Tex-mex-vin

Mens tex-mex-feberen raser i Norge, har det sneket seg inn en vin med samme opprinnelse. L. A. Cetto heter produsenten og stedet Valle de Guadalupe, Baja California, i nordvest-Mexico, 50 kilometer fra grensen til USA.
Redaksjonen
26 September 1997 - 14:33

Mexico er et anonymt land i vinkretser, men likefullt var det her de første vinstokkene ble plantet i amerikansk jord. Det skjedde i år 1521, året etter de spanske konkvistadorenes erobring. Men Mexico ble aldri et ledende vinland selv om beplantet areal i 1992 var langt større enn i Australia. Veksten i produksjonen kom først i dette århundret, men mesteparten av vinen destilleres, og meksikanerne er storforbrukere av brandy, i tillegg til tequila, selvsagt. Vin drikkes sjelden. Per capita-forbruket er ca 0,2 liter årlig! Til måltidene drikkes vanligvis aguas frescas, utvannet fruktjuice, eller øl. At produsenten L. A. Cetto har en markedsandel på 70 prosent, er derfor ikke så overveldende som det kan høres ut som. L. A. Cetto er en gigant på flere måter, som en landets største innen drikkevarer, oliven og frukt. Selv om italieneren Angelo Cetto etablerte seg i Baja California i 1926, var det først noen tiår senere at han startet produksjon i Valle de Guadalupe. Klimaet er svært varmt selv om havbrisen kjøler noe ned. Vinmarkene ligger på drøyt 300 meter over havet hvilket også reduserer effekten av heten. Nedbør er ekstrem mangelvare og vanning derfor nødvendig. I 1975 etablerte Cetto-familien et anlegg i dalen med en kapasitet på utrolige 50 millioner liter, fortsatt et av kontinentets aller største. De første druene som ble plantet på det amerikanske kontinentet fikk navnet mission etter munkene som besørget utbredelsen. Druen er i dag uinteressant utover det historiske aspektet. L. A. Cetto importerte en rekke europeiske druetyper fra sekstiårene og utover. I 1979 startet produksjonen av endrueviner og markerer tidspunktet for satsing på kvalitetsviner. Vien som er tilgjengelig gjennom Vinmonopolets testutvalg heter Petite Sirah 1994 og koster kroner 86 (varenr. 11042). Druen petite sirah dyrkes stort sett bare på det amerikanske kontinent og er velegnet for varmt klima. Den gir kraftige viner med god farge og tanninmengde. Det finnes mange hypoteser om druens slektskap, men DNA-tester har foreløpig ikke kunnet bringe endelige bevis for noen av dem. L. A. Cettos vri er en vellaget utgave, ikke for tanninrik, behagelig frukt og kraftig krydderpreg. Den egner seg ikke til tex-mex med mye chili, men til milde kjøttbaserte enchiladas, fajitas (strimlet oksefilet) og "nasjonalretten" carnitas som er godt svidd svinekjøtt. Rikt krydrede, men ikke sterke kjøttretter fra andre himmelstrøk enn Mexico er også ypperlig følge til vinen. For sin petite sirah i 1993-årgang mottok L.A. Cetto prisen Red Wine of the Year i the International Wine & Spirit Competition. Cabernet Sauvignon fra samme produsent er også i salg til samme pris gjennom bestillingsutvalget (30307). Den er saftigere og mindre krydret, men ganske ulik resten av kontinentets viner av samme drue. Oppskrifter på rettene nevnt ovenfor finner du i boken Tex-Mex av Eva Haukeberg Rinker med lekre fotos av Lisa Westgaard, kroner 298 (ISBN 82-05-24537-1). (23.10.97)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her