En drink som sparker fra

En drink som sparker fra

En klassisk dry martini er alltid passende, også som oppkjøring før helgens VM-kamper.

Få Ukens drink som nyhetsbrev

At dry martini også er et yndet følge til sjømat, er kanskje mindre kjent. Utgaven med en østers oppi blir kanskje litt vel vågal for de fleste, det samme med salige Hroar Deges Aquatini, som ble skapt for snart fem ti år siden. Den er en miks av Simers Taffel og en dash Noilly Prat, servert i et martiniglass garnert med en akevittmarinert reke med hode!

Gjør som Gatsby

Jeg foreslår heller å servere sjømaten ved siden av og mikse en überklassisk utgave av dry martini. Akkurat som i filmen The Great Gatsby.

Så hvem var egentlig den første til å mikse drinken som for alltid er knyttet til James Bond? Det finnes hele fire ulike teorier. En er at den ble laget av «professor» Jerry Thomas, en av verdens mest anerkjente bartendere gjennom historien. Hans cocktailmanual «The Bar-Tenders Guide» fra 1887 inneholder Martinez cocktail som Thomas hevder å ha oppfunnet da han jobbet på San Fransisco Occidental Hotel.

Se våre andre oppskrifter på dry martini

Men det finnes noen problemer med historien – denne utgaven av boken ble utgitt to år etter Thomas sin død. Og Martinez er mer en fjern slektning med mye søt vermut (ikke tørr), bitters, sitron og maraschinolikør, så teorien virker usannsynlig.

Også Rockefellers favoritt

Mange som tror på Martinez-versjonen tar den også lengre. De hevder at drinken ble oppfunnet i byen Martinez, California, hvor en prosjektleder hadde funnet gull og skulle feire med en passende drink for anledningen.

Noen mener at navnet Martini stammer fra Martini & Rossi, den mest kjente vermutprodusenten av alle.

Slik blir hvitvin til vermut

Siste teori er at den ble laget første gang ved Knickerbocker Hotel i New York tidlig på 1900-tallet. Bartenderen var Martini di Arma di Taggia som brukte London dry gin, Noilly Prat vermut og orange bitters. Dette ble John. D Rockefellers favorittdrink. Umulig å vite om dette var den første virkelig tørre martini, men sannsynligheten er stor.

Foto: iStockphoto

Er du interessert i drinker og drinkoppskrifter? Nå kan du enkelt ta vare på alle dine oppskrifter hvis du bruker Mine sider og Bartender . Les mer om det lengre ned på siden.

Her finner du Apéritifs Bartender med mange flotte drinkoppskrifter.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase

Dry martini

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

3 stk
dæsjer orange bitters

Fremgangsmåte

En dry martini skal røres, ikke shakes. Uansett hvor mye det hevdes det motsatte av dry martini-ambassadør nummer én, James Bond.

Avkjøl et martini- eller coupetteglass. Hell ingrediensene i et røreglass med isbiter. Hell over i det avkjølte glasset. Pynt med en sitrontwist.

Tips:
– Bytt ut gin med ulagret akevitt, gjerne Simers Taffel – fantastisk for sommeren.

– Orange Bitters er veldig viktig for å løfte smaken et par hakk.

– Dersom du ønsker en tørrere vermut, bruk Carpano eller Dolin Dry Vermouth.

– Glasset kan godt kjøles ned i fryseren. Det er ekstra lurt på varme dager.

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Sentralen as

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen