Tre av fire jukset med skatten

Tre av fire jukset med skatten

75 prosent av 450 kontrollerte spisesteder er avslørt av Skattetaten i år.
27 November 2012 - 05:51

Nye tall fra Skatteetaten viser at tre av fire spisesteder trikser med skatten. Etaten anslår at norsk restaurantbransje omsetter svart for nesten tre milliarder kroner i år.

Både hurtigmatsjapper og finere restauranter er kontrollert av Skatteetaten, som i tillegg til uvarslede kontroller av kasser og regnskap også går undercover: Anonyme kontrollører spiser ute, for så å komme tilbake med kvitteringen fra måltidet. Kvitteringen sjekkes opp mot kassen på spisestedet.

– Det er ofte på slike kontroller vi avslører avvik. Det kan for eksempel være at en middag er slått inn på kassen som en kaffe, sier Trude Vollheim Webb, regiondirektør i Skatt Midt-Norge til nrk.no.

Hun sier de vanligste metodene for unndragelse av penger er å ikke slå inn beløpet på kassen – eller å manipulere kassen i etterkant.

LES OGSÅ: 135 av 250 tatt for regnskapsfusk

Kristin Gyldenskog i NHO Reiseliv mener myndighetene ikke tar svart økonomi i serveringsbransjen på alvor.

– Vi sitter med inntrykk av at flere og flere useriøse aktører går fri. Den største utfordringen i kampen mot svart økonomi er at politi og påtalemyndighet henlegger for mange saker, sier Gyldenskog.

– Det er enda høyere tall enn jeg hadde tippet og det er veldig alvorlig. Vi vet at det er mye svart arbeid, skatteunndragelser, omsetning av smuglervarer og andre ting i restaurantverdenen, sier Jan Bøhler, justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.

Han sier at organiserte, kriminelle miljøer bruker restauranter til å hvitvaske penger.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her