Michelin-stjerne

Nye Michelin-stjerner 2019

To Michelin-stjerner til Trondheim
Foto: (Julie H. Amundsen)

To Michelin-stjerner til Trondheim

Credo og Heidi Bjerkan og Fagn med Jonas Andre Nåvik ved grytene fikk hver sin Michelin-stjerne i 2019-utgaven av Michelin Nordic. Det har definitivt satt Trondheim på matkartet.
Aase E. Jacobsen
18 Februar 2019 - 20:54

Trondheim fikk altså både en stjerne til Credo og til Fagn. Det som er ekstra artig er at Fagn holder til i lokalene som Credo gjorde til en matdestinasjon i nesten to tiår før Credo flyttet til Lilleby i 2018.   

Les om nye Credo her og det som har lagt grunnen for Michelin-suksessen

Det som alle kvinnelige kokker har grunn til å være ekstra stolt av er at endelig er det en kvinnelig Michelin-kokk i Norge. At det er Heidi Bjerkan veier ekstra mye gitt hennes innsats for å endre kjønnsbalansen på restaurantkjøkkenet. 

Norge beholdt alle sine tidligere ervervede stjerner. Det gjorde også de andre landene. Norge har nå to enstjernere i både Stavanger (Re-naa og Sabi Omakase) og Trondheim (Credo og Fagn) og en trestjerner (Maaemo) og tre enstjernere (Kontrast, Statholdergaarden og Galt) i Oslo. 

Det finnes færre enn 500 tostjerners restauranter i verden. Noma i København er tilbake med to stjerner. Koks på Færøyene og Gastrologik i Stockholm løftet opp fra en til to stjerner. Ingen nye trestjernere i Norden, men med en i hver av hovedstedene i Norge med Maaemo, København med Geranium og Stockholm med Franzen. 

Heidi Bjerkan og Credo fikk også den nye bærekraftprisen. 

Siden Michelin egentlig bare handler om maten, velger de å dele ut tre ekstrapriser, for bærekraft, for et ungt kokketalent og for det beste teamarbeidet. 28 år gamle Poul Andreas Ziska på Koks  fikk prisen for beste unge kokk. Han er nå blant de veldig få unge kjøkkensjefer som som noen gang har fått to stjerner. 

Beste teamarbeid som også inkluderer service og vertskap gikk til Henne Kirkeby på Jylland. 

Vert under prisutdelingen er Gwendall Poullennec, internasjonal Michelin-direktør. Han  trekker fram at stadig flere nye byer dukker opp i guiden, som i år Trondheim og Ålborg. Han vektla også den nordiske suksessen i Bocuse d'Or. Og ikke minst konkurranseklimaet i Norden som han mener er med på å løfte det norske kvalitetskjøkkenet enda høyere. 

Espen Holmboe Bang på Maaemo tror det nordiske kjøkkenet bare vil vokse til enda større høyder. 

Norden har nå tre restauranter med tre stjerner, 10 restauranter med to stjerner, 51 restauranter med én stjerne og 34 Bib Gourmand-restauranter, men ingen nye i denne kategorien i Norge, ikke siden Smalhans fikk den i 2016.

Michelin-guider vurderer 40.000 restauranter på verdensbasis. Det understrekes at kriteriene er de samme enten det er i Kina eller Norge. Det betyr kvalitet på mat og service, kontinuitet over tid og unik identitet på kjøkkenet og måten kjøkkensjefen jobber på. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Innlandet slår seg sammen som Matfylket

Stadig flere regioner samarbeider og slår seg sammen for å løfte sine spesialiteter innen lokalmat, landbruk og reiseliv. Matfylket Innlandet er den nyeste av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her