UKENS VIN: Denne hvitvinen er både en sjelden perle og et knallgodt kjøp
Ukens vin

Denne hvitvinen er både en sjelden perle og et knallgodt kjøp

Roter veltliner er ytterst sjelden, ikke bare i Norge, men også der den kommer fra. Denne supre utgaven er laget av biodynamisk dyrkete druer, selges veldig billig i Norge og finnes i 65 polutsalg.

Det er altså veldig mye positivt å si om Soellner Roter Veltliner von Gösing 2016 som nå i tillegg er kommet i en helt fersk årgang som dessuten kler denne druen veldig godt.

Forrige utgave var absolutt også veldig god, så er det 2015 du får tak i, er det ingen grunn til å fortvile. Denne druen kan gi ganske ordinær vin, siden den er veldig produktiv, men når den kommer fra planter som drives biodynamisk, holdes utbyttet naturlig i sjakk, og druens positive sider kommer fram. Det betyr veldig gode aromaer samt struktur i form av god fylde og syre.

Super matvin

Ikke uventet er dette en vin som er velegnet for matbordet. Den er helt super til alt av vegetarmat, men også gode retter med lyst kjøtt, som kylling eller svin, røykelaks, risotto og torskerogn – om du er like glad i det som jeg er.

Ellers også andre litt tricky ingredienser. Den lett sødmefylte frukten gjør vei i vellinga - bokstavelig talt.

Du lurer sikkert på hva forskjellen på roter veltliner og den mer kjente grüner veltliner er. Fargen i første omgang. Roter veltliner har lys saft, men rødlig skall, og er derfor en hvitvinsdrue som grüner veltliner. Felles etternavn til tross, så er ikke de to druetypene i slekt. Mens roter veltliner er blant de eldste sortene i Østerrike, og dermed «mordruen» til mange andre senere kryssinger som den interessante neuburger, er grüner veltliners historie mye kortere, trolig fra tidlig 1700-tall.

Lagringsdyktig

Den er en naturlig kryssing av den veldig gamle druesorten savagnin og en eldgammel sak kalt st. georgen. Siden den gang er grüner veltliner blitt Østerrikes mest kjente og utbredte druesort, mens roter veltliner kun dyrkes på knappe 200 hektar. Og for det meste i Wagram, hvor denne vinen kommer fra. Produsenten Soellner holder til i høydedragene i områdets nordvestlige hjørne, i landsbyen Gösing på grensen til Kamptal.

Ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes er roter veltliner svært lagringsdyktig. Selv har jeg ikke smakt gamle viner av denne druen, men hvis den har det samme potensialet som sin «navnebror», frister det å prøve å legge noen flasker til side. 2016-utgaven er i hvert fall veldig overbevisende.

Soellner lager ikke uventet en «grønn» utgave også, Soellner Wogenrain Grüner Veltliner 2015, som fortsett er å få i den supre 2015-årgangen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Soellner Roter Veltliner von Gösing 2018

Produsent:
Weingut Soellner
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Niederösterreich
Pris:
219,90 kr
Varenummer:
3863201
87 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Soellner Wogenrain Grüner Veltliner 2016

Produsent:
Weingut Soellner
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Øvrige
Pris:
209,90 kr
Varenummer:
6018601
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen