Ukens drink

Knickerbocker Cocktail

Slik gjenskaper du den historiske smaken av New York
Foto: (Nirian)

Slik gjenskaper du den historiske smaken av New York

Den eldste nedtegnelsen av denne oppskriften er nemlig fra 1862. Pasjonsfrukten og flamberingen derimot er langt mer nymotens, men er heller ikke nødvendig, for den smaker himmelsk uten.
29 August 2025 - 11:00

Det er selveste Jerry Thomas som sørget for å udødeliggjøre Knickerbocker Cocktail, for han inkluderte den i sin 1862-utgave av The Bartender's Guide. Og den versjonen er ikke så ulik dagens, bortsett fra at mengden rom var noe større (1 vinglass mot 5 cl som her). 

Å kombinere bringebær med mer eksotiske ingredienser som rom, appelsinlikør og lime, må sies å ha vært ganske så trendy for 157 år siden. 

Bringebærsirupen lager du selv

I en slik kontekst føyer pasjonsfrukten seg veldig godt inn, selv om verken den eller flamberingen hører hjemme i originaloppskriften. Men så er det knapt noe lenger som er originalt innen bartending. Også denne oppskriften har forandret seg opp gjennom årene. 

Og navnet Knickerbocker brukes om flere drinker som er helt forskjellige. Knickerbocker Martini har på sin side fått navn etter hotellet med samme navn som åpnet sine dører i 1906. Dette hotellets bar er blitt legendarisk siden mange vil ha det til at det var her at bartenderen Martini Arma di Taggia i 1912 for første gang mikset det vi i dag kjenner som Dry martini.  

Her finner du oppskriften på Knickerbocker Martini

Knickerbocker er fra lang tid tilbake blitt brukt for å fortelle at noe kommer fra New York. Derfor heter et av byens baseballag Knicks (egentlig New York Knickerbockers).

Det som kan høres ut som underbuksehumor er egentlig ikke det, selv om det er herfra ordet knickers - altså underbukser - stammer. Det var nemlig et økenavn på de hollandske innvandrerne som bosatte seg i hopetall på det som nå er New York, fra 1600-tallet og utover. Byen het da også New Amsterdam fram til britene erobret den i 1664.

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste

Knickerbocker Cocktail med flambert pasjonsfrukt drinkoppskrift

Knickerbocker Cocktail med flambert pasjonsfrukt drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Ha ingrediensene utenom pasjonsfrukten i en shaker med is og rist godt. Sil over i et glass med knust is (eller isbiter). 
  2. Drypp curacao over den delte pasjonsfrukten. Legg den på toppen av isen. Tenn på og server umiddelbart. 

Tips: Plastsugerør er jo helt ut, men bruker du papirsugerør, må du passe på slik at de ikke kommer i nærheten av flammen (som dør fort ut).

Tips: Du kan godt slutte før curacaoen og flamberingen, for allerede har du en klassisk Knickerbocker Cocktail.

Råvarer:
rom
curacao

Bringebærsirupen lager du selv

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her