Drikke
Ta med boksehansker. Her blir det kamp om flaskene

Ta med boksehansker. Her blir det kamp om flaskene

Aase E. Jacobsen
04 Februar 2015 - 15:30

Vinmonopolet stiller med telt utenfor det nyåpnete Aker Brygge-polet for å huse de høyst midlertidige «uteliggerne». Men det blir ikke politivakt. Sjefsinnkjøper for Vinmonopolets spesialpolsatsing, Per Mæleng, håper på dannete basketak om de attraktive flaskene.

Mikroskopiske kvanta

Det er i hovedsak 2012-årgangen som lanseres og den kjennetegnes av svært små kvanta – og dermed høye priser. Stadig større interesse for Burgund i nye markeder som Russland og Kina, er med på å presse prisene på de meste hypete produsentene ytterligere.

Romanée-Conti og de andre vinene fra DRC er alle i 2011-årgang. Men prisene var rekordhøye allerede da. Nå koster toppvinen derfra 32.174 kroner og de 3 flaskene blir garantert borte på et blunk. Det blir nok enda større hysteri neste år når 2012 legges ut for salg.

Dette var dommen over 2011-årgangen

DRC produserte nemlig 20 prosent mindre enn normalt i 2012. Men de klarte seg mye bedre enn alle andre. Enkelte produsenter fikk hele vinmarker utradert av de kraftige haglbygene. Og før hagl hadde de vært gjennom stort sett all annen elendighet som kan ramme en vinmark, som frost, svak blomstring og meldugg. I gjennomsnitt ble avlingen redusert med 25-30 prosent.

Trenger lagring - eller dekantering

Dette til tross, kom årgangen godt ut av det. Om enn på sin måte. 2012 skiller seg fra de langt mer umiddelbare vinene i 2011 ved å være mer jordlig/robust i stilen. Vi snakker altså ikke om sjarmtroll, men derimot om viner for et langt liv i kjelleren. Om du skulle finne på å drikke noen av de beste i dag, må de dobbel- og trippeldekanteres.

De aller beste kjøpene blant de 65 testete spesialpolnyhetene byr på god karakter og flott potensial:

Hautes Cotes de Nuits Vieilles Vignes 2012 fra Manuel Olivier - kr 267,80

Bourgogne Blanc 2012 fra Henri Boillot - kr 288,30

Gevrey-Chambertin Ostrea 2012 fra Trapet - kr 565,90

Volnay Chevret 2012 fra Nicolas Rossignol - kr 597,30

Chambolle-Musigny Combe d'Orveaux 2012 fra Anne Gros - kr 673,40

Vosne-Romanee Chaumes 2012 fra Lamarche - kr 690,80

Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2012 fra Denis Bachelet - kr 721,40

Volnay Clos de la Chapelle 2012 fra Clos de la Chapelle - kr 740,20

400 er minimumsinvesteringen

Du må stort sett opp i fire hundrelapper for å finne burgundere med virkelig karakter og lagringspotensial.

Denne burgunderen bruker det alltid å være verd å lete etter i spesialpolhyllene:
Duroché Gevrey-Chambertin Etelois 2012 varenr. 2119701 - kr 456,90

Om det er utenfor ditt budsjett og du foretrekker du å bestille vin fra sofakroken, er denne tilgjengelig for alle: Manuel Olivier Hautes Côtes de Nuits Pinot Noir 2012 (9133)

Her finner du alle de nye hvite burgunderne i spesialbutikkene
Her finner du alle de nye røde burgunderne i spesialbutikkene

Her kan du laste ned lanseringsoversikten for spesialnyhetene i PDF-format

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets syv spesialbutikker, se oversikt i PDF. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.

Det lønner seg uansett å studere oversikten over hva som finnes i den enkelte butikk.

Lanseringslisten viser fordelingen av antall flasker til hver av de syv spesialpolutsalgene.

Bli en mester i vinaromaer med dette duftsettet

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her