Ukens kake

Hjemmelagde croissanter

Slik baker du croissanter selv

Slik baker du croissanter selv

PÄ samme mÄte som du blir hekta pÄ croissanter, blir du hekta pÄ Ä bake dem selv nÄr du fÞrst har fÄtt grep pÄ denne type bakst. Det er mye enklere enn du tror.
17 Oktober 2024 - 12:00

Hvorfor croissanter er sÄ vanedannende er et spÞrsmÄl det trolig finnes flere svar pÄ. Kombinasjonen av den sprÞ utsiden og den myke luftige innsiden, den litt salte, litt sÞte og litt fete smaken er sÄ god at det er vanskelig Ä begrense seg til en croissant. Det er nok derfor kiosker selger 2 for 3. De kjenner sitt publikum.

Men du kan altsĂ„ fint lage disse munnfullene selv. Det er ikke sikkert du blir verdensmester pĂ„ fĂžrste forsĂžk, men det er sĂ„ gĂžy at du kommer garantert til Ă„ prĂžve igjen. Sett av nok tid for at deigen skal fĂ„ hvile. Start derfor kvelden i forveien, da er du nĂŠrmer et perfekt resultat. 

Slik blir dine hjemmelagde croissanter pÄ innsiden nÄr du fÞlger denne oppskriften.

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Slik baker du croissanter

Slik baker du croissanter

FremgangsmÄte

  1. Til denne oppskriften er det en fordel Ă„ ha en kjĂžkkenmaskin til eltingen.
  2. Smuldre gjĂŠren i det kalde vannet i en bakebolle til en kjĂžkkenmaskin.
  3. Bland sammen hvetemel, sukker og salt i en annen bolle. Elt det tĂžrre gradvis inn i gjĂŠrblandingen. Elt i rundt 10 minutter ved middels hastighet.
  4. Ha deigen ut pÄ et lett melet bakebord. Deigen skal vÊre ganske lÞs. Ta tak i den ene enden av deigen og dra i den slik at du fÄr litt lengde pÄ deigen, og fold over selve deigen. GjÞr dette med alle fire «sider» av deigen. Gjenta prosessen.
  5. Ha deigen i en bolle eller stor skÄl og dekk over med plastfolie. Sett den deretter i kjÞleskapet. Det beste er om deigen stÄr natten over, men den bÞr minst fÄ tre timer.
  6. Kjevle den kalde deigen ut til et rektangel pÄ cirka 30 x 60 centimeter.
  7. SkjĂŠr det kalde smĂžret i tynne skiver med en skarp kniv eller bruk en ostehĂžvel.
  8. Legg smÞrskivene pÄ to tredjedeler av deigen midt pÄ rektangelet.
  9. Legg over hver av kortdelene pÄ delen med smÞr. Det er viktig Ä ha nok mel ved utbakingen.
  10. Om deigen setter seg fast, kan deigen bli Ăždelagt.
  11. Kjevle ut firkanten pÄ langsiden, slik at du fÄr et rektangel pÄ cirka 30 x 60 centimeter.
  12. Fold den sammen pÄ samme mÄten: en tredjedel inn over midten, og den siste tredjedel inn over denne.
  13. Gjenta dette to ganger til. Du kan med fordel legge deigen i kjĂžleskapet i 15-20 minutter mellom hver utkjevling, slik at deigen holdes kjĂžlig.
  14. Kjevle ut croissantdeigen til 30 x 60 centimeter. Bruk en skarp kniv og skjĂŠr deigen ut i fire like store deler.
  15. SkjÊr hver av delene igjen diagonalt, slik at du har Ätte lange trekanter.
  16. Rull dem forsiktig sammen fra den brede ende til spissen. Legg spissen inn under hver croissant.
  17. Legg croissantene pÄ et stekebrett med bakepapir.
  18. Legg et dypt stekebrett (langpanne) over stekebrettet med croissantene, slik at det blir tett. Bruker du plastfolie risikerer du at plasten klistrer seg til bakverket. La dem heve i to timer.
  19. Pisk sammen egg, vann og salt. Pensle hver croissant med blandingen.
  20. Stek croissantene midt i ovnen pÄ 225 °C varmluft i cirka 15 minutter.
  21. Ta dem ut av ovnen og la dem avkjĂžles i 15 minutter fĂžr de spises.

Tips:
Ikke bli fortvilet om du ikke fÄr det til fÞrste gang du prÞver. Wienerdeiger kan vÊre vanskelig og krever Þvelse.

Det er enklere Ä bake om ingrediensene og rommet du jobber i er kjÞlig. SÄ unngÄr du at deigen blir for klissete. Et tips er Ä gjÞre klart en plass i kjÞleskapet, slik at du kan legge deigen inn i kjÞleskapet etter hver kjevling.

Lyst til Ă„ bake noe annet? Da skal du se her

Bli abonnent pĂ„ aperitif +  og oppnĂ„ store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved Ă„ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

FĂ„ ukens kake som nyhetsbrev  

Sendt inn av Brodogkorn.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: FĂ„ polets beste kjĂžp sendt rett til din mobil

Du stÄr pÄ polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nÊr: Bestill vÄr sms-tjeneste og du fÄr tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede stÄr i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner hÞres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populÊre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

NÄr beaujolais nouveau er vel over, er det tid for Ä gÄ tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

NÄr beaujolais nouveau er vel over, er det tid for Ä gÄ tilbake til ekte vare

Det er ikke til Ă„ komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttÄrsmeny gir deg svar pÄ alle spÞrsmÄl om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttÄrsmeny gir deg svar pÄ alle spÞrsmÄl om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behÞver for Ä gjÞre julen vellykket, ogsÄ nÄr det gjelder Ä velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – pĂ„ et pol nĂŠr deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – pĂ„ et pol nĂŠr deg

Tre virkelig gode syraher servert pÄ ulike mÄter, men fra samme magiske hÄnd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nÄ
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner hÞres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populÊre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

NÄr beaujolais nouveau er vel over, er det tid for Ä gÄ tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

NÄr beaujolais nouveau er vel over, er det tid for Ä gÄ tilbake til ekte vare

Det er ikke til Ă„ komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjĂžmaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjĂžmaten

Det som gjÞr dem sÄ spesielle er at de er laget av druer som kunne vÊrt brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Denne knusktĂžrre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktĂžrre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris pÄ 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange pÄ jakt etter noe som bÄde er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

Slik lager du julestemning pÄ et Þyeblikk
Dagens rett
RugbrĂžd med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning pÄ et Þyeblikk

Her fÄr du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nÄ i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Apéritifs store jule- og nyttÄrsmeny gir deg svar pÄ alle spÞrsmÄl om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttÄrsmeny gir deg svar pÄ alle spÞrsmÄl om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behÞver for Ä gjÞre julen vellykket, ogsÄ nÄr det gjelder Ä velge passende drikke.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her