Trøndersk vinkelnerseier

For første gang går seieren i en vinkelnerkonkurranse til en servitør utenfor Oslo. Alexander Skjefte fra Kontoret Bar og Brasserie i Trondheim er dermed landets dyktigste vinservitør under 28 år.
Aase E. Jacobsen
18 Mars 2002 - 11:21

Finalen i konkurransen Young Sommelier of the Year 2002 den 17. mars ble en stor dag for Trondheim. Alexander Skjefte fra Kontoret Bar og Brasserie har bevist at han ikke bare er byens unge vinkelnerstjerne men også hele Norges. En seier som gir mersmak. - Dette var første gang jeg stilte opp i en vinkonkurranse, tidligere har jeg vært med i andre tevlinger for servitørlærlinger og for bartendere. Men jeg kommer garantert til å være med flere ganger. Neste mål er NM for vinkelnere i Stavanger i januar 2003, forteller den lykkelige vinneren.

Komplisert champagne
Skjefte (i midten) overbeviste juryen etter sterk konkurranse fra Pontus Dahlstrøm, Restaurant Bagatelle (til høyre) og Odd Jarle Kvamme, Hotell Alexandra i Loen (til venstre) i den avsluttende finalen som bestod i å blindsmake og gi en beskrivelse av tre forskjellige viner med publikum til stede. De tre vinene viste seg å være tre champagner fra en og samme produsent, Moët & Chandon, som alle er fra hver sin grand cru-vinmark og av en enkelt drue. Svært komplisert med andre ord. Men så er heller ikke det primære målet å finne ut eksakt hva som er i glasset. Det viktigste er å resonnere seg frem til et svar på en best mulig måte samt ikke minst gi god vurdering av produktet som følge til mat.

- Faktisk så har vi akkurat tatt inn disse tre champagnene på Kontoret, men jeg har ennå ikke rukket å smake dem, er Skjeftes kommentar. Og for alle som er i nærheten av arbeidsplassen hans og har lyst å smake på sakene, så kan Skjefte opplyse om at prisen kun er 1 krone mer enn polprisen, hvilket vil si at du må ut med den nette sum av 650 kroner. Og det kan vel kalles et gjestevennlig påslag.

Skjefte kommer snart til å få påfyll på champagnekunnskapene i det førstepremien er en reise og opphold i Champagne hos Moët & Chandon. Reisefølge blir seierherren fra Young Chef of the Year 2001, Bent-Åge Rustad, Statholdergaarden, Oslo.

Premiere
Konkurransen Young Sommelier of the Year 2002 som ble arrangert for første gang i år er et samarbeid mellom Den Norske Vinkelnerforening, fagbladet og nettstedet Apéritif samt Moët & Chandon. Målet er å stimulere interessen for vinkelneryrket blant yngre servitører samt å gi dem verdifull konkurransetrening til fremtidige konkurranser på nasjonalt, nordisk og internasjonalt nivå. Remi Madsen, formann i juryen og president i Den Norske Vinkelnerforening er meget godt fornøyd med oppslutningen: - Det er veldig gledelig å registrere at vi har rundt 30 servitører under 28 år fordelt over det ganske land som er så interessert i vin at de melder seg på en kunnskapskonkurranse av denne typen. Jeg er dessuten svært godt fornøyd med nivået på besvarelsene til de 10 deltakerne i de innledende finalerundene.

I juryen satt også Aase E. Jacobsen, redaktør Apéritif, Dan Lystad, restaurantsjef Le Canard og innehaver av NM-tittelen for vinkelnere samtidig som han er klar for Nordisk mesterskap for sommelierer i Helsinki den 21. mars. Representanten for Moët & Chandon var Geir H. Eikeland, adm. dir. Strøm. Finalen gikk på Hotel Continental i Oslo.

Foto: Jan H. Amundsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her