Ukens kake

Amtmanninnens iskrem

Så enkelt lager du en mektig og god iskrem
Foto: (Anna Kurzaeva)

Så enkelt lager du en mektig og god iskrem

Har du noen timer på deg, kan du varte opp med hjemmelaget iskrem, og det selv uten iskremmaskin. Denne er så god at du helt sikkert vil lage den på ny.
17 August 2017 - 13:00

På 1970-tallet var rom-rosin den beste butikkisen som tenkes kunne og toppet helt klart over både krokan, trippel og pistasj som sammen utgjorde hele tilbudet.

Nå er tilbudet fra butikkenes isdisker enormt, ikke minst av iskrem tilsatt alle mulige ingredienser som kaker og kjeks, inspirert av amerikanske Ben & Jerry. 

Ukjent opprinnelse

Ukens søte oppskrift er slett ikke inspirert av nevnte iskremlegender, men er muligens minst like legendarisk selv. Hvor gammel har jeg ikke kommet helt til bunns i, men Schønberg Erken har den ikke med. Kanskje er den rent navnmessig inspirert av amtmanninne Ditlevine Weidemann på Stenberg gård i Vestre Toten som var kjent for sin sans for det gode bord. Hennes håndskrevne oppskriftsbok ble gitt ut som en modernisert kokebok for noen år siden og den er en veldig god dokumentasjon på forskjellssamfunnet ved starten av 1800-tallet. For mens amtmannsfamilien mesket seg med eksklusive ingredienser, måtte de som sørget for at maten faktisk kom på bordet, nøye seg med smuler.

Men aller mest ligner denne oppskriften på siciliansk cassata som er iskrem med pistasjer og tørket frukt. Siciliansk iskrem lages som kjent med melk og maisstivelse og ikke fløte og egg som her, men godt blir det uansett.

Få ukentlig kaketips: Abonner på vårt gratis nyhetsbrev 

Amtmanninnens iskrem

Amtmanninnens iskrem

Fremgangsmåte

  1. Visp fløten til luftig krem. Visp eggedosis av eggeplommer og sukker.
  2. Grovhakk nøtter, frukt og sjokolade. Bland alt, hell blandingen i en puddingform og sett den i fryseren. Rør litt i massen av og til under innfrysing for å unngå isnåler. La isformen stå i fryseren 4-6 timer.
  3. Dypp formen litt i varmt vann og hvelv iskremen på fat.
  4. Pynt den med hakket frukt, nøtter og sjokolade.

Tips:
I stedet for en puddingform kan du helle kremen rett i serveringsskåler. Da fryser den raskere inn, men det blir flere skåler å røre i. 

Se våre andre oppskrifter på iskrem og sorbet

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er sommerens beste salater
Guide
Oppskrifter på salater

Dette er sommerens beste salater

På varme dager frister det med lettlagete sprø og forfriskende salater. Her finner du de beste oppskriftene og tipsene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her