Topp spanjol til bunnpris

Selv om ikke alle er enige i at 99,50 er bunnpris, er ukens vin et usannsynlig godt kjøp. For denne nordspanske vinen er pakket med smak. Så mye at den holder til langt mer enn sommerlig grillmat, og dessuten har et godt lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
13 August 2003 - 12:00

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Cavas Parés Baltà selger 99 prosent av vinene sine til restaurantmarkede, og Norge er et av ytterst få markeder hvor også privatpersoner gis anledning til å bli kjent med denne familiekvalitetsprodusenten fra Penedès. Med 657 hektar vinmarker er Parés Baltà ikke akkurat liten men 500 av dem er viet hovedproduktet som er cava.

Men det er ikke cava som er ukens røverkjøp. Derimot er det en vin uten bobler, og dette er Parés Baltà nyeste satsingsområde som okkuperer stadig mer av oppmerksomheten. Ikke så rart for den innenlandske etterspørselen etter cava har stagnert, mens interessen for vellagete moderne stille viner er stadig økende.

At Parés Baltà har suksess er lett å forstå når Parés Baltà Mas Elena 2000/2004 (45844) helles i glasset. Meget tett farge på denne 2000-årgangen. Duften og smaken følger opp med søte mørke bær, jordsmonn, krydder og sjokolade. Den er overraskende stoffrik, fatet er velintegrert, i finishen finner vi en del tørrstoffer samt lakris og mørk sjokolade. En klar matvin og særlig til grillet rødt kjøtt. Men også vilt når den sesongen nærmer seg.

Forklaringen på konsentrasjonen er å finne i så vel jordsmonn og klima som i vinmakingen. Parés Baltà har anlagt vinmarkene sine over et vidstrakt område innen Penedès. Hovedsakelig i høydedragene 10-20 km fra kysten i vestlig retning fra Barcelona. Dette gir større grad av fleksibilitet når det gjelder å velge ut råvarene til vinene. Siden fruktige og rene viner er målet, har familien brukt mye energi på å finne frem til de riktige vinmakerteknikkene. Blant annet presses druene ikke på vanlig måte, men får renne av seg etter uttrekksperioden (maserasjon) er over. Slik oppnås en svært ren most og filtrering av den ferdige vinen er unødvendig.

Drueblandingen antyder at Bordeaux er forbildet for her er det 60 prosent cabernet sauvignon, 30 prosent merlot og resten cabernet franc. Men Parés Baltà Mas Irene 1998 (45845) er i mye større grad en Bordeaux-look-alike (østside) med sitt komplekse solbær-/mørke bær- samt jordsmonnspreg. En usedvanlig flott vin som absolutt er verd de 50 kronene ekstra. Om ikke altfor lenge kommer 99-versjonen som er enda ett hakk opp i kvalitet i forhold til denne 98-årgangen,  men forhåpentligvis ikke i pris. Den har enda mer av den innbydende solbærsyrligheten. Fatet er mer tydelig i denne vinen enn i Mas Elena.

Parés Baltà prøver imidlertid å bruke fat med forsiktig hånd, og hvis du liker en vin hvor fatet er svært nedtonet er lillebroren Parés Baltà Mas Petit Cabernet Sauvignon 1999 (45843) et godt alternativ i sin tilgjengelige 99-versjon. Ikke så massiv som Mas Elena, men så er uttrekkstiden mye kortere. Solbærkarakteren er fremtredende, den er bløt og saftig og lett å like. Druen er lett å avsløre for her er det tydelige spor av cabernet sauvignon og til denne vinen brukes Parés Baltàs yngste vinstokker av denne sorten.

Siden sommeren fortsatt gjør seg gjeldende, må vi nevne Parés Baltà hvite godkjøp, Parés Baltà Blanc de Pacs 2004 (45841) som er laget av de samme druene som brukes til cava, macabeu, parellada og xarel-lo. En svært frisk og fruktig hvitvin fra 2002 som er perfekt til rekene eller salaten, enten den er med skalldyr eller bare grønt.

Og selvsagt cavaen som går utenpå det meste fra den kanten. Parés Baltà Brut de Pacs (45842), en fruktig og elegant musserende med veldig god mousse (boblene) og friskhet som sitter lenge og er perfekt som aperitiff eller til skalldyr, spesielt østers. Mer behøver du ikke investere for å skape stemning.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen. Da blir det kanskje norsk seier for fjerde gang på rad.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her