Ukens vin
Dette er perfekte pizzaviner

Dette er perfekte pizzaviner

Druen er zweigelt og en som sjelden får særlig oppmerksomhet. Men sammen med pizza, pasta eller vegetarretter stråler den og byr på sin leskende og innsmigrende bærfruktighet og friskhet.
Aase E. Jacobsen
01 September 2020 - 14:45

Jeg deltok nylig på et Zoom-seminar om zweigelt fra ett område i Østerrike, Carnuntum, men siden utvalget av ren zweigelt derfra er ikke-eksisterende i Norge for tiden, ser jeg ut av området for spennende eksemplarer.

Det finner jeg hos naboen i sør, Burgenland, hvor denne druen også er betydningsfull som en god nummer to etter blaufränkisch. En drue som fikk økt utbredelse fra 1970-tallet siden den ga gode avlinger og passet klimaet i det østre Østerrike. I dag er fokuset på kvalitet, mer enn volum, og da først viser denne druen seg fra sin gode side.

Det som gjør god zweigelt interessant, er dens saftige bærkarakter, alt fra kirsebær til skogsbær, god syre og myke tanniner. En vin som er perfekt for den varme årstiden, men også året rundt til pizza og pasta samt retter uten for mye animalsk fett som vegetarretter. En vinstil som fortjener mer oppmerksomhet på egen hånd siden druesorten ofte henvises til en rolle som andre- eller tredjefiolin.

Zweigelt regnes som den røde parallellen til grüner veltliner, en vin som finnes i alle varianter fra de letteste til de mer komplekse og konsentrerte utgavene. Min erfaring med de siste er at de ofte får for mye eik og ofte høy alkohol, noe som jeg ikke trives veldig godt med - og ikke zweigelt heller. 

Zweigelt liker ikke for varme og heller ikke for kalde eller fuktige forhold, men trives i klimaer med god forskjell mellom dag- og nattemperatur. Druesorten trives i løssjordsmonn som gir en fruktigere stil, mens kalkjordsmonn gir mer struktur, og leirjord mer kompleksitet, men også god syre.

Fruktighet og syrefriskhet er perfekt for leskende viner hvor alkoholpotensialet holdes tilbake.

Nittnaus FUX Zweigelt 2018 er en slik med 11 prosent alkohol og stor syrefriskhet. Den har en veldig god og representativ zweigeltkarakter i form av skogsbær og dens leskende munnfølelse er som skapt for så vel pizza og pasta som vegetarretter.

Fra samme produsent kommer Nittnaus Blauer Zweigelt 2018 som er en herlig zweigelt som skiller seg fra den andre ved at den har vært innom eikefat før flasketapping.

Blauer zweigelt er ifølge Nittnaus, en litt tidligere moden variant av zweigelt (mens den ellers betegner et synonym, altså samme druesort). For denne vinen er likevel druene plukket litt senere enn for FUX som har gitt den litt høyere alkohol og litt lavere syre. Men den viser like fullt zweigelt fra sin beste side. Og fatmodningen bidrar bare med en åpnere karakter siden det er snakk om store og brukte fat. Nok en super matvin.

Mens druene til FUX kommer fra en vinmark ved den ungarske grensen, kommer Brauer Zweigelt fra vinmarker litt lenger nord, i det som kalles Parndorfer Platte. Et forholdsvis flatt landskap som har Leithafjellene i vest. Jordsmonnet er løss og velegnet for en slik fruktig vinstil som denne vinen representerer.

Zweigelt finnes først og fremst i mange østerrikske blandinger, særlig med blaufränkisch med st laurent, som er litt ironisk all den tid zweigelt er en krysning av de to. Den mest omtalte stilen er Pannobile, som ble skapt av ni produsenter i Burgenland fra 2000-årgangen. Her brukes mer strukturert zweigelt. 

Nittnaus har også en slik vin, men den er ikke i salg i Norge. Det er derimot en god håndfull andre veldig gode viner av både grüner veltliner og blaufränkisch. Nittnaus har en høy stjerne og er hyppig å finne på østerrikske topprestauranters vinkart, som denne

Her finner du hele utvalget av Nittnaus-viner på polet for tiden

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her