Toppslott mister AOC-status for sin annenvin

Toppslott mister AOC-status for sin annenvin

Pontet-Canet – et av Bordeaux’ aller beste – er overrasket over at deres annenvin ikke tilfredsstiller kravene til AOC.

Det er vinen Les Hauts de Pontet 2012 som ble underkjent av AOC-komiteen, ifølge decanter.com. Ch. Pontet-Canet i Pauillac eies av Tesseron-familien, med Alfred og datteren Melanie i spissen, og har opplevd en jevnt stigende formkurve siden overtakelsen.

Blant annet drives vingården i sin helhet biodynamisk og var en av de aller første i hele Bordeaux.

Les mer om Tesseron-familien

Alle AOC-viner må gjennom en smakstest for å kunne bruke eksempelvis AOC Bordeaux på etiketten. Dette er en ordning som møter mye kritikk, og som altså denne gangen får et lett komisk skjær.

Ikke områdetypisk

Ifølge blindsmakingskomiteen som består av lokale vinbønder, er Les Hauts de Pontet 2012 ikke representativ for appellasjonen, eller områdetypisk, og må derfor merkes med Vin de France.

For topprodusenter som Pontet-Canet har dette lite å si all den tid vinen har sin faste kjøpergruppe. Spesielt lite betyr det på eksportmarkedet, men hendelsen føyer seg inn i en rekke lignende tilfeller hvor det stilles spørsmål ved AOC-systemet som har eksistert siden 1974 med en revisjon i 2008.

Hvem har rett?

Melanie Tesseron forsikrer om at vinen holder det nivået den skal og at hun er stolt av den.

En vinhandler sier imidlertid til decanter.com at med de små kvantaene som har vært de siste årene, må Pontet-Canet vurdere om de fortsatt skal produsere denne vinen. Og i så fall kanskje vie den mer oppmerksomhet. Kun en smaking vil avgjøre hvem som har mest rett.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen