Ukens vin
Bytt ut chablisen med dette røverkjøpet

Bytt ut chablisen med dette røverkjøpet

Chardonnayene fra sørafrikanske Newton Johnson byr på super valuta for pengene og reelle alternativer til burgundere.
Aase E. Jacobsen
07 August 2016 - 12:01

Newton Johnson Chardonnay Felicité 2016 er en potensiell favoritt for mange. Prisen er utrolig bra og smaken sitter som et skudd. Den er et tilnærmet perfekt uttrykk for den typisk fruktige tørre chardonnaystilen som mange nordmenn har lagt sin elsk på, samtidig som den har et hint av mineraler som gir den karakter.

Og ikke minst er den så vellykket på matbordet. Den tåler faktisk ganske skarpe toner i maten. Også salte. Så den er aldeles perfekt til reker i alle former, også råmarinert fisk, frityrstekt fisk og grønnsaker, salater og selvsagt gjør den en super jobb når du bare har lyst på et glass hvitvin.

Den finnes i en mer påkostet utgave, Newton Johnson Family Vineyards Chardonnay 2015, som ypper seg mot mang en sentralburgunder i konsentrasjon og holdbarhet, bare at den har den umiskjennelig sørafrikanske touchen av tropisk frukt. Men det hele balanseres veldig godt av litt eik og syre. Prismessig er den på nivå med sine konkurrenter, men så er dette en vin som lages i små kvanta.

 

Upper Hemel-en-Aarde Valley.

Druene kommer fra tre av produsenten, familien Newton Johnsons parseller med forskjellige eksponeringer overfor solen. Parsellene ligger for det meste i brattere skråninger og plantene gir veldig små avlinger. Jordsmonnet er skrint med et oppsmuldret granittlag over leire i bunn som holder på fuktigheten. Takket være beliggenheten er ikke Upper Hemel-en-Aarde Valley den tørreste delen av Sør-Afrikas Kapp-område. Havet ligger bare noen få kilometer unna og forsyner dalen med en konstant bris og regn når det trengs, men mest om vinteren. Det gir gjennomsnittlige dagtemperaturer på rundt 25 grader. Perfekt for hvite druer, men også for pinot noir.

Verken Felicité-chardonnayen eller pinot noir-en i samme serie kommer imidlertid herfra. Derimot kjøper de druer og vin fra en annen del av Kapp-området, noe lengre inn landet, men siden chardonnayvinmarkene ligger oppunder Klein Drakenstein-fjellene, sørger høyden over havet for god utvikling av syre. Jordsmonnet er også her granittholdig og skrint, men utbyttet er selvsagt ikke så lavt som for «familieversjonen».

 

Druene til den røde kommer fra Robertson og Worcester som er litt lengre nord. Her er påvirkningen fra havet enda mindre med høyere dagtemperaturer og årlig nedbør som nærmer seg ørken. Newton Johnson Pinot Noir Felicité 2014 er en morsom vin og en veldig typisk sørafrikaner med sin lett syltet mokkapreget fruktighet, men også god friskhet. Et utmerket følge til svin eller kylling.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her