Ukens drink

Knickerbocker Cocktail

Slik gjenskaper du den historiske smaken av New York
Foto: (Nirian)

Slik gjenskaper du den historiske smaken av New York

Den eldste nedtegnelsen av denne oppskriften er nemlig fra 1862. Pasjonsfrukten og flamberingen derimot er langt mer nymotens, men er heller ikke nødvendig, for den smaker himmelsk uten.
29 August 2025 - 12:00

Det er selveste Jerry Thomas som sørget for å udødeliggjøre Knickerbocker Cocktail, for han inkluderte den i sin 1862-utgave av The Bartender's Guide. Og den versjonen er ikke så ulik dagens, bortsett fra at mengden rom var noe større (1 vinglass mot 5 cl som her). 

Å kombinere bringebær med mer eksotiske ingredienser som rom, appelsinlikør og lime, må sies å ha vært ganske så trendy for 157 år siden. 

Bringebærsirupen lager du selv

I en slik kontekst føyer pasjonsfrukten seg veldig godt inn, selv om verken den eller flamberingen hører hjemme i originaloppskriften. Men så er det knapt noe lenger som er originalt innen bartending. Også denne oppskriften har forandret seg opp gjennom årene. 

Og navnet Knickerbocker brukes om flere drinker som er helt forskjellige. Knickerbocker Martini har på sin side fått navn etter hotellet med samme navn som åpnet sine dører i 1906. Dette hotellets bar er blitt legendarisk siden mange vil ha det til at det var her at bartenderen Martini Arma di Taggia i 1912 for første gang mikset det vi i dag kjenner som Dry martini.  

Her finner du oppskriften på Knickerbocker Martini

Knickerbocker er fra lang tid tilbake blitt brukt for å fortelle at noe kommer fra New York. Derfor heter et av byens baseballag Knicks (egentlig New York Knickerbockers).

Det som kan høres ut som underbuksehumor er egentlig ikke det, selv om det er herfra ordet knickers - altså underbukser - stammer. Det var nemlig et økenavn på de hollandske innvandrerne som bosatte seg i hopetall på det som nå er New York, fra 1600-tallet og utover. Byen het da også New Amsterdam fram til britene erobret den i 1664.

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste

Knickerbocker Cocktail med flambert pasjonsfrukt drinkoppskrift

Knickerbocker Cocktail med flambert pasjonsfrukt drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Ha ingrediensene utenom pasjonsfrukten i en shaker med is og rist godt. Sil over i et glass med knust is (eller isbiter). 
  2. Drypp curacao over den delte pasjonsfrukten. Legg den på toppen av isen. Tenn på og server umiddelbart. 

Tips: Plastsugerør er jo helt ut, men bruker du papirsugerør, må du passe på slik at de ikke kommer i nærheten av flammen (som dør fort ut).

Tips: Du kan godt slutte før curacaoen og flamberingen, for allerede har du en klassisk Knickerbocker Cocktail.

Råvarer:
rom
curacao

Bringebærsirupen lager du selv

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her