Til å deles

En Chianti og da helst en Classico er manges favorittvin. Og av forståelige grunner, for disse vinene er uhyre fleksible i matveien. Samtidig som de er deilige å bare drikke. Og gjerne sammen med en du setter ekstra stor pris på.
Aase E. Jacobsen
04 Oktober 2001 - 09:29

Toscana er for mange vinparadis nummer én. Men ikke uten feller. For de enkleste vinene derfra er som oftest bare saftige, relativt lette og ikke så veldig interessante. I den andre delen av skalaen finner vi viner med stor konsentrasjon, masser av nye fat, markante syrer og tanniner til stive priser. Viner som krever en spesiell anledning eller som helst burde legges til side noen år. Chianti Classico derimot befinner seg midtveis mellom de enkleste og de mest påkostete vinene fra Toscana.

Vi velger Pèppoli Chianti Classico 2009 (32860) som en god representant for denne kategorien. En innsmigrende vin med duft av røde skogsbær, kirsebær og jord. I munnen er den svært saftig og frisk med god stofflighet, avslutningen preges av fatkrydder, mokka og en liten touch mørk sjokolade. Tanninene er bløte hvilket gjør at den kan brukes til et bredt utvalg av retter og anledninger.

Nydelig til retter med lyst kjøtt, særlig saftige kyllingretter. Men også rustikke toscanske retter som bønnesuppe, bruschetta med bønner eller sopp, eller en annen klassiker fra den kanten, kalvekotelett som i Firenze, hvilket vil si bare stekt i panne med en god olje og litt sitron over. Den er også bløt nok til å kunne deles med den du er mest glad i.

Pèppoli kommer fra et av Antinoris mange vingods i Toscana. Pèppoli er en relativt stor gård på 100 hektar hvorav 62 er vinmarker og har etter hvert utviklet seg til å bli et mønsterbruk for druedyrking med utstrakt eksperimentering med forskjellige kloner av hovedruen sangiovese. Resten er delvis beplantet med oliventrær som gir en svært god olje, nemlig Pèppoli Extra Virgin Olive Oil.

I motsetning til de beste vinmarkene i hjertet av Toscana, ligger Pèppolis i bakker med øst-nordøst helning. Hvilket betyr at de ikke bader i sol hele dagen. Det spesielle mikroklimaet i kombinasjon med et mineralrikt jordsmonn sørger likevel for nok varme til druene.

Pèppoli er laget av sangiovese med 10 prosent merlot som bidrar med den mørke fargen det litt jordlige preget. Selve fremstillingen innebærer relativt kort uttrekkstid for farge og tanniner, gjæring ved relativt høy temperatur, alt i ståltanker, og ni måneders modning i store brukte fat. Alt dette sikrer en vin som kan drikkes ved ung alder men som også kan spåares et par-tre år. Vår anbefaling er imidlertid å nyte Pèppoli 98 nå, for om ikke lenge kommer den i en enda bedre utgave, nemlig 99-årgangen.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Pèppoli Chianti Classico 2009 (32860) Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt
Dagens rett

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt

Det er mye god mat i gode pølser, ikke minst når du gjør noe ekstra ut av dem. I denne lettvinte oppskriften (som alle kan klare) spiller pølsene en litt underordnet rolle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her