UKENS VIN: At denne rimelige vinen er så lagringsdyktig, er en godt skjult hemmelighet
Ukens vin

At denne rimelige vinen er så lagringsdyktig, er en godt skjult hemmelighet

Du kan drikke denne godbiten i år eller om 10, 20 eller sågar 40 år, for denne australieren demonstrerer imponerende lagringsevne.

Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2015 er til tross for at den tilhører et rimelig prissjikt, både en klassiker i vinverdenen og ikke minst en vin som lagrer utrolig godt. Nylig fikk jeg muligheten til å smake den i flere årganger helt tilbake til 1978, som for øvrig er historiens tredje av akkurat denne vinen.

Og den 40 år gamle utgaven signert en av Australias mest legendariske vinprodusenter, er forbløffende spenstig med leskende syre og godt preg av tørket rød frukt, lakris og cedertre.

Se alle vinene fra Penfolds

Den ble omkorket for 10 år siden for at reisen skulle forlenges. Og den er langt fra å ha passert mål, selv om den neppe blir så mye bedre, eller utvikler seg videre i positiv retning. 1978 må ha vært et godt år, for 1983-utgaven er langt magrere med modent preg av tørket rød frukt og lær.

 Barossa bidrar med rikdom til Koonunga Hill Cabernet Shiraz. 
 McLaren Vale er kilde til kjøligklimadruer for blant annet Koonunga Hill.
 Coonawarras jernholdige jordsmonn er en tredje kilde for druer til Koonunga Hill Cabernet Shiraz. 

1990 og 1997 er to andre gode år med den siste som min favoritt og en vin som har mye å gå på fortsatt. Den er rett og slett imponerende. Også når jeg sammenligner smaksnotatene fra år 2000 da jeg smakte den første gang. Den har utviklet seg svært sakte i løpet av disse snart 18 årene.

Så hvordan ser 2015-utgaven ut i dette bildet? Den største forskjellen er nok ved siden av at naturkorken er byttet ut med skrukork, det høyere alkoholinnholdet, 14,5 mot 13,5 prosent, litt kortere tid i eik, 10 mot 12 måneder samt litt høyere pH, 3,61 mot 3,53. Men det er lavere enn hva som er normalen for «varmklima-rødvin» hvilket er betryggende når vi vet at avslutningen på druehøsten i 2015 var preget av høye temperaturer. Ideelle pH-nivåer for denne druen er 3,3 til 3,8. Og med pH og vin, så er det regelen om «jo lavere, jo friskere» som gjelder. En lav pH er dessuten viktig for en vins lagringsevne.

Det er derfor fristende å legge noen flasker i kjellerens mørkeste hjørne for å se og smake hvordan dagens utgave av Koonunga Hill tåler tidens tann. I første omgang kan du la den ligge i 5-6 år, og så gjøre opp status. Det forundrer meg om den er i mål allerede da med resultatene fra de 21-40 år gamle utgavene in mente. Du bør uansett unne deg en flaske neste gang du legger saftig storfekjøtt på grillen. Siden høy alkohol kræsjer med chilibaserte sauser, bør du heller gå for en barbequesaus med sødme og røyktoner. Det matcher 2015-utgavens kjøttfulle og søte mørke frukt veldig godt. Samtidig som du filosoferer over at den rimelige vinen du har i glasset faktisk kan tåle flere tiår i kjelleren.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2018

Produsent:
Penfolds
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Australia
Område:
South Australia
Pris:
146,90 kr
Varenummer:
3017801
83 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen