Trøndersk vinkelnerseier

For første gang går seieren i en vinkelnerkonkurranse til en servitør utenfor Oslo. Alexander Skjefte fra Kontoret Bar og Brasserie i Trondheim er dermed landets dyktigste vinservitør under 28 år.
Aase E. Jacobsen
18 Mars 2002 - 12:21

Finalen i konkurransen Young Sommelier of the Year 2002 den 17. mars ble en stor dag for Trondheim. Alexander Skjefte fra Kontoret Bar og Brasserie har bevist at han ikke bare er byens unge vinkelnerstjerne men også hele Norges. En seier som gir mersmak. - Dette var første gang jeg stilte opp i en vinkonkurranse, tidligere har jeg vært med i andre tevlinger for servitørlærlinger og for bartendere. Men jeg kommer garantert til å være med flere ganger. Neste mål er NM for vinkelnere i Stavanger i januar 2003, forteller den lykkelige vinneren.

Komplisert champagne
Skjefte (i midten) overbeviste juryen etter sterk konkurranse fra Pontus Dahlstrøm, Restaurant Bagatelle (til høyre) og Odd Jarle Kvamme, Hotell Alexandra i Loen (til venstre) i den avsluttende finalen som bestod i å blindsmake og gi en beskrivelse av tre forskjellige viner med publikum til stede. De tre vinene viste seg å være tre champagner fra en og samme produsent, Moët & Chandon, som alle er fra hver sin grand cru-vinmark og av en enkelt drue. Svært komplisert med andre ord. Men så er heller ikke det primære målet å finne ut eksakt hva som er i glasset. Det viktigste er å resonnere seg frem til et svar på en best mulig måte samt ikke minst gi god vurdering av produktet som følge til mat.

- Faktisk så har vi akkurat tatt inn disse tre champagnene på Kontoret, men jeg har ennå ikke rukket å smake dem, er Skjeftes kommentar. Og for alle som er i nærheten av arbeidsplassen hans og har lyst å smake på sakene, så kan Skjefte opplyse om at prisen kun er 1 krone mer enn polprisen, hvilket vil si at du må ut med den nette sum av 650 kroner. Og det kan vel kalles et gjestevennlig påslag.

Skjefte kommer snart til å få påfyll på champagnekunnskapene i det førstepremien er en reise og opphold i Champagne hos Moët & Chandon. Reisefølge blir seierherren fra Young Chef of the Year 2001, Bent-Åge Rustad, Statholdergaarden, Oslo.

Premiere
Konkurransen Young Sommelier of the Year 2002 som ble arrangert for første gang i år er et samarbeid mellom Den Norske Vinkelnerforening, fagbladet og nettstedet Apéritif samt Moët & Chandon. Målet er å stimulere interessen for vinkelneryrket blant yngre servitører samt å gi dem verdifull konkurransetrening til fremtidige konkurranser på nasjonalt, nordisk og internasjonalt nivå. Remi Madsen, formann i juryen og president i Den Norske Vinkelnerforening er meget godt fornøyd med oppslutningen: - Det er veldig gledelig å registrere at vi har rundt 30 servitører under 28 år fordelt over det ganske land som er så interessert i vin at de melder seg på en kunnskapskonkurranse av denne typen. Jeg er dessuten svært godt fornøyd med nivået på besvarelsene til de 10 deltakerne i de innledende finalerundene.

I juryen satt også Aase E. Jacobsen, redaktør Apéritif, Dan Lystad, restaurantsjef Le Canard og innehaver av NM-tittelen for vinkelnere samtidig som han er klar for Nordisk mesterskap for sommelierer i Helsinki den 21. mars. Representanten for Moët & Chandon var Geir H. Eikeland, adm. dir. Strøm. Finalen gikk på Hotel Continental i Oslo.

Foto: Jan H. Amundsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her