Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Tex-mex-vin

Mens tex-mex-feberen raser i Norge, har det sneket seg inn en vin med samme opprinnelse. L. A. Cetto heter produsenten og stedet Valle de Guadalupe, Baja California, i nordvest-Mexico, 50 kilometer fra grensen til USA.
Redaksjonen
26 September 1997 - 13:33

Mexico er et anonymt land i vinkretser, men likefullt var det her de første vinstokkene ble plantet i amerikansk jord. Det skjedde i år 1521, året etter de spanske konkvistadorenes erobring. Men Mexico ble aldri et ledende vinland selv om beplantet areal i 1992 var langt større enn i Australia. Veksten i produksjonen kom først i dette århundret, men mesteparten av vinen destilleres, og meksikanerne er storforbrukere av brandy, i tillegg til tequila, selvsagt. Vin drikkes sjelden. Per capita-forbruket er ca 0,2 liter årlig! Til måltidene drikkes vanligvis aguas frescas, utvannet fruktjuice, eller øl. At produsenten L. A. Cetto har en markedsandel på 70 prosent, er derfor ikke så overveldende som det kan høres ut som. L. A. Cetto er en gigant på flere måter, som en landets største innen drikkevarer, oliven og frukt. Selv om italieneren Angelo Cetto etablerte seg i Baja California i 1926, var det først noen tiår senere at han startet produksjon i Valle de Guadalupe. Klimaet er svært varmt selv om havbrisen kjøler noe ned. Vinmarkene ligger på drøyt 300 meter over havet hvilket også reduserer effekten av heten. Nedbør er ekstrem mangelvare og vanning derfor nødvendig. I 1975 etablerte Cetto-familien et anlegg i dalen med en kapasitet på utrolige 50 millioner liter, fortsatt et av kontinentets aller største. De første druene som ble plantet på det amerikanske kontinentet fikk navnet mission etter munkene som besørget utbredelsen. Druen er i dag uinteressant utover det historiske aspektet. L. A. Cetto importerte en rekke europeiske druetyper fra sekstiårene og utover. I 1979 startet produksjonen av endrueviner og markerer tidspunktet for satsing på kvalitetsviner. Vien som er tilgjengelig gjennom Vinmonopolets testutvalg heter Petite Sirah 1994 og koster kroner 86 (varenr. 11042). Druen petite sirah dyrkes stort sett bare på det amerikanske kontinent og er velegnet for varmt klima. Den gir kraftige viner med god farge og tanninmengde. Det finnes mange hypoteser om druens slektskap, men DNA-tester har foreløpig ikke kunnet bringe endelige bevis for noen av dem. L. A. Cettos vri er en vellaget utgave, ikke for tanninrik, behagelig frukt og kraftig krydderpreg. Den egner seg ikke til tex-mex med mye chili, men til milde kjøttbaserte enchiladas, fajitas (strimlet oksefilet) og "nasjonalretten" carnitas som er godt svidd svinekjøtt. Rikt krydrede, men ikke sterke kjøttretter fra andre himmelstrøk enn Mexico er også ypperlig følge til vinen. For sin petite sirah i 1993-årgang mottok L.A. Cetto prisen Red Wine of the Year i the International Wine & Spirit Competition. Cabernet Sauvignon fra samme produsent er også i salg til samme pris gjennom bestillingsutvalget (30307). Den er saftigere og mindre krydret, men ganske ulik resten av kontinentets viner av samme drue. Oppskrifter på rettene nevnt ovenfor finner du i boken Tex-Mex av Eva Haukeberg Rinker med lekre fotos av Lisa Westgaard, kroner 298 (ISBN 82-05-24537-1). (23.10.97)

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her