- Til denne oppskriften er det en fordel Ă„ ha en kjĂžkkenmaskin til eltingen.
- Smuldre gjĂŠren i det kalde vannet i en bakebolle til en kjĂžkkenmaskin.
- Bland sammen hvetemel, sukker og salt i en annen bolle. Elt det tĂžrre gradvis inn i gjĂŠrblandingen. Elt i rundt 10 minutter ved middels hastighet.
- Ha deigen ut pÄ et lett melet bakebord. Deigen skal vÊre ganske lÞs. Ta tak i den ene enden av deigen og dra i den slik at du fÄr litt lengde pÄ deigen, og fold over selve deigen. GjÞr dette med alle fire «sider» av deigen. Gjenta prosessen.
- Ha deigen i en bolle eller stor skÄl og dekk over med plastfolie. Sett den deretter i kjÞleskapet. Det beste er om deigen stÄr natten over, men den bÞr minst fÄ tre timer.
- Kjevle den kalde deigen ut til et rektangel pÄ cirka 30 x 60 centimeter.
- SkjĂŠr det kalde smĂžret i tynne skiver med en skarp kniv eller bruk en ostehĂžvel.
- Legg smÞrskivene pÄ to tredjedeler av deigen midt pÄ rektangelet.
- Legg over hver av kortdelene pÄ delen med smÞr. Det er viktig Ä ha nok mel ved utbakingen.
- Om deigen setter seg fast, kan deigen bli Ăždelagt.
- Kjevle ut firkanten pÄ langsiden, slik at du fÄr et rektangel pÄ cirka 30 x 60 centimeter.
- Fold den sammen pÄ samme mÄten: en tredjedel inn over midten, og den siste tredjedel inn over denne.
- Gjenta dette to ganger til. Du kan med fordel legge deigen i kjĂžleskapet i 15-20 minutter mellom hver utkjevling, slik at deigen holdes kjĂžlig.
- Kjevle ut croissantdeigen til 30 x 60 centimeter. Bruk en skarp kniv og skjĂŠr deigen ut i fire like store deler.
- SkjÊr hver av delene igjen diagonalt, slik at du har Ätte lange trekanter.
- Rull dem forsiktig sammen fra den brede ende til spissen. Legg spissen inn under hver croissant.
- Legg croissantene pÄ et stekebrett med bakepapir.
- Legg et dypt stekebrett (langpanne) over stekebrettet med croissantene, slik at det blir tett. Bruker du plastfolie risikerer du at plasten klistrer seg til bakverket. La dem heve i to timer.
- Pisk sammen egg, vann og salt. Pensle hver croissant med blandingen.
- Stek croissantene midt i ovnen pÄ 225 °C varmluft i cirka 15 minutter.
- Ta dem ut av ovnen og la dem avkjĂžles i 15 minutter fĂžr de spises.
Tips:
Ikke bli fortvilet om du ikke fÄr det til fÞrste gang du prÞver. Wienerdeiger kan vÊre vanskelig og krever Þvelse.
Det er enklere Ä bake om ingrediensene og rommet du jobber i er kjÞlig. SÄ unngÄr du at deigen blir for klissete. Et tips er Ä gjÞre klart en plass i kjÞleskapet, slik at du kan legge deigen inn i kjÞleskapet etter hver kjevling.
Lyst til Ă„ bake noe annet? Da skal du se her
Bli abonnent pÄ aperitif + og oppnÄ store fordeler samtidig
Lag din egen personlige kokebok enten ved Ă„ legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.
FĂ„ ukens kake som nyhetsbrev