Drikke
California puster Burgund i nakken

California puster Burgund i nakken

Aase E. Jacobsen
08 Oktober 2014 - 17:11

Ikke bare er kvaliteten veldig høy, variasjonen er stor, og ikke minst er prisene relativt sett gunstige.

Favorittene (blant de 48 testete vinene) er Peters Vineyard Pinot Noir 2012 fra Anthill, Platt Vineyard Pinot Noir 2010 fra Scherrer og Kiser En Bas Pinot Noir 2011 fra Copain. Vanvittig gode viner fra de kjøligste delene av North Coast og til samme prisen som premier cru fra Burgund.

Lenkene øverst og nederst i denne artikkelen fører deg til vinene i testens tre kategorier.

Men California er selvsagt også andre druer, som zinfandel. Old & Mature Vines Zinfandel 2011, også den fra Scherrer, er et funn til prisen. Den forener denne druens egenkarakter med stort raffinement og enorm konsentrasjon fra steingamle vinstokker.

Det gjelder også Lorenzo's Heritage Wine 2012 fra Bedrock som er en typisk «field blend», men med zinfandel som dominerende drue. En konsentrert og spennende vin for høstens viltmiddager eller for et langt opphold i kjelleren.

Cabernet sauvignon som er det de fleste forbinder med California på toppnivå glimrer omtrent helt og holdent med sitt fravær. Årsaken er prisene som har løpt løpsk. La bare hjemmemarkedet ha cabernet-ene sine i fred, så lenge vi får pinot noir og zinfandel fra gamle vinstokker til slike priser også i fortsettelsen.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i PDF-format

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets syv spesialbutikker, se oversikt i PDF. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Det lønner seg uansett å studere oversikten over hva som finnes i den enkelte butikk.

Lanseringslisten viser fordelingen av antall flasker til hver av de syv spesialpolutsalgene.

Bli en mester i vinaromaer med dette duftsettet

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene
Guide
Spekemat tips oppskrifter

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene

Enten du skal feire sommeren, bursdag eller bare be noen venner på et hyggelig lag, er spekemat - lettvint og godt som det er, bedre egnet enn det meste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai
Guide
Oppskrifter på festkaker

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Hvem har sagt at de festkaker må være kompliserte? Her er en rekke enkle oppskrifter fra Kvæfjordkake og Pavlova til kransekake og kringle, som kommer til å gjøre den store festen enda større.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vellykket 17. mai
Guide
Oppskrifter 17. mai

Slik lager du en vellykket 17. mai

Vi gir deg de gode tipsene og et knippe oppskrifter på alt fra forretter til kaker og godt drikke for den store dagen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende
Dagens rett

Når kylling lages på denne måten blir den både saftig og velsmakende

Helstekt kylling fylt med løkstuffing som her og piffet opp med rosmarin, blir både saftig og velsmakende og metter mange.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene
Guide
Spekemat tips oppskrifter

Spekemat hører med på 17. mai. Her er alle de gode tipsene

Enten du skal feire sommeren, bursdag eller bare be noen venner på et hyggelig lag, er spekemat - lettvint og godt som det er, bedre egnet enn det meste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai
Guide
Oppskrifter på festkaker

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Hvem har sagt at de festkaker må være kompliserte? Her er en rekke enkle oppskrifter fra Kvæfjordkake og Pavlova til kransekake og kringle, som kommer til å gjøre den store festen enda større.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Stekt eller grillet fisk blir ekstra sommerlig med tilbehør av fruktig salsa og couscous
Dagens rett

Stekt eller grillet fisk blir ekstra sommerlig med tilbehør av fruktig salsa og couscous

Grillet fisk er perfekt som vårlig middagsmat, spesielt i disse dager hvor vi kan forvente oss å få besøk av den skinnende varme sola.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vellykket 17. mai
Guide
Oppskrifter 17. mai

Slik lager du en vellykket 17. mai

Vi gir deg de gode tipsene og et knippe oppskrifter på alt fra forretter til kaker og godt drikke for den store dagen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her