TEST: Det er ikke for sent å kjøpe portvin til jul

Test Julens beste portviner

Det er ikke for sent å kjøpe portvin til jul

Utvalget av portvin både i bestillingsutvalget og i polhyllene er som aller best nå. Du kan gjøre mange gode kjøp blant de 102 portvinene vi har vurdert for deg - bare se her.

Prisene for denne historiske vinstilen er fortsatt så gunstig, selv for svært vellagret materiale, at det bare er å rydde plass i førjulsbudsjettet. Portvin er den perfekte julegave, samtidig som det er nå sesongen for denne vinstilen virkelig er her.

2017-utgavene som ble lansert tidligere høst er «all gone» – bare noen magnumflasker igjen av Kopke på noen pol. Men det er ingen grunn til å fortvile, for utvalget av portvin er veldig godt. Ikke minst av portvin som er klar til å nytes nå, og som ikke skal legges i kjelleren for neste generasjon, som tilfellet er med vintage 2017.

Men også vintage fra 2015 og 2016 er verd å vurdere for den som har god tid. Niepoort Bioma Vinha Velha Vintage Port 2016 og Cockburn's Bicentenary Vintage 2015 smaker begge så godt som portvin kan smake. Det gjelder også Quinta do Vesuvio Vintage Port 2015, men denne finnes nå på bare ett pol, nemlig Bærums Verk.

Om du klarer å holde fingrene unna disse vinene, er et godt spørsmål. 

Det enkleste er å gå for vellagret vintage, som i tilfellet med Graham's Vintage Port 2000 eller Graham's Vintage Port 1983

Det aller beste kjøpet i denne kategorien er Quinta do Noval Silval Vintage 1997 som er et funn til 390 kroner.  

Colheita eller single harvest tawny er portvinstiler som byr på ekstra god valuta for pengene. Det er portvin som har ligget på fat helt fram til flasketapping, og ikke bare to  år som er kravet for vintage portvin. 

Denne portvinstilen er blant andre Kopke og Graham's domene. Kopke Colheita 1979 byr på veldig god valuta i dette segmentet. Med så gammel vin som Kopke Colheita Porto matured in wood 1966Graham's Single Harvest Tawny 1963 og Graham's Single Harvest Tawny 1940, er det umulig å bruke den vanlig skalaen for pris-kvalitet. For dette er sjeldne dråper som enhver vininteressert bør sørge for å få en opplevelse av. Det som er så fint med portvin, er at en flaske holder til veldig mange. Eksempelvis koster 1940-utgaven 8900 kroner, som er langt over budsjett for de fleste, men om du fordeler innholdet på 20 glass, blir pris per (lite) glass overkommelig. 

Tawny er en rimeligere løsning for portvinsuget, men som likevel gir mye lekker smak, spesielt blant de ekstra vellagrete utgaven. Ved 30 års alder begynner det virkelig å svinge.

Quinta do Vallado Tawny 40 YORamos Pinto Porto Tawny 30 Years Old og Niepoort 30 YO Tawny er de beste som er å få tak i akkurat nå. Skal du ha en helt spesiell opplevelse sammen med julekakene, er hvit portvin tingen, som Kopke White 30 YO. Eller Churchill's Dry White Port som for øvrig finnes i to hendige formater både 50 og 20 cl, og det med fast plass på 63 polutsalg. 

På neste side finner du de 101 portvinene listet etter poeng

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen