To lesere klare for kokkekamp

Juryen har sagt sitt, og Petter Lossius (28) og Mario Vasquez (23) (bildet) skal møtes til kokkekamp under messen All verdens vin i Oslo Spektrum 19. september. De to skal ikke kjempe alene. Med seg har de hver sin superkokk fra Gastronomisk Institutt, og deg som publikum hvis du vil. Vinneren får en tur for to til Chile.

Det kom inn veldig mange gode kveiteoppskrifter til konkurransen som VG Nett og aperitif.no arrangerer i samarbeid med Gastronomisk Institutt og Eksportutvalget for fisk. Etter en grovsortering gikk ca. 300 oppskrifter videre og juryen har nå bestemt at Petter Lossius (28) og Mario Vasquez (23) skal kjempe om turen for to til Chile og vinprodusenten Viña La Rosa.

Finalen starter klokken 17.00 i Oslo Spektrum den 19. september. Det er god plass til over 300 tilskuere når tv-kokken Ole Martin Alfsen teller ned til start. Og du er hjertelig velkommen.

Les mer om All verdens vin her

Kona må bli hjemme
Petter Lossius lager ofte mat, også sammen med broren som eventuelt skal være med til Chile hvis han vinner. Kona må bli hjemme, men det har hun full forståelse for, hevder han. - Det var sammen med broren min jeg komponerte retten, og vi fant ut at fisk med Parma-skinke måtte være godt.

Etter å ha forsøkt retten et par ganger oppdaget jeg oppskriftskonkurransen og sendte inn forslaget mitt. Lossius arbeider til daglig med frakt og spedisjon. Nå er det noen andre som skal besørge frakten av ham og broren til Chile hvis de går seirende ut av kokkekampen.

Lossius bidrag Parmakveite med skalldyr finner du nedenfor.

Samboeren får bli med
Mario Vasquez, som til daglig studerer reiseliv, forklarer den chilenske vrien på oppskriften med sitt opphav. - Det er klart jeg måtte vende meg til det landet når jeg er halvt chilensk, sier han, og tar med seg samboeren for å vise frem Chile hvis han vinner.

Det var samboeren og venner som var prøvekluter da retten første gang ble laget, og den falt skikkelig i smak. Da Vasquez oppdaget oppskriftskonkurransen nølte han ikke. - Jeg lager ikke så mye mat til daglig, men spiser fisk ofte. Visste du forresten at Chile er en stor konkurrent til Norge når det gjelder laks, spør han ertende. Helt uten erfaring på serveringsfronten er han imidlertid ikke etter å ha arbeidet som servitør på Jegermesteren Restaurant i Skien.

Vasquez bidrag Kveite med chilensk vri finner du nedenfor.

Parmakveite med skalldyr

Fremgangsmåte

Fisk:
Surr parmaskinken rundt kveiten, og sett i ovnen ved ca. 180 grader. 
 
Saus:
Varm smør i gryte, tilsett sjalottløken, og la surre en liten stund. Legg oppi blåskjellene, og ha hvitvinen oppi. La trekke til blåskjellene har åpnet seg. Ta ut skjellene, og ta ut innmaten på de fleste. Sil kraften, og tilsett fløte. Kok inn. Smak til med salt og pepper.
 
Potetmos:
Kok potetene, og lag stappe med fløte og smør. Tilsett litt trøffelolje.

Stek kantareller og hele vårløk som brukes til pynt på tallerkenen.

Her finner du mange deilige retter med kveite

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Foto: Roger Kolbu

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kveite med chilensk vri

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 x 180 gr kveitefilet
100 gr temperert smør
1 lite fedd hvitløk
1 potte sitrontimian
salt/pepper

Fyll til empanadas:
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
4 aromasopp
2 egg
50 gr chorizo
¼ chili
2 never ruccula
salt/pepper
olje
litt sitronsaft
Empanadas:
250 gr mel
60 gr bakepulver
25 gr salt
125 gr Smør
250 ml melk

Maiskrem:
1 maiskolbe
ca 3 dl fløte
2 ss smør
salt, pepper
Bakte cherrytomater:
3-4 tomater
olje
salt og pepper

Olivensjy
2 sjalottløk
1 dl rødvin
1 ts brunt sukker
3 dl kyllingkraft
1 dl grovhakkede kalamataoliven uten sten
1 ss kalamataoliven kuttet i ringer
½ dl god olivenolje

Fremgangsmåte

Ta bladene fra sitrontimianen, fjern alle stilkene. Kjør urtebladene med smøret i en food processor. Legg fisken i ildfast form, krydre med salt og pepper samt stryk et tynt lag med smør over. Bak i ovn ved 200 grader 6-15 min. avhengig av størrelsen på fileten.

Fyll til empanadas:
Fres finhakket løk og hvitløk forsiktig blank i olje, tilsett finhakket chili og grovternet sopp. La det steke ferdig, dvs. 3-4 min. Smak til med salt, pepper og sitron. Stek så ternet chorizo i en annen panne til det er gyllent. Kok egget "smilende". Del det i grove terninger. Bland så alt sammen, også ruccula i en bolle.
 
Empanadas:
Lag som vanlig deig, bland mel, bakepulver og salt, så smeltet smør, røre litt, så tilsette melken. La deigen hvile i 20 min.
 
Etter at deigen er hvilt; ta en liten håndfull deig og kjevle den til den størrelsen du vil ha på empanadasen. Ha i fyllet og lukk igjen empanadasen slik at den ser ut som en innbakt pizza (rektangular eller trekantet form). Pensle med litt eggehvite og lag tre små hull på de med tannpirker og inn i oppvarmet ovn på 250 grader i 15 min. eller til de har en gyllen farge.
 
Maiskrem:
Kok maiskolben i lettsaltet vann i ca 10 min. Sett den opp på høykant og skjær av maisen med en skarp kniv. Fyll maisen i en liten kasserolle og fyll opp med fløte til det dekker maisen. Gi det ett oppkok og la det trekke i 5 min. Ha i 2 ss smør og smak til med salt og pepper.
 
Bakte cherrytomater:
Vend inn tomaten i olje. Salt og pepre før de legges i ildfast form, gjerne sammen med fisken. La gjerne stilken sitte igjen på tomatene, det ser pent ut. Bakes i 180 grader i ca 6-8 min.
 
Olivensjy:
Fres løken gyllen, tilsett rødvin og sukker, kok dette inn til sirup. Ha deretter i kyllingkraft og oliven, la dette koke inn til 2 dl. Sil og hold varm. Før servering tilsettes ½ dl god olivenolje samt oliven som er kuttet i ringer. Smak til med salt og pepper.
 

Sendt inn av

Foto: Roger Kolbu

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen