Drikke
Toscaner i toppform

Toscaner i toppform

Denne vinen har fått nytt og bedre innhold, perfekt timet til vårlig nytelse.
Aase E. Jacobsen
04 Mai 2011 - 01:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Så skal produsenten Bibi Graetz ha anstrengt seg ekstra mye denne gangen for at Casamatta Rosso 2013 (15636) skal komme i toppform. Selv har norgesvennen Graetz brukt den snørike vinteren maksimalt for sin egen formkurve (men han skal ikke være blant markaterroristene i kondomdress).

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Derfor passer også denne vinen optimalt nå som vinteren definitivt har forlatt oss og vårlige aktiviteter nærmer seg. Også fordi den bare har 12 prosent alkohol, noe som blir mer og mer sjeldent for vin fra Sør-Europa.

Nesten økologisk
Graetz henter druene til Casamatta hos gode venner over hele Toscana, også Chianti Classico og sågar fra hans egen vingård, Vincigliata, som gir den berømte Testamatta og supervinen Colore (til kroner 4575 som spesialimport).

Graetz foretrekker druer fra gamle vinstokker selv i disse rimelige vinene, som for øvrig er satt ned i pris, og en stor andel av druene er økologisk dyrket. Casamatta finnes også i en hvit og rosa utgave som begge er å få i like nytappet 2010-årgang.

Gamle vinstokker
Casamatta-vinene vinifiseres hos et kooperativ i Fiesole siden Graetz ikke har kapasitet til å håndtere så store volum i egen kjeller. Den er mer dimensjonert for volum av "egne" viner, rundt 50-60.000 flasker.

Graetz er for øvrig en nykommer i vinverdenen, all den tid Testamatta og Colore ble laget først i 2000. Frem til da ble familiens 2,5 hektar pleid av gartneren som også laget vin, men mer for hverdagsbruk, og helt uten å ta ut potensialet som lå i de inntil 80 år gamle vinstokkene.

Eget etikettdesign
De første årene måtte den kunstutdannete Graetz ha hjelp av en ønolog, men siden 2004 har han gjort alt selv. Det vil si frem til i fjor da han ansatte den unge og ambisiøse vinmakeren Elena Pozzolini. Men Graetz deltar fortsatt aktivt i både vinmarker og vinkjeller, ved siden av at han selvsagt står for alle etikettene.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her