Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Tester

Julens beste portviner

Det er ikke for sent å kjøpe portvin til jul

Det er ikke for sent å kjøpe portvin til jul

Utvalget av portvin både i bestillingsutvalget og i polhyllene er som aller best nå. Du kan gjøre mange gode kjøp blant de 102 portvinene vi har vurdert for deg - bare se her.
Aase E. Jacobsen
13 Desember 2019 - 13:15

Prisene for denne historiske vinstilen er fortsatt så gunstig, selv for svært vellagret materiale, at det bare er å rydde plass i førjulsbudsjettet. Portvin er den perfekte julegave, samtidig som det er nå sesongen for denne vinstilen virkelig er her.

2017-utgavene som ble lansert tidligere høst er «all gone» – bare noen magnumflasker igjen av Kopke på noen pol. Men det er ingen grunn til å fortvile, for utvalget av portvin er veldig godt. Ikke minst av portvin som er klar til å nytes nå, og som ikke skal legges i kjelleren for neste generasjon, som tilfellet er med vintage 2017.

Men også vintage fra 2015 og 2016 er verd å vurdere for den som har god tid. Niepoort Bioma Vinha Velha Vintage Port 2016 og Cockburn's Bicentenary Vintage 2015 smaker begge så godt som portvin kan smake. Det gjelder også Quinta do Vesuvio Vintage Port 2015, men denne finnes nå på bare ett pol, nemlig Bærums Verk.

Om du klarer å holde fingrene unna disse vinene, er et godt spørsmål. 

Det enkleste er å gå for vellagret vintage, som i tilfellet med Graham's Vintage Port 2000 eller Graham's Vintage Port 1983

Det aller beste kjøpet i denne kategorien er Quinta do Noval Silval Vintage 1997 som er et funn til 390 kroner.  

Colheita eller single harvest tawny er portvinstiler som byr på ekstra god valuta for pengene. Det er portvin som har ligget på fat helt fram til flasketapping, og ikke bare to  år som er kravet for vintage portvin. 

Denne portvinstilen er blant andre Kopke og Graham's domene. Kopke Colheita 1979 byr på veldig god valuta i dette segmentet. Med så gammel vin som Kopke Colheita Porto matured in wood 1966Graham's Single Harvest Tawny 1963 og Graham's Single Harvest Tawny 1940, er det umulig å bruke den vanlig skalaen for pris-kvalitet. For dette er sjeldne dråper som enhver vininteressert bør sørge for å få en opplevelse av. Det som er så fint med portvin, er at en flaske holder til veldig mange. Eksempelvis koster 1940-utgaven 8900 kroner, som er langt over budsjett for de fleste, men om du fordeler innholdet på 20 glass, blir pris per (lite) glass overkommelig. 

Tawny er en rimeligere løsning for portvinsuget, men som likevel gir mye lekker smak, spesielt blant de ekstra vellagrete utgaven. Ved 30 års alder begynner det virkelig å svinge.

Quinta do Vallado Tawny 40 YORamos Pinto Porto Tawny 30 Years Old og Niepoort 30 YO Tawny er de beste som er å få tak i akkurat nå. Skal du ha en helt spesiell opplevelse sammen med julekakene, er hvit portvin tingen, som Kopke White 30 YO. Eller Churchill's Dry White Port som for øvrig finnes i to hendige formater både 50 og 20 cl, og det med fast plass på 63 polutsalg. 

På neste side finner du de 101 portvinene listet etter poeng

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her