Ukens vin
Dette er perfekte pizzaviner

Dette er perfekte pizzaviner

Druen er zweigelt og en som sjelden får særlig oppmerksomhet. Men sammen med pizza, pasta eller vegetarretter stråler den og byr på sin leskende og innsmigrende bærfruktighet og friskhet.
Aase E. Jacobsen
01 September 2020 - 14:45

Jeg deltok nylig på et Zoom-seminar om zweigelt fra ett område i Østerrike, Carnuntum, men siden utvalget av ren zweigelt derfra er ikke-eksisterende i Norge for tiden, ser jeg ut av området for spennende eksemplarer.

Det finner jeg hos naboen i sør, Burgenland, hvor denne druen også er betydningsfull som en god nummer to etter blaufränkisch. En drue som fikk økt utbredelse fra 1970-tallet siden den ga gode avlinger og passet klimaet i det østre Østerrike. I dag er fokuset på kvalitet, mer enn volum, og da først viser denne druen seg fra sin gode side.

Det som gjør god zweigelt interessant, er dens saftige bærkarakter, alt fra kirsebær til skogsbær, god syre og myke tanniner. En vin som er perfekt for den varme årstiden, men også året rundt til pizza og pasta samt retter uten for mye animalsk fett som vegetarretter. En vinstil som fortjener mer oppmerksomhet på egen hånd siden druesorten ofte henvises til en rolle som andre- eller tredjefiolin.

Zweigelt regnes som den røde parallellen til grüner veltliner, en vin som finnes i alle varianter fra de letteste til de mer komplekse og konsentrerte utgavene. Min erfaring med de siste er at de ofte får for mye eik og ofte høy alkohol, noe som jeg ikke trives veldig godt med - og ikke zweigelt heller. 

Zweigelt liker ikke for varme og heller ikke for kalde eller fuktige forhold, men trives i klimaer med god forskjell mellom dag- og nattemperatur. Druesorten trives i løssjordsmonn som gir en fruktigere stil, mens kalkjordsmonn gir mer struktur, og leirjord mer kompleksitet, men også god syre.

Fruktighet og syrefriskhet er perfekt for leskende viner hvor alkoholpotensialet holdes tilbake.

Nittnaus FUX Zweigelt 2018 er en slik med 11 prosent alkohol og stor syrefriskhet. Den har en veldig god og representativ zweigeltkarakter i form av skogsbær og dens leskende munnfølelse er som skapt for så vel pizza og pasta som vegetarretter.

Fra samme produsent kommer Nittnaus Blauer Zweigelt 2018 som er en herlig zweigelt som skiller seg fra den andre ved at den har vært innom eikefat før flasketapping.

Blauer zweigelt er ifølge Nittnaus, en litt tidligere moden variant av zweigelt (mens den ellers betegner et synonym, altså samme druesort). For denne vinen er likevel druene plukket litt senere enn for FUX som har gitt den litt høyere alkohol og litt lavere syre. Men den viser like fullt zweigelt fra sin beste side. Og fatmodningen bidrar bare med en åpnere karakter siden det er snakk om store og brukte fat. Nok en super matvin.

Mens druene til FUX kommer fra en vinmark ved den ungarske grensen, kommer Brauer Zweigelt fra vinmarker litt lenger nord, i det som kalles Parndorfer Platte. Et forholdsvis flatt landskap som har Leithafjellene i vest. Jordsmonnet er løss og velegnet for en slik fruktig vinstil som denne vinen representerer.

Zweigelt finnes først og fremst i mange østerrikske blandinger, særlig med blaufränkisch med st laurent, som er litt ironisk all den tid zweigelt er en krysning av de to. Den mest omtalte stilen er Pannobile, som ble skapt av ni produsenter i Burgenland fra 2000-årgangen. Her brukes mer strukturert zweigelt. 

Nittnaus har også en slik vin, men den er ikke i salg i Norge. Det er derimot en god håndfull andre veldig gode viner av både grüner veltliner og blaufränkisch. Nittnaus har en høy stjerne og er hyppig å finne på østerrikske topprestauranters vinkart, som denne

Her finner du hele utvalget av Nittnaus-viner på polet for tiden

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her