Ukens kake

Baba au rhum

Denne franske kakeklassikeren må prøves
Foto: (Angelafoto)

Denne franske kakeklassikeren må prøves

Gjærbaksten er dynket i rom og aprikosmarmelade som gir en ekstra saftig kake. Uimotståelig god.
Aase E. Jacobsen
21 Mars 2019 - 12:00

Opprinnelsen til baba au rhum er i Ukraina hvor den heter babka. Men den skal ha kommet til Frankrike med den polske eksilkongen Stanislav I som under sitt opphold i Lorraine skal ha fått sin konditor til å dynke kaken i alkohol. Muligens syntes han den lokale baksten gugelhupf var for tørr. Det finnes mange teorier, men faktum er at derfra har oppskriften utviklet seg videre til å forknippes med rom. Det skal ha skjedd i 1835. På grunn av Frankrikes rolle som kolonimakt i Karibia, var tilgangen på rom stor. 

Slik kan du også lage baba au rhum: Steke deigen i porsjonsformer, dynke dem og pynte med sjokoladekrem, pisket fløte og pistasjnøtter slik at de ser ut som steinsopp. Foto: katelig

Se våre andre oppskrifter på kaker med rom

Hvis kaken får stå et døgn før den dynkes, suger den til seg væsken enda bedre.Hvis du vil ha en alkoholfri versjon, velger du noen dråper romessens i laken.

Skaff deg ukens kake-tips som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Baba au Rhum

Baba au Rhum

Fremgangsmåte


Smelt gjæren i sukkeret og saltet. Varm opp melk og smør til det er lunkent og hell over gjæren.
Tilsett revet sitronskall og lettpiskede egg. Hell i melet, og elt deigen godt før den får heve i 30 min.
Jobb deigen til den setter seg, og ha den i en puddingform (hull i midten). La den etterheve til den når opp til kanten av formen.
 
Stekes på øverste rille nederst i forvarmet ovn, 220 C i ca 40 min. Avkjøles før den hvelves.
 
Lake:
Kok sukker og vann til en klar lake. Tilsett revet sitronskall og rom.
Hell blandingen på kaken, litt av gangen, slikk at den trekker inn, og suger opp all væske.
Varm opp aprikos marmeladen. Rør den myk, og bre den utover kaken.
 
Sjokoladekrem:
Varm sukker og fløte i en kasserolle (må ikke koke).
Riv sjokoladen grovt, og rør den ned i fløteblandingen. Sjokoladesausen skal være tykk. Hell den over kaken.

Pynt:
Pisk ca 1 dl fløte til krem og dekorer kaken. Toppes med hakket pistasjnøtter.

Tips:
Du kan godt droppe sjokoladekremen. Da blir kaken mindre mektig. 

Tips:
Baba au rhum kan også stekes i posrsjonsformer (uten hull), av samme typen som brukes til brioche. De dynkes og pyntes med sjokoladekrem, pisket krem og dyppes i hakkede pistasjnøtter slik at de ser ut som steinsopp.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her