Ukens vin
Denne annerledes og spennende chilenske rødvinen gir mye for pengene

Denne annerledes og spennende chilenske rødvinen gir mye for pengene

Chilenerne har tatt tak i sine vinrøtter og kan også tilby usminket vin i det rimelige prisleiet.
Aase E. Jacobsen
16 Mai 2016 - 12:19

Reccorido Dry Farmed Cinsault 2015 er en «uchilensk» vin i den forstand at den ikke har tydelige tegn på fatlagring ved siden av at den har bedre konsentrasjon enn hva som er vanlig i dette prissjiktet. Dessuten er den laget av en druesort du ikke vanligvis forbinder med Chile, nemlig cinsault.

I tillegg kommer den fra en lite kjent del av Chile, Itata, som ligger ganske langt sør, i en del av landet som har mer regn og større innflytelse fra Stillehavet enn eksempelvis Maipo og Central Valley.

Disse noe kjøligere forholdene gir en friskere stil, som druen cinsault nyter godt av. Dermed framheves dens pinot noir-lignende delikate og parfymerte stil. Så selv om druen generelt trives best i varme tørre omgivelser, er klimaet i Itata godt innenfor toleransegrensene.  

Også i Sør-Afrika tas gamle cinsaultvinstokker vare på

Cinsault fikk aldri noen berømmelse i Frankrike, hvor den har måttet finne seg i å spille både andre- og tredjefiolin i blandinger.

Både Itata og cinsault har imidlertid lange tradisjoner i Chile. Itata var åsted for de første vindruebeplantingene i Chile, en gang på 1500-tallet, og cinsault var druesorten munkene hadde med seg fra Frankrike.  

Du bør også prøve denne chilenske lekkerbiskenen av samme drue

Naboregionen i nord, Maule, har opplevd en tilsvarende gjenoppvåkning for druen carignan som har samme opprinnelse og lange røtter i Chile som cinsault.

Les om hvilke resultater som er oppnådd for carignan i Chile

Både Itata og Maule fikk den samme skjebnen da etterspørselen etter billige og mer produktive druer til destillering gjorde at pais overtok i vinmarkene.

Pais kan også gi spennende vin i de rette hender

Men noen av de gamle parsellene overlevde. Vår vin er laget av druer fra 60 år gamle vinstokker. De er buskbeskjærte og vannes ikke slik som vanen er i de fleste av Chiles vinområder. Det bidrar til å sikre konsentrasjonen i den endelige vinen.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super spansk hvitvin til 200 kroner
+
Ukens vin

Super spansk hvitvin til 200 kroner

Her får du både fylde, munnfølelse og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik
Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik

Mansaf er både et syn for øyet og en fryd for ganen som er forbeholdt de store anledninger. Men som også passer inn i vår lokale søndagsmiddagtradisjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet
Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet

Nå som den norske purren er på sitt beste, bruk den som topping på fisk. Med en smakskraftig rødvinssaus, blir dette det rene festmåltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia
Ukens drink

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia

Med dansktappet rom og dansk hylleblomstlikør som en daiquiri i glasset kan bare høsten komme.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super spansk hvitvin til 200 kroner
+
Ukens vin

Super spansk hvitvin til 200 kroner

Her får du både fylde, munnfølelse og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik
Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik

Mansaf er både et syn for øyet og en fryd for ganen som er forbeholdt de store anledninger. Men som også passer inn i vår lokale søndagsmiddagtradisjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du oktoberutgaven av Apéritif magasin
+

Her finner du oktoberutgaven av Apéritif magasin

I denne utgaven av magasinet Apéritif ser vi blant annet på burgundprisene, og spør om det franske kjøkken er dødt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett
Ukens kake

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett

Eplekake er alles favoritt, og denne er raskere å lage enn mange andre. Og den smaker himmelsk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Skap lys i høstmørket med en knallgul og fyldig karrisuppe
Dagens rett

Skap lys i høstmørket med en knallgul og fyldig karrisuppe

En herlig kremet suppe med varmende smaker fra Østen og med en fransk vri er både mettende og en fryd for smaksløkene og synet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet
Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet

Nå som den norske purren er på sitt beste, bruk den som topping på fisk. Med en smakskraftig rødvinssaus, blir dette det rene festmåltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her