UKENS VIN: Denne boblevinen er billigere og bedre enn alt av prosecco
Ukens vin

Denne boblevinen er billigere og bedre enn alt av prosecco

For 115 små kroner får du en superfrisk og seriøs cava som sågar er å finne i nesten alle polutsalg. Dermed har du råd å være ekstra sjenerøs med boblene i år.

At en så billig og så god boblevin som Grans Moments Brut Nature nå faktisk er i 225 av 306 polutsalg, gjør at den forhåpentligvis og en gang for alle setter en brems på den ukritiske proseccoskvalpinga.

Mens det meste av prosecco, sett fra et kvalitetssynspunkt, er søt druebrus med alkohol, er denne knusktørr og laget på klassisk metode med andregangsgjæring i flaske (og ikke ved å tilsette kullsyre). Det er slik boblene blir til samtidig som modningen på gjærrestene gir vinen kompleksitet. Nå har ikke denne ligget mer enn 12 måneder før omkorking, det forklarer litt av den lave prisen.

Men når vi samtidig vet at ni måneder er minimum for cava og de enkleste champagnene har 15 måneder bak seg, er det likevel betydelig for en så rimelig vin. 

Druemiksen og sødmen avgjør

Den lave prisen forklares også av at firmaet bak denne vinen er det største cavakooperativet og nummer tre i Spania. Så vi snakker om et enormt vinmarksareal (2300 hektar for å være nøyaktig) og millioner på millioner av flasker som kommer ut av deres kjellere.

De enkleste cavaene på markedet er laget av mye parellada og med betydelig dosage. Noe som gir en litt vel søt og noe rustikk stil på grunn av parelladas lettoksiderende karakter.

Grans Moments derimot har den kvalitetsmessig mest interessante druen xarel-lo som hovedingrediens samtidig som den ikke er tilsatt noe – eller svært lite – sukker ved omkorkingen. En restsødme på 1,8 gram er i praksis så tørr som en vin kan bli.

Så dropp proseccoen til fordel for ekte og knusk tørr musserende. Du vil bli overrasket hvor mye bedre det smaker.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Grans Moments Brut Nature

Produsent:
Covides, Cofama Wines Export
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Catalonia
Pris:
134,00 kr
Varenummer:
4963201
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen