UKENS KAKE: Det er bare å kaste seg uti det. Så kan du også kalle deg mesterbaker

Ukens kake Operakake

(Julie H. Amundsen)

Det er bare å kaste seg uti det. Så kan du også kalle deg mesterbaker

Ingredienslisten kan skremme vannet av noen og enhver, men holder du hodet kaldt, er den faktisk lett å komme gjennom. Og du blir altså rikelig belønnet, for smaken er himmelsk.

 Du må ikke bare ha sørget for en god mis en place, altså å ha linet opp alle ingrediensene du skal bruke før du går i gang. Du må i tillegg finne fram en nøyaktig vekt og et termometer. Dette er nemlig en type kake som konditorene lager, og de er pinlig nøyaktige når de baker. I dette tilfellet er det Lotte Arnesen Hogefeld, sjef for det søte på Nedre Foss Gård, som har bakt ukens kake og satt sammen oppskriften.  

Fransk med en vri

Ukens kake ligger tett opp til den opprinnelige operakaken som selvsagt er fransk og som skal ha oppstått i Paris rundt 1955, hos konditorfirmaet Dalloyau som kalte den opp etter Garnier-operaen.

Ukens kake har alle de klassiske elementene til som kaffesirup, sjokoladekrem og kaffesmørkrem. Det som gjør kaken spesiell er de mange lagene av disse smakene mellom kakebunnene. Lottes vri er å ha ekstra mange lag samt ikke minst å bruke mandelmel i kakebunnen for ekstra smak.

Ikke uventet var denne kaken en av oppgavene da Hele Norge Baker gikk på tv for et par år siden. Slik endte det

Så selv om handlelisten er lang, mist for all del ikke motet, for denne kaken er verd hvert minutt du har investert. Og når den sitter skikkelig godt kan du begynne å leke deg med å lage nye vrier i form av smakskombinasjoner. 

Denne kaken er inspirert av den klassiske operakaken

Det er denne brunostkaken også 

Få ukentlig kaketips: Abonner på vårt gratis nyhetsbrev  

Slik lager du operakake

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

Joconde kakebunner:
65 g
120 g
300 g
130 g
Kaffesirup til pensling av bunner:
100 g
100 g
Ganache:
215 g
50 g
Kaffekrem:
300 g
113 g
75 g
263 g
45 g
Glasur:
50 g
25 g

Fremgangsmåte

Jaconde kakebunner:
Pisk egg, mel, mandelmel og melis til en eggedosislignende tykkelse. Tilsett smeltet smør. Pisk sukker og eggehviter til marengs og vend inn i eggeblandingen.
Stryk deigen ut tynt på to bakebrett og stek på 180 grader i 10-12 minutter.

Kaffesirup til pensling av bunner:
Kok til sirup. Avkjøl.

Ganache:
Smelt sammen ingrediensene under omrøring.

Kaffekrem:
Bland melk, eggeplomme og maizenna. Kok opp vanilje, pulverkaffe, melk, fløte og sukker. Hell over eggeblandingen mens du pisker godt. Hell tilbake i kjelen og kok i ca. 1 minutt (NB. Rør godt mens du koker). Hell blandingen i en piskebolle. Ta ut vaniljestangen. Pisk i miksmasteren til ca. 25 grader. Pisk så inn smør og vanilje. Pisk til du får en glatt krem.

Glasur:
Bløt gelatin. Kok alt utenom gelatin til det begynne å tykne. Tilsett gelatin. Rør godt. 

Montering:
Kutt bunnene i to, slik at du får fire like store bunner. Begynn med en bunn. Pensle med kaffesirup, smør på ett tynt lag kaffekrem, deretter ett lag med ganache. Legg en ny bunn oppå ganachen og gjenta prosessen til du har 16 lag.

Frys kaken. Ta den ut av fryseren. Smør på glasur som holder ca 40 grader. Kutt kantene fine. Pynt eventuelt med jordbær, sjokoladespiral og bladgull som på bildet.

NB. Viktig at denne kaken serveres romtemperert. Da er den absolutt best.

Har du lyst til å bake en annen kake har du over 400 oppskrifter her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

 

Sendt inn av

Foto: Julie H. Amundsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen