Drikke
Toscaner i toppform

Toscaner i toppform

Denne vinen har fått nytt og bedre innhold, perfekt timet til vårlig nytelse.
Aase E. Jacobsen
04 Mai 2011 - 02:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Så skal produsenten Bibi Graetz ha anstrengt seg ekstra mye denne gangen for at Casamatta Rosso 2013 (15636) skal komme i toppform. Selv har norgesvennen Graetz brukt den snørike vinteren maksimalt for sin egen formkurve (men han skal ikke være blant markaterroristene i kondomdress).

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Derfor passer også denne vinen optimalt nå som vinteren definitivt har forlatt oss og vårlige aktiviteter nærmer seg. Også fordi den bare har 12 prosent alkohol, noe som blir mer og mer sjeldent for vin fra Sør-Europa.

Nesten økologisk
Graetz henter druene til Casamatta hos gode venner over hele Toscana, også Chianti Classico og sågar fra hans egen vingård, Vincigliata, som gir den berømte Testamatta og supervinen Colore (til kroner 4575 som spesialimport).

Graetz foretrekker druer fra gamle vinstokker selv i disse rimelige vinene, som for øvrig er satt ned i pris, og en stor andel av druene er økologisk dyrket. Casamatta finnes også i en hvit og rosa utgave som begge er å få i like nytappet 2010-årgang.

Gamle vinstokker
Casamatta-vinene vinifiseres hos et kooperativ i Fiesole siden Graetz ikke har kapasitet til å håndtere så store volum i egen kjeller. Den er mer dimensjonert for volum av "egne" viner, rundt 50-60.000 flasker.

Graetz er for øvrig en nykommer i vinverdenen, all den tid Testamatta og Colore ble laget først i 2000. Frem til da ble familiens 2,5 hektar pleid av gartneren som også laget vin, men mer for hverdagsbruk, og helt uten å ta ut potensialet som lå i de inntil 80 år gamle vinstokkene.

Eget etikettdesign
De første årene måtte den kunstutdannete Graetz ha hjelp av en ønolog, men siden 2004 har han gjort alt selv. Det vil si frem til i fjor da han ansatte den unge og ambisiøse vinmakeren Elena Pozzolini. Men Graetz deltar fortsatt aktivt i både vinmarker og vinkjeller, ved siden av at han selvsagt står for alle etikettene.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her