Ukens vin
Denne boblevinen er billigere og bedre enn alt av prosecco

Denne boblevinen er billigere og bedre enn alt av prosecco

For 115 små kroner får du en superfrisk og seriøs cava som sågar er å finne i nesten alle polutsalg. Dermed har du råd å være ekstra sjenerøs med boblene i år.
Aase E. Jacobsen
31 Desember 2016 - 13:00

At en så billig og så god boblevin som Grans Moments Brut Nature nå faktisk er i 225 av 306 polutsalg, gjør at den forhåpentligvis og en gang for alle setter en brems på den ukritiske proseccoskvalpinga.

Mens det meste av prosecco, sett fra et kvalitetssynspunkt, er søt druebrus med alkohol, er denne knusktørr og laget på klassisk metode med andregangsgjæring i flaske (og ikke ved å tilsette kullsyre). Det er slik boblene blir til samtidig som modningen på gjærrestene gir vinen kompleksitet. Nå har ikke denne ligget mer enn 12 måneder før omkorking, det forklarer litt av den lave prisen.

Men når vi samtidig vet at ni måneder er minimum for cava og de enkleste champagnene har 15 måneder bak seg, er det likevel betydelig for en så rimelig vin. 

Druemiksen og sødmen avgjør

Den lave prisen forklares også av at firmaet bak denne vinen er det største cavakooperativet og nummer tre i Spania. Så vi snakker om et enormt vinmarksareal (2300 hektar for å være nøyaktig) og millioner på millioner av flasker som kommer ut av deres kjellere.

De enkleste cavaene på markedet er laget av mye parellada og med betydelig dosage. Noe som gir en litt vel søt og noe rustikk stil på grunn av parelladas lettoksiderende karakter.

Grans Moments derimot har den kvalitetsmessig mest interessante druen xarel-lo som hovedingrediens samtidig som den ikke er tilsatt noe – eller svært lite – sukker ved omkorkingen. En restsødme på 1,8 gram er i praksis så tørr som en vin kan bli.

Så dropp proseccoen til fordel for ekte og knusk tørr musserende. Du vil bli overrasket hvor mye bedre det smaker.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her