Test av viner fra New Zealand

Denne testen omfatter ikke mer enn 21 viner av begge kulører men viser at New Zealand er en leverandør å regne med, også utover det å produsere hvite viner av sauvignon blanc-druen som lenge var landets varemerke. Kvaliteten er jevnt over god selv om enke
Redaksjonen
23 April 2004 - 10:10

Det som hindrer kiwiøyene å nå ut til det brede lag av konsumenter er prisene som med norske alkoholavgifter blir uforholdsvismessig høye og som gjør spesielt de hvite vinene mindre konkurransedyktige.

Slik ble testen gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, Hotel Continental, Magdalena Rosenblad, Bagatelle og Torstein Østenstad, Sans.

   Remi Madsen   Magdalena Rosenblad   Torstein Østenstad
Foto: Johnny Syversen / John Nordahl

Testen, som ble gjennomført den 5. mars 2004, omfatter et bredt utvalg av hvite og røde viner fra New Zealand tilgjengelige i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt gruppevis etter druesammensetning. Panelet fikk overhodet ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter

Poengskalaen er femdelt:
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. mars 2004. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitvin:

÷
Cloudy Bay Chardonnay 2002
Cape Mentelle
New Zealand - Marlborough
31402 Cuveco - kr 248,00 (75cl)
Bestillingsutvalg
Engelstad Vin og Brennevin
Farge og duft: Grønngul. Fyldig og rik fruktduft med innslag av krydder samt velintegrert eik som viser seg som ristet brød og smør.
Smak: Følger duften veldig godt, svært godt balansert vin som sitter veldig lenge og godt i munnen. (2002)
Mat: Velkomponerte retter av sjømat eller lyst kjøtt.
Vurdering: Meget godt matvin. Drikk innen tre år. Godt kjøp. (2002)
Laget av: 100% chardonnay
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

+
Wairau River Sauvignon Blanc 2002
Wairau River Wines
New Zealand - Marlborough
20365 Bakken Vin & Gourmet - kr 146,40 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Bakken Vin & Gourmet
Farge og duft: Lys grønngul. Deilig fruktig duft med innslag av blomster og mineraler.
Smak: Følger duften med god saftighet, friske syrer, god lengde. (2002)
Mat: Allround fiske og skalldyr, gjerne med smørsaus, også alene.
Vurdering: Svært forfriskende. Meget godt kjøp. (2002)
Bestill her:

+
Villa Maria Privat Bin Riesling 2002
Villa Maria Est.
New Zealand - Marlborough
46518 VSD - kr 149,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Klar grønngul. Elegant duft med fine frukt- og blomstertoner, innslag av jordsmonn.
Smak: Godt rieslingpreg i anslaget, fin fedme, deilige syrer, sitter godt med en leskende finish. (2002)
Mat: Allround fisk og skalldyr med kremet saus.
Vurdering: Vil holde i tre år. Meget godt kjøp. (2002)
Laget av: 100 % riesling
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

Esk Valley Sauvignon Blanc 2002
Esk Valley Estate
New Zealand - Hawkes Bay
14700 VSD - kr 145,80 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Lys gul. Lett elegant duft med fin frukt og solbærblader samt gressaktige aromaer.
Smak: Fruktig anslag, svake sitrus- og stikkelsbærtoner, sitter godt og lenge. (2002)
Mat: Ikke for kraftige retter med fisk og skalldyr, også salater.
Vurdering: En frisk og behagelig vin. Drikk nå. Godt kjøp. (2002)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ståltankgjæring i 10-14 dager, ikke gjennomgått malolaktisk gjæring. Ikke fatlagret.
Bestill her:

Mount Riley Sauvignon Blanc 2001
Mount Riley
New Zealand - Marlborough
33080 Vectura - kr 147,20 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Briljant lys gul. Ren og god duft av blomster, solbærbalder og stikkelsbær.
Smak: Fin saftig stil, bra fylde, fine syrer, bra lengde. (2001)
Mat: Ikke for avanserte fiskeretter.
Vurdering: God vin. Drikk nå. Godt kjøp. (2001)
Laget av: 90% sauvignon blanc og 10% semillon.
Alkoholinnhold: 12,8% vol.
Bestillher:

Kim Crawford Sauvignon Blanc 2002
Kim Crawford
New Zealand - Marlborough
Vectura - kr 150,00 (75cl)
Kun Horeca (i salg september 2004)
Farge og duft: Lys gul. Fin innsmigrende duft av epler, sitrus, solbærblader.
Smak: Saftig rundt anslag, harmonisk med gode syrer, bra munnfølelse, sitter en stund. (2002)
Mat: Ikke for avanserte sjømatretter.
Vurdering: Vellaget om enn ikke veldig kompleks. Drikk nå. Godt kjøp. (2002)

