Ukens vin
Knallgodt priset chianti

Knallgodt priset chianti

For utrolige 139,90 får du en herlig smak av chianti som kan bli din nye favoritt enten du trenger en vin til pasta, pizza, vegetar eller vinkosen.
Aase E. Jacobsen
22 Januar 2019 - 19:03
 

Castello del Trebbio Chianti Superiore 2017 byr på deilig kirsebærfrukt, flott syrlighet og snev av urter og tobakk. Et selvfølgelig valg til pasta, men et like godt følge til både lam og elg, men også vegetarretter.

Den smaker ikke helt som annen chianti, og årsaken er at den kommer fra underområdet Rufina i det nordlige Toscana, noen mil nordøst for Firenze. Dette er den kjøligste delen av Chianti, og Castello del Trebbio ligger dessuten i ytterkanten av Rufina, ved 400 m.o.h. ved foten av Appenninene som skiller Toscana fra Emilia-Romagna i øst. Snø er derfor ikke uvanlig her. Det var det under mitt besøk i påsken 2008.

Les mer om Rufina her

Den har i tillegg til seks måneder i ståltank, seks måneder i 2000 liters velbrukte fat, også kjent som botti,. Det gir altså ingen eikesmak, men åpner vinen og forbereder den på et liv i flasken. Dette er egentlig ikke en lagringsvin, men den tåler fint 5-6 år gitt dens gode struktur.

Ståltankversjonen av denne vinen kostet 120 kroner for 12 år siden, også da et veldig godt kjøp, men med dagens sterke euro, er den et ekstra godt kjøp, og tilhører ellers det aller mest prisgunstige sjiktet for toscansk vin.

Trebbio-borgen er fra 1184.

Forskjellen til sist den var tilgjengelig i Norge, da i 2015-årgang, er ifølge Anna Baj Macario som lager vinen sammen med mannen Stefano Casadei, at den er blitt Chianti Superiore, hvilket krever lavere avling og modning i fat. Hun mener vinen trenger det siden det kjøligere klimaet i Rufina gir tøffere tanniner enn i lavlandet og ellers i Chianti. De høyere temperaturene i 2017 ga for øvrig god modning, hvilket gjør at den fremstår som svært så myk og harmonisk allerede.

 

Anna Baj Macario og Stefano Casadei med barna i vinmarken. Foto: alessandro castiglioni

Årsaken til at det ikke står Rufina på etiketten er at halvparten av de 60 hektarene med vinmarker ligger utenfor Chianti Rufina DOCG. De lager kun en Rufina, en riserva fra vinmarken Lastricato, og som modnes i 30 måneder i botti. Den finnes ikke (ennå) på polet.

Utsikt fra borgen mot Appenninene.

Se utvalget av Chianti Rufina på polet

Siden jeg besøkte Anna i 2008 har mye skjedd. De har blant annet lansert konseptet BioIntegrale som innebærer utvikling av polykultur på den 350 hektar store eiendommen. Målet er å være mest mulig selvforsynte for sine mange aktiviteter, her drives både hotell/agriturismo, restaurant og matproduksjon som olivenolje, spelt, safran, ulike typer syltetøy og kosmetikk i tillegg til vin. BioIntegrale medfører også en mest mulig naturlig framstilling med spontangjæring og fravær av alle tilsetninger. Kun druer.

BioIntegrale sørger for selvforsyngrad når det kommer til (økologiske) grønnsaker.
Castello del TRebbio er ledende i Italia på safrandyrking.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det bare snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke eller to. Det lønner seg å aldri gi opp. For den som venter på noe godt...

 

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her