Ukens vin
Denne rimelige rødvinen kan bli din nye favoritt

Denne rimelige rødvinen kan bli din nye favoritt

Den er nemlig så saftig og matvennlig at den passer til det meste du har lyst på akkurat nå. Og så er den i nesten alle polutsalg.
Aase E. Jacobsen
12 Februar 2019 - 13:45
 

A.A.Badenhorst Papegaai Cinsault 2018 er i siste årgang ut ekstra saftig og intens i bærpreget og med en leskende syrlighet og et fint tanninbitt som sammen gjør dette til en aldri så liten perle – som altså er å finne på et pol nær deg, i hvert fall 240 av totalt 334.

Siden den kom i ny årgang i november, har jeg testet den til alt fra vintertorsk/skrei med smaksrikt tilbehør, til pizza og pasta, til pølser og vegetarretter. Den gjør jobben og litt til.

Siste årgang ut et friskere og litt fastere enn forrige som var litt mer sødmefylt og parfymert. Det skyldes grep produsenten tok i møte med rekordvarmen under vekstsesongen 2017/2018 i Swartland, Sør-Afrika, hvor den kommer fra.

Adi Badenhorst i vinmarken. Foto: Maree Louw Photography

Og produsenten er ingen ringere enn Adi Badenhorst som har gledet og fortsatt gleder oss med mye god vin i alle prisklasser. Papegøye-vinen er ikke hans billigste til nå, men så er den laget 100 prosent av hans lille darling cinsault-druen og for det meste fra egne vinmarker med granittholdig jordsmonn i Kalmoesfontein, Pfaardeberg, Swartland, men også noe fra naboene.

Les mer om denne fargerike vinprodusenten her

Adi har valgt riktig strategi sammenlignet med det som pekes ut som framtiden for sørafrikansk vinindustri som må tilpasse seg de stadig tilbakevendende tørkeperiodene: Gamle vinstokker som allerede har tilpasset seg forholdene. Druesorter som tåler tørke og som trives best når de buskbeskjæres. Cinsault (eller cinsaut som er den korrekte franske skrivemåten) er nettopp en slik. Den trives nemlig under tørre og varme forhold – som i Sør-Frankrike hvor den trolig stammer fra, men også i Sør-Italia, Spania, Australia, California og Libanon samt altså både Nord- og Sør-Afrika.

Den er også utgangspunktet for Sør-Afrikas berømte krysning, pinotage som er kalt opp etter den ene «forelderen» pinot noir og hermitage som dekknavn for cinsault.  

Cinsault på egenhånd har en forholdsvis kort vekstsyklus, men under varme forhold blir den alltid moden. For å unngå overmodning som resultatet lett kunne blitt i 2018, valgte Adi å høste druene tidligere enn normalt. Dermed er resultatet en svært frisk og leskende vin med moderat tannintørrhet. Fra naturen av gir nemlig sorten store druer hvilket betyr mye druemost og mindre skalltanniner. Det gjør at smaksprofilen gir assosiasjoner til pinot noir (og sikkert var en av grunnene til at den i 1925 ble krysset med pinot noir for å gi pinotage).

Her kan du ta en titt innom vinkjelleren til Adi Badenhorst (som åpenbart også har god musikksmak)

 

I motsetning til pinot noir tåler den altså varme veldig godt og uten å bli kokt eller overopphetet med høye sukkerverdier og dermed høy alkohol.

Når det kommer til arbeidet i vinkjelleren er den forholdsvis enkel med 50 prosent hele klaser, spontangjæring, to ganger omstikking og modning i store gamle eikefat og betong. Etter at den endelige blandingen var besluttet, ble vinen tappet i flasker med krukork og modninet 3 måneder før de ble sendt nordover. 

Det som er spesielt med 2018 utover at det var et veldig varmt år i Sør-Afrika, er de lave avlingene. Adi Badenhorst rapporterer 40 prosent lavere avling. Avlingssvikt på grunn av tørke gir ofte to resultater. På den ene siden mer konsentrasjon i druene, og dermed potensielt bedre vin. På den andre svakere inntjening for vinprodusenten.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her