÷
Nobilo White Cloud
Brl Hardy
New Zealand - Marlborough
46368 VSD - kr 295,00 (300cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Lys grønngul. Behagelig duft av sitrus, lime, grønne og gule epler samt snev av jordsmonn.
Smak: Lett saftig og bløt, balansert, sitter en stund. (NV)
Mat: Alene, lette fisk- og skalldyrretter.
Vurdering: Lettdrikkelig og grei vin. Nåkonsum. Meget godt kjøp. (NV)
Laget av: 43 % muller thurgau, 23 % muscat, 7 % chasselas, 5 % chenin blanc
Alkoholinnhold: 10,5% vol.
Bestill her:

÷
Vidal Estate Sauvignon Blanc 2002
Vidal Estate
New Zealand - Hawkes Bay
14699 VSD - kr 135,70 (75cl)
Basisutvalg (Test)
Farge og duft: Lys gul med grønnskjær. Mineralsk duft med en del epler og sitrus.
Smak: Saftig anslag, gode syrer, men sitter ikke så lenge. (2002)
Mat: Fisk med fet saus.
Vurdering: Drikk innen to år. Verd prisen. (2002)
Laget av: 100% Sauvignon Blanc
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ståltankgjæret i 14 dager, ikke malolaktisk gjæring. Ikke fatlagret.
Bestill her:

÷
Mount Riley Chardonnay 1999
Mount Riley
New Zealand - Marlborough
32007 Vectura - kr 144,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Strågul. Tropisk frukt og eik i duften.
Smak: Fruktig med bra fatkarakter, middels fylde, sitter lenge. (1999)
Mat: Kraftige fiskertetter med kremet saus.
Vurdering: Litt kommersiell vin for den som liker fatpreget. Verd prisen. (1999)
Laget av: 100% chardonnay.
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

÷
Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc 2002
Villa Maria Estate
New Zealand - Marlborough
32092 VSD - kr 149,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Gulgrønn. Tropisk frukt, solbærblader, stikkelsbær samt litt asparges.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, flater noe ut men klarer seg akkurat. (2002)
Mat: Asparges, tomatisert fiskesuppe, også alene.
Vurdering: Verd prisen. (2002)
Laget av: 100% sauvignon blanc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, kun flaskemodnet i 2 md før salg.
Bestill her:

÷
Villa Maria Private Bin Chardonnay 2002
Villa Maria Est.
New Zealand - Marlborough
32093 VSD - kr 149,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Grønngul. Tropisk frukt, sitrus, mineraler, grønne aromaer og noe eik.
Smak: Fruktig bløtt anslag, en del fat i midten, grei finish. (2002)
Mat: Grillet eller stekt sjømat.
Vurdering: Kunne hatt mer sjarm. Verd prisen. (2002)
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

÷
Waipara West Riesling 1998
Waipara West
New Zealand
33298 Vectura - kr 164,50 (75cl)
Bestillingsutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft: Gullgul. Fin moden duft med innslag av petroleum, epler, lime.
Smak: Følger duften, grei syre, kunne hatt litt mer frukt, noe bitterstoffer mot slutten gir den et litt rustikt preg. (1998)
Mat: Enkle fiskretter.
Vurdering: Nåkonsum. Verd prisen. (1998)
Laget av: Riesling
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Bestill her:

÷
Waipara West Chardonnay 1996
Waipara West
New Zealand
33301 Vectura - kr 186,20 (75cl)
Bestillingsutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft: Strågul. Moden duft av gule melne epler, lime, honning og eik.
Smak: Fruktig modent anslag, bra syrer, noe eik, sitter lenge men en tanke spiss mot slutten. (1996)
Mat: Lyst kjøtt.
Vurdering: Drikk nå. Verd prisen. (1996)
Laget av: Chardonnay.
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Bestill her:

+
Kim Crawford Chardonnay 2001
Kim Crawford
New Zealand - Marlborough
Vectura - kr 150,00 (75cl)
Kun Horeca (i salg september 2004)
Farge og duft: Gul med grønnskjær. Sitrus, lime, aprikos og fersken med noe asparges.
Smak: Bløtt anslag, moden frukt, middels syre, en del eik. (2001)
Mat: Alene.
Vurdering: Litt vel rett fram. Nåkonsum. Knapt verd prisen. (2001)

+
Kim Crawford Dry Riesling 2001
Kim Crawford
New Zealand - Marlborough
Vectura - kr 170,00 (75cl)
Kun Horeca (i salg september 2004)
Farge og duft: Gul. Søtlig duft av tørket frukt, lime, tropisk frukt og epler.
Smak: Lett fruktig anslag, litt fet stil med ok syre og preg av overmodne epler, flater ut mot slutten og blir noe slapp. (2001)
Mat: Alene.
Vurdering: Må serveres godt avkjølt. Nåkonsum. Knapt verd prisen. (2001)

