Slik skal en god sørafrikaner smake

Slik skal en god sørafrikaner smake

Med denne vinen blir du overbevist om Sør-Afrikas nasjonaldrue pinotage.

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Ikke all pinotage som er på markedet faller i smak. Når gummiaromaene og det litt kokte brente preget tar overhånd, er det mange som vegrer seg, av forståelige grunner. Og de mest påkostete utgavene kan rett og slett bli for mye av det gode med moden frukt, høy alkohol og mye ny eik.

Middelvlei Free-Run Pinotage 2013 (19297)  derimot er akkurat slik en god pinotage - etter min mening – skal være. Den har karakter fra jordsmonnet, har en del sødmefylt frukt, men det er godt integrert, god saftighet, fint bitt og balansert alkohol.

Prøv den til indisk

En super vin til grillsesongen som kommer raskere enn du gjerne tror.

Her finner du alt du trenger å vite om grilling

Men ikke for det, den passer også veldig godt til «innemat» som gryter, gjerne godt krydret, den er perfekt til indisk mat, til tex-mex eller som «kosevin».

Ordet «free-run» i navnet krever en liten forklaring. Det betyr at når vinen skal skilles fra skallene etter gjæringen, brukes det ikke en vinpresse. Det er for å unngå at tanniner og bitterstoffer fra skallene skal komme ut i vinen. Ideen bak denne vinen er ifølge vinmaker Tinnie Momberg å lage en mest mulig drikkevennlig vin.

Passer på avlingene

Middelvlei med tilhold i Stellenbosch, er en av produsentene som satser på pinotage med 24 hektar for denne druen alene. For å unngå at druens negative sider utvikles, dyrkes den i ventilerte vestvendte åssider. Plantene buskbeskjæres og avlingen holdes tilbake. Gjæringstemperaturen er en annen faktor som må kontrolleres for at pinotage skal vise sin beste side. Den må ikke være for høy, men selvsagt ikke for lav, da blir ikke farge- eller tanninuttrekket optimalt. Hos Middelvlei ligger den på 26 grader.

Les mer om Stellenbosch

Enda mer arbeid legges det ned i deres topprødvin, Middelvlei Momberg 2012 (19296) . Her spiller pinotage annenfiolin etter cabernet sauvignon som ikke uventet dominerer rent aromamessig. En stor og fyldig vin med tydeligere alkohol, men også mye karakter. Dette er også en vin som vil lagre godt.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Middelvlei Free-Run Pinotage 2013

Produsent:
Middelvlei Wine Est.
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Sør-Afrika
Område:
Stellenbosch, øvrige
Pris:
99,90 kr
Varenummer:
1929701
85 Poeng
Les smaksnotatene »

Middelvlei Momberg 2012

Produsent:
Middelvlei Wine Est.
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Sør-Afrika
Område:
Western Cape, øvrige
Pris:
149,00 kr
Varenummer:
1929601
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Hagelsberg Merlot 2015

Produsent:
Middelvlei Estate
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Sør-Afrika
Område:
Stellenbosch
Pris:
99,90 kr
Varenummer:
2073201
78 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen