Ti på topp på Vinexpo

Som en av verdens desidert største og mest komplette vinmesser, var Vinexpo 2001 åstedet der 14 av verdens beste vinjournalister i år - for første gang - kom sammen for å danne et testpanel.
05 Juli 2001 - 16:54

Dette var altså første gang et organisert smakspanel har utført en vurdering av de viner produsenter og utstillere har å by på under messen. Med ikke mindre enn 2.400 utstillere, og som, med et meget forsiktig anslag på syv viner i gjennomsnitt pr. utstiller, gir oss en total på i underkant av 17.000 forskjellige viner, skjønner vi at oppgaven ikke har vært av de letteste.

For de som har besøkt Vinexpo, kommer det derfor ikke som noen direkte overraskelse det faktum at man ikke "når over" alt sammen. Likevel har nok smakspanelets deltakere gjort hjemmeleksen sin før de ankom messen.

Følgende internasjonalt kjente vinskribenter hadde plass i panelet:

Michel Bettane

Frankrike

François Chartier

Canada

Thierry Desseauve

Frankrike

Michel Dovaz

Frankrike

Christian Flacelière

Frankrike

Jo Gryn

Belgia

Jacqueline Jensen

Danmark

Nicolaas Klei

Nederland

Charles Metcalfe

England

Anthony Rose

England

Michel Smith

Frankrike

Steven Spurrier

England

Othmar Staehli

Sveits

Peter Winding

Danmark

Hver av skribentene ble bedt om å besøke messens utstillere med det formål å rapportere inn de viner de fant spesielt vellykkete. Kriteriet for utvelgelsen skulle være at produsenter og/eller viner var tilnærmet ukjent for smakeren forut for vurderingen.

Paneldeltakerne møttes første gang søndag den 17. juni, og utnevnte Michel Dovaz som president for panelet. Det var full enighet om at finalesmakingen skulle foregå blindt, og at vinene da skulle bedømmes på en skala fra én til fem.

I løpet av de påfølgende to dager, smakte journalistene seg i gjennom et stort antall viner, og leverte deretter hver for seg inn en oversikt over de fem viner som hadde gjort størst inntrykk.

Hele 70 viner ble så presentert i smaksfinalen onsdag 20. juni, og kategorisert som følger:
- Champagne og musserende viner
- Tørre hvitviner
- Rødviner
- Søte-/dessertviner

Finalevinene kom fra 15 forskjellige land, og reflekterte i stor grad journalistenes varierende preferanser. Frankrike dominerte med 18 viner, fulgt av Spania (15), Italia (7), Portugal (6), Sveits (4), Hellas (3), Sørafrika (3), Tyskland (3), Østerrike (2), Uruguay (2), Argentina (2), Libanon (2), Ungarn (1), USA (1) og Israel (1).

Topp 10
Etter smaking og bedømmelse viste det seg at de tradisjonelle vinproduserende land i Europa tok hele åtte av de ti første plasser. Overraskende nok stakk Sørafrika avsted med begge priser for beste tørre hvitvin.

Resultatet ble som følger, med den anbefalende journalist i første kolonne:

Jurymedlem

Vinland

Produsent/utstiller

Vintype

Vinnavn

År

Jo Gryn

Sørafrika

Morgenhof

Hvitvin

Chenin

2000

Christian Flacelière

Italia

Riserva Verdicchio de Matelica

Hvitvin

Belisario Cambrugiano

1998

Peter Winding

Sørafrika

Vin Fruco

Hvitvin

Paul Cluver Chardonnay

2000

Steven Spurrier

Spania

Dominio de Valdepusa

Rødvin

Emeritus Marques de Grinon

1998

Christian Flacelière

Portugal

Vallado Riserva

Rødvin

Quinta  Do Vallado

1999

Anthony Rose

Portugal

Cortes de Cima

Rødvin

Incognito

2000

Michel Dovaz

Frankrike

Mas Amiel

Søt-/dessert

Plénitude (Muscat)

2000

Jacqueline Jensen

Sardinia

Søt-/dessert

Santadi Latinia

1999

Michel Bettane

Tyskland

VDP die Weinelite

Søt hvit

Schloss Diel Dorlheimer Riesling Eiswein

2000

Michel Bettane

Tyskland

VDP die Weinelite

Søt hvit

Gunderloch Nackenheimer Rothenberg Riesling Auslese

1999

Foto: Roger Kolbu
Kilde: Vinexpo, Presseavdelingen
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Oste-NM blir vorspiel for Matstreif

Finalen i Oste-NM er åpen for publikum som inviteres til å smake på i alt 303 ulike oster.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her