Waipara West Sauvignon Blanc 2002
Tutton Sienko & Hill
New Zealand - Canterbury
32432 Vectura - kr 164,60 (75cl)
Bestillingsutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft:Ubehagelig aspargesduft.
Smak: Som duften, noe frukt men aspargespreget er altfor dominerende. (2002)
Vurdering: To flasker prøvet. (2002)
Laget av: Sauvignon blanc
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

Rødvin:

÷
Villa Maria Cellar Selection Pinot Noir 2002
Villa Maria Est.
New Zealand - Marlborough
47001 VSD - kr 199,90 (75cl)
Bestillingsutvalg
Farge og duft: Klar mørk rød. Flott duft av røde bær, skogbunn og eik
Smak: Fint saftig og leskende anslag, gode syrer, veldig god munnfølelse, balansert med fin konsentrasjon, bløte tanniner, sitter meget lenge. (2002)
Mat: Kylling eller annet lyst kjøtt, gjerne med innslag av trøffel, også rike fiskeretter.
Vurdering: Meget godt pinot noir fra New Zealand. Drikk innen tre-fire år. Meget godt kjøp. (2002)
Laget av: 100 % pinot noir
Alkoholinnhold: 14,00% vol.
Bestill her:

+
Waipara West Pinot Noir 1999
Waipara West
New Zealand - Canterbury
32422 Vectura - kr 201,20 (75cl)
Bestillingsutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft: Rød med lys kant. Røde bær i retning jordbærsyltetøy og plommer samt noe jordsmonn.
Smak: Sødmefylt anslag, velintegrert fat, bra syrer, balansert med godt pinot noir-preg, snille tanniner. (1999)
Mat: Lettere retter med lyst kjøtt.
Vurdering: Godt kjøp. (1999)
Laget av: 100% pinot noir.
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Bestill her:

Waipara West Ram Paddock Red 1998
Waipara West
New Zealand
33287 Vectura - kr 164,60 (75cl)
Bestillingsutvalg
Maxxium Norge
Farge og duft: Mørk rød med brunlig kant. Røde bær, skogsbær , jordsmonn, eik og noe grønnpreg.
Smak: Saftig med mye bærkarakter, bløt med milde tanniner. (1998)
Mat: Lyst kjøtt.
Vurdering: Godt kjøp. (1998)
Laget av: 35% cabernet sauvignon, 35% cabernet franc og 30% merlot.
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Bestill her:

Kim Crawford Pinot Noir 2002
Kim Crawford
New Zealand - Hawke's Bay
Vectura - kr 185,00 (75cl)
Kun Horeca (i salg september 2004)
Farge og duft: Mørk rød med lys kant. Enkel men god duft av røde bær og fat.
Smak: Saftig med fint pinot noir-preg, en tanke rustikk, bra fruktighet som holder seg helt ut i finishen, sitter en stund. (2002)
Mat: Kraftige retter med torsk, enklere retter med lyst kjøtt.
Vurdering: Verd prisen. (2002)

Kim Crawford Pinot Merlot 2001
Kim Crawford
New Zealand - East Coast
Vectura - kr 185,00 (75cl)
Kun Horeca (i salg september 2004)
Farge og duft: Mørk rød. Røde bær, skogsbær, kaffe, lær, mint og kokte grønnsaker.
Smak: Bløtt og fruktig anslag, ung stil, de vegetalske aromaene kommer tilbake men tar ikke helt overhånd, fine bløte tanniner. (2001)
Mat: Grillet kjøtt.
Vurdering: God vin. Verd prisen. (2001)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet
Ukens drink

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet

For har du en flaske av den irrgrønne syrlige eplelikøren, gjør den en hederlig jobb sammen med amerikansk whiskey og litt lime.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Reinsdyrfilet er noe av det lekreste du kan servere
Dagens rett

Reinsdyrfilet er noe av det lekreste du kan servere

Det møreste kjøttet av alle er reinsdyrfileten. Den fortjener det beste følget, og det er faktisk veldig lett å lage.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt
Dagens rett

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt

Det er kanskje sjelden du plukker med deg flyndre fra fiskedisken. Det er det altså all grunn til å gjøre noe med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte
Dagens rett
Biffgryte med grønnsaker

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte

En lettlaget kjøttgryte som denne er perfekt søndagsmiddag når du har mest lyst til å tilbringe dagen utendørs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Torskemiddagen blir vårlig grønn og full av smak med denne oppskriften
Dagens rett

Torskemiddagen blir vårlig grønn og full av smak med denne oppskriften

Retten klarer seg utmerket godt med bare torsk og salsa verde. Men kjører du løpet helt ut, blir du rikelig belønnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet
Ukens drink

Feir våren med en gyllengrønn drink - og ta samtidig en vårsjau i barskapet

For har du en flaske av den irrgrønne syrlige eplelikøren, gjør den en hederlig jobb sammen med amerikansk whiskey og litt lime.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her