Disse vinene er mye billigere og minst like gode som chablis

Alle elsker chablis, men med stadig økende priser, er det godt at det finnes alternativer. Til og med overraskende billige.
Aase E. Jacobsen
14 Februar 2016 - 14:19
Favoritten.

Vi snakker om vin fra avkroker som de franske alper og den franske vestkysten. Viner som holder forbløffende gunstige priser til tross for sterk eurokurs og generelt økende vinpriser.

Situasjonen var slik også for to år siden, da jeg lovpriste vin av den hvite alpedruen jacquere. 

Chignin Vieilles Vignes er fortsatt min favoritt fra Savoie, imponerende konsentrert for en vin i denne prisklassen. Men den er en vin som bare er å få i små kvanta. Derfor er det egentlig bra at den har fått et par utfordrere som koster enda mindre og finnes i svært mange polutsalg.

God denne også.

Labbé Vin de Savoie Abymes Jacquère har ikke den samme konsentrasjonen, men er en veldig god og småkompleks hvitvin den også, og byr ikke minst på utrolig god vinvaluta. Jean Perrier Cuvée Gastronomie Abymes er like billig, men litt fetere i stilen, noe som er et av kjennetegnene til denne spesielle druen. Ved siden av tydelig røyk- og kalkpreg. God munnfølelse og fin syre gjør dette til flotte matviner som også tåler mye mer enn de rimeligste chablisene.

Ikke minst bør de prøves til årets ferske skrei som nå fyller fiskediskene.

Jacquere gir altså en annen stil enn chablis, litt fetere, men fortsatt veldig mineralsk, og til den prisen du finner den i polhyllene er disse vinene noen veritable kupp.

De har i tillegg til særpreg også moteriktig lav alkohol 11-11,5 prosent er helt perfekt når de skal operere sammen med delikat norsk sjømat.

Men siden vi er inne på alternativ til chablis, må jeg minne om min årelange kjærlighet til den fortsatt like gunstig prisete Grand Fief de la Cormeraie Muscadet Sèvre et Maine sur Lie. I siste årgang ut er den usedvanlig fit – konsentrert og syrefrisk, nærmest fersk, selv om den har vært på flaske i minst halvannet år.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Plukkfisk er den reneste festmaten
Dagens rett

Plukkfisk er den reneste festmaten

Det finnes et utall ulike oppskrifter på plukkfisk. Dagens utgave er laget med lettsaltet torsk og toppet med sprøstekt bacon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her