Drikke
Noen av disse hvitvinene er helt i verdensklasse

Noen av disse hvitvinene er helt i verdensklasse

Aase E. Jacobsen
01 August 2014 - 13:40

De aller beste hvitvinene fra Sør-Afrika er ifølge denne testen å finne blant viner laget av mindre kjente druer som roulette blanc, ulike drueblandinger, rene sauvignon blanc-viner og selvsagt vin av chenin blanc.

Bli med å smake sørafrikansk vin du også

Det virker som om sørafrikanerne har fått et veldig godt grep om sauvignon blanc, i hvert fall gir denne testen gode signaler om det.

Les mer om en mester med sauvignon blanc

Men panelet hadde ventet seg mer karakter i chenin blanc som jo er Sør-Afrikas hvite nasjonaldrue.

Den største skuffelsen er imidlertid chardonnayene. Lufta virker å ha gått helt ut av ballongen, om det noen gang var luft å snakke om. Men det er faktisk her storselgerne på det norske markedet har befunnet seg.

Slik ble testen gjennomført:
Testen, som ble gjennomført 12. og 16. juni 2014, omfatter totalt 39 sørafrikanske hvitviner. Smakingen ble foretatt blindt etter druetype og årgang. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her er testens vinnere i de ulike kategoriene

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Den beste sørafrikanske chenin blanc

NEDERBURG ANCHORMAN CHENIN BLANC 2012
85 poeng
En seriøs vin med god moden frukt, bra friskhet og fylde samt pen eikebruk. Den tydelig e sødmen gjør at vinen egner seg best til krydret mat.
Varenr 12438
Bestillingsutvalg
Kroner 179,90

 

Se hvordan resten av chenin blanc-vinene fra Sør-Afrika gjør det

 

 
 
 
 
 
 
 

Den beste sørafrikanske sauvignon blanc

LOMOND SUGARBUSH SAUVIGNON BLANC 2012
86 poeng
Denne hvitvinen konkurrerer med de beste sauvignon blancene fra så vel Loire som New Zealand. Et nydelig følge til rikere retter, både med sjømat og lyst kjøtt.
Varenr.  49181
Bestillingsutvalg
Kroner 175

 

Se hvordan resten av sauvignon blanc-vinene gjør det

 

Se hvordan chardonnayene gjør det

 

 
 
 
 
 
 

Den beste hvitvinen fra Sør-Afrika basert på andre druer og blandinger

SEQUILLO 2008
88 poeng
Denne hvitvinen er laget av en av Sør-Afrikas største vinmakerstjerner, Eben Sadie. Han bruker druer fra gamle vinstokker og det merkes på smaken. Dette er en skikkelig kraftpakke. Prøv den gjerne til lam.
Varenr. 59599
Bestillingsutvalg
Kroner 225

 

Se hvordan resten av de andre vinene gjør det

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her