Ukens vin
Dette er perfekte pizzaviner

Dette er perfekte pizzaviner

Druen er zweigelt og en som sjelden får særlig oppmerksomhet. Men sammen med pizza, pasta eller vegetarretter stråler den og byr på sin leskende og innsmigrende bærfruktighet og friskhet.
Aase E. Jacobsen
01 September 2020 - 14:45

Jeg deltok nylig på et Zoom-seminar om zweigelt fra ett område i Østerrike, Carnuntum, men siden utvalget av ren zweigelt derfra er ikke-eksisterende i Norge for tiden, ser jeg ut av området for spennende eksemplarer.

Det finner jeg hos naboen i sør, Burgenland, hvor denne druen også er betydningsfull som en god nummer to etter blaufränkisch. En drue som fikk økt utbredelse fra 1970-tallet siden den ga gode avlinger og passet klimaet i det østre Østerrike. I dag er fokuset på kvalitet, mer enn volum, og da først viser denne druen seg fra sin gode side.

Det som gjør god zweigelt interessant, er dens saftige bærkarakter, alt fra kirsebær til skogsbær, god syre og myke tanniner. En vin som er perfekt for den varme årstiden, men også året rundt til pizza og pasta samt retter uten for mye animalsk fett som vegetarretter. En vinstil som fortjener mer oppmerksomhet på egen hånd siden druesorten ofte henvises til en rolle som andre- eller tredjefiolin.

Zweigelt regnes som den røde parallellen til grüner veltliner, en vin som finnes i alle varianter fra de letteste til de mer komplekse og konsentrerte utgavene. Min erfaring med de siste er at de ofte får for mye eik og ofte høy alkohol, noe som jeg ikke trives veldig godt med - og ikke zweigelt heller. 

Zweigelt liker ikke for varme og heller ikke for kalde eller fuktige forhold, men trives i klimaer med god forskjell mellom dag- og nattemperatur. Druesorten trives i løssjordsmonn som gir en fruktigere stil, mens kalkjordsmonn gir mer struktur, og leirjord mer kompleksitet, men også god syre.

Fruktighet og syrefriskhet er perfekt for leskende viner hvor alkoholpotensialet holdes tilbake.

Nittnaus FUX Zweigelt 2018 er en slik med 11 prosent alkohol og stor syrefriskhet. Den har en veldig god og representativ zweigeltkarakter i form av skogsbær og dens leskende munnfølelse er som skapt for så vel pizza og pasta som vegetarretter.

Fra samme produsent kommer Nittnaus Blauer Zweigelt 2018 som er en herlig zweigelt som skiller seg fra den andre ved at den har vært innom eikefat før flasketapping.

Blauer zweigelt er ifølge Nittnaus, en litt tidligere moden variant av zweigelt (mens den ellers betegner et synonym, altså samme druesort). For denne vinen er likevel druene plukket litt senere enn for FUX som har gitt den litt høyere alkohol og litt lavere syre. Men den viser like fullt zweigelt fra sin beste side. Og fatmodningen bidrar bare med en åpnere karakter siden det er snakk om store og brukte fat. Nok en super matvin.

Mens druene til FUX kommer fra en vinmark ved den ungarske grensen, kommer Brauer Zweigelt fra vinmarker litt lenger nord, i det som kalles Parndorfer Platte. Et forholdsvis flatt landskap som har Leithafjellene i vest. Jordsmonnet er løss og velegnet for en slik fruktig vinstil som denne vinen representerer.

Zweigelt finnes først og fremst i mange østerrikske blandinger, særlig med blaufränkisch med st laurent, som er litt ironisk all den tid zweigelt er en krysning av de to. Den mest omtalte stilen er Pannobile, som ble skapt av ni produsenter i Burgenland fra 2000-årgangen. Her brukes mer strukturert zweigelt. 

Nittnaus har også en slik vin, men den er ikke i salg i Norge. Det er derimot en god håndfull andre veldig gode viner av både grüner veltliner og blaufränkisch. Nittnaus har en høy stjerne og er hyppig å finne på østerrikske topprestauranters vinkart, som denne

Her finner du hele utvalget av Nittnaus-viner på polet for tiden

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her