Ukens vin
Knallgodt priset chianti

Knallgodt priset chianti

For utrolige 139,90 får du en herlig smak av chianti som kan bli din nye favoritt enten du trenger en vin til pasta, pizza, vegetar eller vinkosen.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2019 - 18:03
 

Castello del Trebbio Chianti Superiore 2017 byr på deilig kirsebærfrukt, flott syrlighet og snev av urter og tobakk. Et selvfølgelig valg til pasta, men et like godt følge til både lam og elg, men også vegetarretter.

Den smaker ikke helt som annen chianti, og årsaken er at den kommer fra underområdet Rufina i det nordlige Toscana, noen mil nordøst for Firenze. Dette er den kjøligste delen av Chianti, og Castello del Trebbio ligger dessuten i ytterkanten av Rufina, ved 400 m.o.h. ved foten av Appenninene som skiller Toscana fra Emilia-Romagna i øst. Snø er derfor ikke uvanlig her. Det var det under mitt besøk i påsken 2008.

Les mer om Rufina her

Den har i tillegg til seks måneder i ståltank, seks måneder i 2000 liters velbrukte fat, også kjent som botti,. Det gir altså ingen eikesmak, men åpner vinen og forbereder den på et liv i flasken. Dette er egentlig ikke en lagringsvin, men den tåler fint 5-6 år gitt dens gode struktur.

Ståltankversjonen av denne vinen kostet 120 kroner for 12 år siden, også da et veldig godt kjøp, men med dagens sterke euro, er den et ekstra godt kjøp, og tilhører ellers det aller mest prisgunstige sjiktet for toscansk vin.

Trebbio-borgen er fra 1184.

Forskjellen til sist den var tilgjengelig i Norge, da i 2015-årgang, er ifølge Anna Baj Macario som lager vinen sammen med mannen Stefano Casadei, at den er blitt Chianti Superiore, hvilket krever lavere avling og modning i fat. Hun mener vinen trenger det siden det kjøligere klimaet i Rufina gir tøffere tanniner enn i lavlandet og ellers i Chianti. De høyere temperaturene i 2017 ga for øvrig god modning, hvilket gjør at den fremstår som svært så myk og harmonisk allerede.

 

Anna Baj Macario og Stefano Casadei med barna i vinmarken. Foto: alessandro castiglioni

Årsaken til at det ikke står Rufina på etiketten er at halvparten av de 60 hektarene med vinmarker ligger utenfor Chianti Rufina DOCG. De lager kun en Rufina, en riserva fra vinmarken Lastricato, og som modnes i 30 måneder i botti. Den finnes ikke (ennå) på polet.

Utsikt fra borgen mot Appenninene.

Se utvalget av Chianti Rufina på polet

Siden jeg besøkte Anna i 2008 har mye skjedd. De har blant annet lansert konseptet BioIntegrale som innebærer utvikling av polykultur på den 350 hektar store eiendommen. Målet er å være mest mulig selvforsynte for sine mange aktiviteter, her drives både hotell/agriturismo, restaurant og matproduksjon som olivenolje, spelt, safran, ulike typer syltetøy og kosmetikk i tillegg til vin. BioIntegrale medfører også en mest mulig naturlig framstilling med spontangjæring og fravær av alle tilsetninger. Kun druer.

BioIntegrale sørger for selvforsyngrad når det kommer til (økologiske) grønnsaker.
Castello del TRebbio er ledende i Italia på safrandyrking.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

 

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her