Ukens vin
Cavaklassikeren har fått en ekstra prisgunstig avlegger - nå i ny og lekker årgang

Cavaklassikeren har fått en ekstra prisgunstig avlegger - nå i ny og lekker årgang

Juve y Camps lager noen av de mest klassiske og vellagrete cavaene på polet i det midtre prissjikt. Nå har de lansert en litt rimeligere, men svært interessant utgave som bidrar til å utvide cavahorisonten.
Aase E. Jacobsen
23 Juli 2019 - 14:45
 
 

Juvé y Camps Essential Brut 2016 er nemlig laget av den mest lagringsdyktige av de tre hoveddruene for cava. Xarel-lo får vanligvis hjelp av parellada og macabeu – som i Juvé y Camps Gran Reserva de la Familia Brut Nature – men her står den på egne ben. Mens Juve y Camps viktigste cava er helt tørr, har den rene xarel-lo-utgaven noe restsødme. Den skiller seg også fra storselgeren ved å være «kun» reserva, ikke gran reserva. Det betyr 24 måneder på bunnfallet i flasken mot 30 som er minimum for at en cava kan sette gran reserva på etiketten.

Se alle vinene fra Juve y Camps her

Juve y Camps er stolt av å være markedsleder innen gran reserva-segmentet som kun utgjør under 2 prosent av det gigantiske cavamarkedet på 250 millioner flasker. 70 prosent av det Juve y Camps sender ut på markedet er gran reserva, så da er det lett å konkludere med denne nyere vinen (første årgang var 2012) er en enklere vin.

 

Men det stemmer altså ikke. Forskjellen ligger i at den er en endrue-cava og at Juve y Camps ønsker å vise fram druens karakter. Derfor blir tiden på bunnfallet mindre viktig, men tilstrekkelig for at den skal demonstrere sine egenskaper. På samme måten tenker de for Juve y Camps Milesimé Brut 2016 som er en ren chardonnay, også den reserva med 24 måneder på bunnfallet og noe restsødme.

Begge er interessante utvidelser av cavahorisonten, og kombinerer gode frukttoner med dybde og bredde, hver på sin måte. Xarel-lo-en har mer florale og krydrete toner, mens chardonnayen byr på variasjoner av eple.

Begge har nå byttet til 2016-årgangen som er en helt spesiell årgang i området på grunn av den verste tørken siden 1940-tallet. Xarel-lo var den som klarte seg best, mens chardonnay led i mangelen på fuktighet. Resultatet ble veldig lave avlinger, men frukten som ble høstet ble veldig sunn og konsentrert.

I slike årganger går det verst ut over cavaprodusenter som har den klassiske miksen av like deler av de tre druene. Det gjelder ikke Juve y Camps. For siden mitt første møte med spanjolenes favorittcava Juve y Camps på begynnelsen av 1990-tallet, har stilen endret seg mye. Ikke når det kommer til prinsippet om lang tid på bunnfallet, men mer i retning større friskhet.

Juan Juve og datteren Meritxell Juve.

Ifølge Joan Juve Santacana, andre generasjons eier av Juve y Camps som var på sitt første norgesbesøk i 2016, skyldes det først og fremst endringer i druesammensetningen. – Fra å være en tredel av hver, er nå xarel-lo hoveddruen med 45-50 prosent. Det er fordi det er denne druen som har det beste lagringspotensialet, forklarer han.

Her kan du lese om en annen cavaprodusent som har gått enda lenger

Det er parellada som måtte vike i denne prosessen.

– Med stadig økende temperaturer og større utfordringer med tørke, ser vi at parellada med sin korte vekstsyklus, er den som ligger dårligst an, den blir for fort overmoden og mister syren og egner seg derfor ikke like godt for vår filosofi, påpeker han.

Can Massana ligger ved 700 m.o.h på den nordvestre siden av Montserrat.

Derfor har Juve y Camps erstattet mye av parelladaen i vinmarkene i lavlandet med nettopp xarel-lo. Parelladaen i de høyereliggende områdene av eiendommene deres, ved 550-700 m.o.h., ble beholdt. Her får nemlig denne druen hjelp av store forskjeller mellom dag- og nattemperatur som bedrer syrestrukturen og forlenger modningstiden. Som er gunstig for aromautviklingen. Og den får bidra med 15 prosent av blandingen i Gran Reserva de la Familia Brut Nature.

Bodegaen liggger i Espeills med karakteristiske Montserrat i bakgrunnen.

Xarel-lo på sin side tåler mer av det varmere klimaet. – Vi har gjort tester og konkludert med at xarel-lo er best ved 100-250 m.o.h. som i Espiells hvor vi har 201 av våre 271 hektar. Her er det kalkholdige jordsmonnet ikke spesielt dypt, men det er perfekt for denne druen, understreker Juan.

Det skyldes at den har et større potensial for både konsentrasjon, sukker og syre. Druesorten har dessuten et høyt innhold av resveratrol – en antioksidant som beskytter planten mot sykdommer og er ettertraktet også for sin forebyggende effekt overfor hjerte- og karsykdommer. Resveratrol er mest forbundet med rødvinsdruer, men så er xarel-lo ikke helt hvit, men gyllen mot oransje som fullmoden og gir en svakt farget most. Derav navnet som er avledet av chiarello som betyr lys rød.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her