Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Ukens vin
Denne vinen gjør både deg og lommeboken glad

Denne vinen gjør både deg og lommeboken glad

Med sin usedvanlig innsmigrende karakter og ikke minst dens egenart, setter den ettertrykkelig spor etter seg. Bli glad du også.
Aase E. Jacobsen
19 Mars 2019 - 14:45
 

Fatt. di Vaira Quotidiano Bianco 2017 er en svært så inntagende hvitvin med sødmefylt gul frukt, blomster, god syrefriskhet og fint preg av fruktskall. En drøm til vinkosen når du vil ha noe riktig rundt og deilig hvitt i glasset, men også til gode vegetarretter, salater med kylling eller spekeskinke, sandwich, pasta og pizza. Alt dette for 169,90.

Den er den eneste hvitvinen fra området Molise som ellers bare er representert med noen få viner på polet. Molise lever i skyggen av Abruzzo i nord, Lazio og Campania i vest. I sør ligger Puglia. I tillegg er Molise en av de aller minste vinregionene i Italia, og har bare en DOC som har utmerket seg, nemlig Biferno.

 

Renommeet gjør at prisene aldri er høye, og at det dermed er mulig å finne prisgunstige viner med god karakter, som de fra Fattoria di Vaira. For herfra kommer også Fatt. di Vaira Quotidiano Rosso 2017 som kjennetegnes av saftig fast rød og mørkere frukt og god tørrhet. Et supert følge til pasta med kjøttsaus eller pizza med mye godt på toppen.

Både den hvite og den røde heter "quotidiana" som betyr hverdagslig, men det er det altså bare prisen som kan kalles.

 

Fra gården kommer også en perlende vin av typen ancestrale, som betyr på "gammel måte" som betyr at boblene er skapt av gjærrester og restsukker i vinen når den tappes i flasker uten filtrering. Gjærrestene fjernes som for musserende vin, og vinen får ny bruskork.

Fatt. di Vaira Ancestrale Bianco 2016 er en artig vri på denne vinstilen med tydelig preg av trebbiano som i ufiltrert utgave gir ekstra fedme, men også god friskhet og noe bittertoner ved siden av boblene som er små og skarpe. Den smaker aller best til mat, gjerne vegetar, men også pasta med fløte og sjømat. Selv prøvde jeg den til rakefisk med kesam, lime og pistasjenøtter og det gjorde susen. 

Alle tre har litt uvanlig druemiks for området siden «standarddruene» trebbiano og montepulciano har fått hjelp av den hvite falanghina som er mye brukt på andre siden av fjellene, i Campania, og merlot og cabernet sauvignon for den røde.

Helhetlig filosofi

Jordsmonnet på Fattoria di Varia er en kalkholdig morenejord. Nærheten til Appenninene gir gunstige forhold for hvitvinsdruer som falanghina og trebbiano. Foto: Colin Dutton

Fattoria di Vaira er som navnet «fattoria» antyder et gårdsbruk, men ikke hvilket som helst, for de 500 hektarene som inkluderer 40 hektar vinmarker drives etter prinsipper om selvbærende kretsløp.

Permakultur er et annet begrep som brukes om denne typen helhetlig jordbruksfilosofi som blir stadig mer utbredt over hele verden og som også berører vinproduksjon. Begrepet betyr at alle aktivitetene på en gård har betydning for hverandre, og at dyr, planter og mennesker hver seg har funksjoner som de andre er avhengige av. Ordet perma er en forkortelse for permanent som peker på et vedvarende og stabilt system. Som jo passer perfekt for vindruedyrking siden plantene lever så lenge og må levere en gang i året. Både mennesker og dyr, selvsagt i samarbeid med naturen, er nødvendige for at denne prosessen skal gi best mulig resultater.  

Slike tomater som disse fra di Vaira kommer bare til Norge i form av passata. Foto: Colin Dutton

Fattoria di Vaira er siden 2006 en stiftelse som skal «garantere gårdsdriften og sikre utdannelsen av unge bønder». Driften er biodynamisk for alle de 500 hektarene, og for videreforedlingen av produktene som vin, olivenolje, tomatsaus, ost, honning, pasta og ulike typer mel.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gult er fortsatt kult og sammen med grønt vårens farge - her får du alt i en og samme munnfull
Ukens kake
Sitronostekake med mangocurd og pistasjebunn

Gult er fortsatt kult og sammen med grønt vårens farge - her får du alt i en og samme munnfull

Søtt, syrlig og kaldt i skjønn forening med seig nøttebunn. Det blir vanskelig å holde fingrene unna.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse vinene vil italienerne helst ha for seg selv
Godbiter i pollisten

Disse vinene vil italienerne helst ha for seg selv

Men disse sommelierfavorittene finnes altså et tastetrykk unna, og vil garantert by på mye god vinopplevelse.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her