Drikke
Slik skal en god sørafrikaner smake

Slik skal en god sørafrikaner smake

Med denne vinen blir du overbevist om Sør-Afrikas nasjonaldrue pinotage.
Aase E. Jacobsen
07 April 2015 - 13:55

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Ikke all pinotage som er på markedet faller i smak. Når gummiaromaene og det litt kokte brente preget tar overhånd, er det mange som vegrer seg, av forståelige grunner. Og de mest påkostete utgavene kan rett og slett bli for mye av det gode med moden frukt, høy alkohol og mye ny eik.

Middelvlei Free-Run Pinotage 2013 (19297) derimot er akkurat slik en god pinotage - etter min mening – skal være. Den har karakter fra jordsmonnet, har en del sødmefylt frukt, men det er godt integrert, god saftighet, fint bitt og balansert alkohol.

Prøv den til indisk

En super vin til grillsesongen som kommer raskere enn du gjerne tror.

Her finner du alt du trenger å vite om grilling

Men ikke for det, den passer også veldig godt til «innemat» som gryter, gjerne godt krydret, den er perfekt til indisk mat, til tex-mex eller som «kosevin».

Ordet «free-run» i navnet krever en liten forklaring. Det betyr at når vinen skal skilles fra skallene etter gjæringen, brukes det ikke en vinpresse. Det er for å unngå at tanniner og bitterstoffer fra skallene skal komme ut i vinen. Ideen bak denne vinen er ifølge vinmaker Tinnie Momberg å lage en mest mulig drikkevennlig vin.

Passer på avlingene

Middelvlei med tilhold i Stellenbosch, er en av produsentene som satser på pinotage med 24 hektar for denne druen alene. For å unngå at druens negative sider utvikles, dyrkes den i ventilerte vestvendte åssider. Plantene buskbeskjæres og avlingen holdes tilbake. Gjæringstemperaturen er en annen faktor som må kontrolleres for at pinotage skal vise sin beste side. Den må ikke være for høy, men selvsagt ikke for lav, da blir ikke farge- eller tanninuttrekket optimalt. Hos Middelvlei ligger den på 26 grader.

Les mer om Stellenbosch

Enda mer arbeid legges det ned i deres topprødvin, Middelvlei Momberg 2012 (19296). Her spiller pinotage annenfiolin etter cabernet sauvignon som ikke uventet dominerer rent aromamessig. En stor og fyldig vin med tydeligere alkohol, men også mye karakter. Dette er også en vin som vil lagre godt.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her