Topp Italiensk

Blant Italias toppviner finner vi stadig flere fra Adriaterhavskysten selv om toscanerne fortsatt gjør et solid angrep på premiebordet når det er vinkvalitet det konkurreres om. Det er resultatet etter den 18. Banco di Assaggio hvor 400 av landets beste v
Redaksjonen
14 Januar 1999 - 12:25

Toscanske Banfi som opererer i Montalcino stakk av med seks premier. Zonin som har hele Italia som arbeidsfelt og er en av Europas største vingiganter, fikk sju utmerkelser til sine enkeltvingårder. Markerte seg sterkt gjorde også Fazi-Battaglia, Cavit fra Trento og toscanske San Felice.
 
Italienerne liker å konkurrere på vinarenaen, og produsentene sender gladelig inn til landets mange tilstelninger. Banco di Assaggio er også en av de gjeveste. Den årlige konkurransen som ble initiert av velkjente Giorgio Lungarotti har eksistert siden 1981. Rundt 400 viner innenfor i alt 15 kategorier, fra DOCG som omfatter de beste klassiske vinene i Italia, til IGT som innebærer en vin laget av druer fra et bestemt geografisk område.
 
Ingen av de deltakende vinene kan komme fra produksjonslotter mindre enn 5000 liter (1500 for dessertvinene), hvilket rent praktisk betyr at alle vinene må ha en viss kommersiell betydning. Med et potensial på mangfoldige ganger det deltakende antallet er det klart at resultatet fra konkurransen ikke er gyldig for hele det italienske vintilbudet.
 
Men juryen som bestod av i alt 50 ønologer og journalister hvorav en håndfull utenlandske, blant annet Apéritifs redaktør, Aase E. Jacobsen hadde ingen anelse om hvilke viner som deltok. Samtlige 400 viner ble vurdert, selvsagt blindt, etter et teknisk skjema og gitt poeng for egenskaper som utseende, duft og smak. Som nevnt blir vurderingen svært teknisk og tar derfor ikke i stor nok grad hensyn til en vins balanse og egnethet i forhold til mat. Fra hver kategori ble det plukket ut de fem beste med en minimumsskår på 80 poeng (av 100 mulige). Mens det i noen kategorier var lett match for de beste vinene, var konkurransen derimot ekstra tøff i andre hvor kvaliteten var jevnt høy.
 
Her er et utvalg av de 73 vinene som kvalifiserte seg som en av fem vinnere i sin kategori (den komplette listen finner du på www.axt.it/bavi):
 
Le Vele 1997 Verdicchio dei Castelli di Jesi, Terre Cortesi/Moncaro
San Sisto 1994 Verdicchio dei Castelli di Jesi, Fazi-Battaglia
Pinot Grigio San Angelo 1997 IGT Toscana, Banfi
Chardonnay Ghiaie Bianche 1996 IGT Toscana, Col d'Orcia
Chianti Classico Lamole di Lamole 1995, Pile e Lamole
Chianti Classico Riserva Poggio Rosso 1995, San Felice
Chianti Classico Riserva di Fizzano 1995, Rocca delle Macie
Vino Nobile di Montepulciano Pasiteo 1995, Fassati
Vino Nobile di Montepulciano Vigneto Antica Chiusina 1995, Fatt. del Cerro
Brunello di Montalcino 1993, Banfi
Chianti Classico Vigneti la Selvanella 1994, Melini
Chianti Classico Vigneto di Campolungo 1994, Pile e Lamole
Sagrantino di Montefalco Spoletoducale 1993, UVA
Taurasi 1994, San Gregorio
Salice Salentino Rosso Riserva 1995, Leone di Castris
Amarone 1994, Bolla
Amarone Ca' Florian 1993, Tommasi
San Giorgio 1998 IGT Umbria, Lungarotti
Arquata 1994 IGT Umbria, Adanti

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her