Ukens drink

Rum old fashioned

Denne drinken varmer på flere måter
Foto: (Julie H. Amundsen)

Denne drinken varmer på flere måter

Alkoholsterk som alle andre old fashioned-drinker, men når den lages med vellagret rom, byr den på et streif av indian summer og det kommer godt med.
Aase E. Jacobsen
31 August 2018 - 13:00

Old fashioned fikk fornyet interesse gjennom Mad Men-serien som trollbandt tvpublikum mellom 2007 og 2015. 

Serien henter handling fra 1960-tallet, men drinken er mye eldre enn som så. Navnet fikk den siden den minnet om den gamle måten å servere en Whiskey Cocktail på, nemlig blandet med sukker, bitter og vann, slik den beskrives i Jerry Thomas’ How to Mix Drinks fra 1862. Men den første old fashioned skal ha blitt mikset første gang i 1900 av bartenderen på Pendennis Club i Louisville, Kentucky til James E. Pepper, som både var medlem av klubben og bourbonprodusent. 

Det er altså amerikansk whiskey som er korrekt ingrediens, men siden det finnes like mange måter å lage den på som det finnes bartendere, er det helt innafor å bruke rom, spesielt siden rom ofte modnes i fat som har inneholdt bourbon/whiskey.

Se våre andre oppskrifter på old fashioned

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev  

Rum old fashioned drinkoppskrift

Rum old fashioned drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Bland ingrediensene i et lavt glass fylt med is og rør til isen begynner å smelte. Ha i mer is og pynt med en bit appelsinskall.

Du kan også lage drinken i et røreglass med is og helle over is i serveringsglasset. 

Slik lager du sukkerlake:
Kok opp like deler sukker og vann og rør til sukkeret er oppløst. Avkjøl og hell i en rengjort flaske med tett kork. Sukkelake holder seg svært lenge i kjøleskapet eller på kjøkkenbenken. 

Se våre andre oppskrifter på old fashioned

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av James Creig, Bacardi

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her