Ukens vin
Denne hvitvinen er både en sjelden perle og et knallgodt kjøp

Denne hvitvinen er både en sjelden perle og et knallgodt kjøp

Roter veltliner er ytterst sjelden, ikke bare i Norge, men også der den kommer fra. Denne supre utgaven er laget av biodynamisk dyrkete druer, selges veldig billig i Norge og finnes i 65 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
02 April 2017 - 17:33

Det er altså veldig mye positivt å si om Soellner Roter Veltliner von Gösing 2016 som nå i tillegg er kommet i en helt fersk årgang som dessuten kler denne druen veldig godt.

Forrige utgave var absolutt også veldig god, så er det 2015 du får tak i, er det ingen grunn til å fortvile. Denne druen kan gi ganske ordinær vin, siden den er veldig produktiv, men når den kommer fra planter som drives biodynamisk, holdes utbyttet naturlig i sjakk, og druens positive sider kommer fram. Det betyr veldig gode aromaer samt struktur i form av god fylde og syre.

Super matvin

Ikke uventet er dette en vin som er velegnet for matbordet. Den er helt super til alt av vegetarmat, men også gode retter med lyst kjøtt, som kylling eller svin, røykelaks, risotto og torskerogn – om du er like glad i det som jeg er.

Ellers også andre litt tricky ingredienser. Den lett sødmefylte frukten gjør vei i vellinga - bokstavelig talt.

Du lurer sikkert på hva forskjellen på roter veltliner og den mer kjente grüner veltliner er. Fargen i første omgang. Roter veltliner har lys saft, men rødlig skall, og er derfor en hvitvinsdrue som grüner veltliner. Felles etternavn til tross, så er ikke de to druetypene i slekt. Mens roter veltliner er blant de eldste sortene i Østerrike, og dermed «mordruen» til mange andre senere kryssinger som den interessante neuburger, er grüner veltliners historie mye kortere, trolig fra tidlig 1700-tall.

Lagringsdyktig

Den er en naturlig kryssing av den veldig gamle druesorten savagnin og en eldgammel sak kalt st. georgen. Siden den gang er grüner veltliner blitt Østerrikes mest kjente og utbredte druesort, mens roter veltliner kun dyrkes på knappe 200 hektar. Og for det meste i Wagram, hvor denne vinen kommer fra. Produsenten Soellner holder til i høydedragene i områdets nordvestlige hjørne, i landsbyen Gösing på grensen til Kamptal.

Ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes er roter veltliner svært lagringsdyktig. Selv har jeg ikke smakt gamle viner av denne druen, men hvis den har det samme potensialet som sin «navnebror», frister det å prøve å legge noen flasker til side. 2016-utgaven er i hvert fall veldig overbevisende.

Soellner lager ikke uventet en «grønn» utgave også, Soellner Wogenrain Grüner Veltliner 2015, som fortsett er å få i den supre 2015-årgangen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her