

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste
+
Tester
Champagne til nyttår

De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste

Utvalget av topp champagne er fortsatt formidabelt - og det i alle prisklasser. Skal du sikre deg noen av disse lekkerbiskenene før året er omme, må du handle nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar
Worlds50Best Bars 2021

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar

I årets kåring av Worlds50Best Bars er det Tayēr + Elementary som får aller mest oppmerksomhet. Monica Berg og Alex Kratena sitt felles mesterverk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen
+
Ukens vin

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen

Denne rødvinen har vært med oss siden slutten av 90-tallet. Og etter noen svakere årganger, har den hentet seg heftig inn igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste
+
Tester
Champagne til nyttår

De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste

Utvalget av topp champagne er fortsatt formidabelt - og det i alle prisklasser. Skal du sikre deg noen av disse lekkerbiskenene før året er omme, må du handle nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Om du bare har tid til et smørbrød til middag, la det bli en fest som med denne løsningen
Dagens rett
Varmt kyllingsmørbrød - panini med kylling og ost

Om du bare har tid til et smørbrød til middag, la det bli en fest som med denne løsningen

Det er heller ikke mange ingrediensene som trengs for at det skal bli en suksess.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet
Dagens rett
Omelett á la Mexico

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet

Uansett når på dagen du velger å spise middag vil dagens tips til en rask omelett gi deg varm og god magefølelse. Spesielt dersom du hiver på ekstra salsa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen
Dagens rett
Verdens beste eggepai

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen

For under et tykt dekke av egg, fløte og parmesan får det meste nytt liv. Og du blir god og mett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar
Worlds50Best Bars 2021

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar

I årets kåring av Worlds50Best Bars er det Tayēr + Elementary som får aller mest oppmerksomhet. Monica Berg og Alex Kratena sitt felles mesterverk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her