Michelin-stjerne

Nye Michelin-stjerner 2019

To Michelin-stjerner til Trondheim
Foto: (Julie H. Amundsen)

To Michelin-stjerner til Trondheim

Credo og Heidi Bjerkan og Fagn med Jonas Andre Nåvik ved grytene fikk hver sin Michelin-stjerne i 2019-utgaven av Michelin Nordic. Det har definitivt satt Trondheim på matkartet.
Aase E. Jacobsen
18 Februar 2019 - 20:54

Trondheim fikk altså både en stjerne til Credo og til Fagn. Det som er ekstra artig er at Fagn holder til i lokalene som Credo gjorde til en matdestinasjon i nesten to tiår før Credo flyttet til Lilleby i 2018.   

Les om nye Credo her og det som har lagt grunnen for Michelin-suksessen

Det som alle kvinnelige kokker har grunn til å være ekstra stolt av er at endelig er det en kvinnelig Michelin-kokk i Norge. At det er Heidi Bjerkan veier ekstra mye gitt hennes innsats for å endre kjønnsbalansen på restaurantkjøkkenet. 

Norge beholdt alle sine tidligere ervervede stjerner. Det gjorde også de andre landene. Norge har nå to enstjernere i både Stavanger (Re-naa og Sabi Omakase) og Trondheim (Credo og Fagn) og en trestjerner (Maaemo) og tre enstjernere (Kontrast, Statholdergaarden og Galt) i Oslo. 

Det finnes færre enn 500 tostjerners restauranter i verden. Noma i København er tilbake med to stjerner. Koks på Færøyene og Gastrologik i Stockholm løftet opp fra en til to stjerner. Ingen nye trestjernere i Norden, men med en i hver av hovedstedene i Norge med Maaemo, København med Geranium og Stockholm med Franzen. 

Heidi Bjerkan og Credo fikk også den nye bærekraftprisen. 

Siden Michelin egentlig bare handler om maten, velger de å dele ut tre ekstrapriser, for bærekraft, for et ungt kokketalent og for det beste teamarbeidet. 28 år gamle Poul Andreas Ziska på Koks  fikk prisen for beste unge kokk. Han er nå blant de veldig få unge kjøkkensjefer som som noen gang har fått to stjerner. 

Beste teamarbeid som også inkluderer service og vertskap gikk til Henne Kirkeby på Jylland. 

Vert under prisutdelingen er Gwendall Poullennec, internasjonal Michelin-direktør. Han  trekker fram at stadig flere nye byer dukker opp i guiden, som i år Trondheim og Ålborg. Han vektla også den nordiske suksessen i Bocuse d'Or. Og ikke minst konkurranseklimaet i Norden som han mener er med på å løfte det norske kvalitetskjøkkenet enda høyere. 

Espen Holmboe Bang på Maaemo tror det nordiske kjøkkenet bare vil vokse til enda større høyder. 

Norden har nå tre restauranter med tre stjerner, 10 restauranter med to stjerner, 51 restauranter med én stjerne og 34 Bib Gourmand-restauranter, men ingen nye i denne kategorien i Norge, ikke siden Smalhans fikk den i 2016.

Michelin-guider vurderer 40.000 restauranter på verdensbasis. Det understrekes at kriteriene er de samme enten det er i Kina eller Norge. Det betyr kvalitet på mat og service, kontinuitet over tid og unik identitet på kjøkkenet og måten kjøkkensjefen jobber på. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her