Topp spanjol til bunnpris

Selv om ikke alle er enige i at 99,50 er bunnpris, er ukens vin et usannsynlig godt kjøp. For denne nordspanske vinen er pakket med smak. Så mye at den holder til langt mer enn sommerlig grillmat, og dessuten har et godt lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
13 August 2003 - 12:00

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Cavas Parés Baltà selger 99 prosent av vinene sine til restaurantmarkede, og Norge er et av ytterst få markeder hvor også privatpersoner gis anledning til å bli kjent med denne familiekvalitetsprodusenten fra Penedès. Med 657 hektar vinmarker er Parés Baltà ikke akkurat liten men 500 av dem er viet hovedproduktet som er cava.

Men det er ikke cava som er ukens røverkjøp. Derimot er det en vin uten bobler, og dette er Parés Baltà nyeste satsingsområde som okkuperer stadig mer av oppmerksomheten. Ikke så rart for den innenlandske etterspørselen etter cava har stagnert, mens interessen for vellagete moderne stille viner er stadig økende.

At Parés Baltà har suksess er lett å forstå når Parés Baltà Mas Elena 2000/2004 (45844) helles i glasset. Meget tett farge på denne 2000-årgangen. Duften og smaken følger opp med søte mørke bær, jordsmonn, krydder og sjokolade. Den er overraskende stoffrik, fatet er velintegrert, i finishen finner vi en del tørrstoffer samt lakris og mørk sjokolade. En klar matvin og særlig til grillet rødt kjøtt. Men også vilt når den sesongen nærmer seg.

Forklaringen på konsentrasjonen er å finne i så vel jordsmonn og klima som i vinmakingen. Parés Baltà har anlagt vinmarkene sine over et vidstrakt område innen Penedès. Hovedsakelig i høydedragene 10-20 km fra kysten i vestlig retning fra Barcelona. Dette gir større grad av fleksibilitet når det gjelder å velge ut råvarene til vinene. Siden fruktige og rene viner er målet, har familien brukt mye energi på å finne frem til de riktige vinmakerteknikkene. Blant annet presses druene ikke på vanlig måte, men får renne av seg etter uttrekksperioden (maserasjon) er over. Slik oppnås en svært ren most og filtrering av den ferdige vinen er unødvendig.

Drueblandingen antyder at Bordeaux er forbildet for her er det 60 prosent cabernet sauvignon, 30 prosent merlot og resten cabernet franc. Men Parés Baltà Mas Irene 1998 (45845) er i mye større grad en Bordeaux-look-alike (østside) med sitt komplekse solbær-/mørke bær- samt jordsmonnspreg. En usedvanlig flott vin som absolutt er verd de 50 kronene ekstra. Om ikke altfor lenge kommer 99-versjonen som er enda ett hakk opp i kvalitet i forhold til denne 98-årgangen,  men forhåpentligvis ikke i pris. Den har enda mer av den innbydende solbærsyrligheten. Fatet er mer tydelig i denne vinen enn i Mas Elena.

Parés Baltà prøver imidlertid å bruke fat med forsiktig hånd, og hvis du liker en vin hvor fatet er svært nedtonet er lillebroren Parés Baltà Mas Petit Cabernet Sauvignon 1999 (45843) et godt alternativ i sin tilgjengelige 99-versjon. Ikke så massiv som Mas Elena, men så er uttrekkstiden mye kortere. Solbærkarakteren er fremtredende, den er bløt og saftig og lett å like. Druen er lett å avsløre for her er det tydelige spor av cabernet sauvignon og til denne vinen brukes Parés Baltàs yngste vinstokker av denne sorten.

Siden sommeren fortsatt gjør seg gjeldende, må vi nevne Parés Baltà hvite godkjøp, Parés Baltà Blanc de Pacs 2004 (45841) som er laget av de samme druene som brukes til cava, macabeu, parellada og xarel-lo. En svært frisk og fruktig hvitvin fra 2002 som er perfekt til rekene eller salaten, enten den er med skalldyr eller bare grønt.

Og selvsagt cavaen som går utenpå det meste fra den kanten. Parés Baltà Brut de Pacs (45842), en fruktig og elegant musserende med veldig god mousse (boblene) og friskhet som sitter lenge og er perfekt som aperitiff eller til skalldyr, spesielt østers. Mer behøver du ikke investere for å skape stemning.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her