Ukens vin
Disse vinene tar deg tilbake til hverdagen – på en veldig god måte

Disse vinene tar deg tilbake til hverdagen – på en veldig god måte

De finnes begge i basisutvalget, er veldig billige, men har mye karakter og er herlig smårustikke, og passer dermed utmerket til de gode hverdagsrettene.
Aase E. Jacobsen
14 April 2020 - 14:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Conte Spagnoletti Zeuli Castel del Monte 2017 har en del sødme fra moden kirsebærfrukt, lett skallpreg og jordsmonnstoner som gir den en lett rustikk, men veldig autentisk karakter. Det gjør at den fungerer veldig godt til kjøttkaker eller reinskav med tyttebær, pasta med kick i sausen (som denne søritalienske klassikeren), pølser, alt av Midtøsten-inspirert og krydret mat samt grillmat. Så la deg ikke lure av den lave prisen, eller sødmen, for denne vinen fortjener respekt og ikke minst å bli servert til mat – det er det den er laget for.

Det eneste som ikke «stemmer» med denne vinen er det pompøse navnet, og det er her hemmeligheten ligger. For i motsetning til de fleste andre viner til 129,90, er det ikke snakk om en masseprodusert vin. Derimot en tradisjonsrik produsent (siden år 1600)  i Andria, Puglia, rett nord for Bari på østkysten med en vaskeekte greve ved roret, Onofrio Spagnoletti Zeuli, som etter eget utsagn er «lidenskapelig dedikert til å vise fram hele den lokale jordbruksmat-tradisjonen».

Conte Spagnoletti har 400 hektar med primært oliventrær, men også vinplanter og andre jorbruksprodukter.
 

For dette landskapet er en viktig del av det italienske matfatet. Mesteparten av de 400 hektarene er dyrket med oliventrær, men også andre vekster som durumhvete til pasta og ulike grønnsaker som tilvirkes på gården. Og altså vin laget av de lokale druene nero (uva) di troia, montepulciano og bombino nero, som alle inngår i vinstilen Castel del Monte DOC. Alt av jordbruk er bærekraftsertifisert på ulike måter. Greven lager en rekke viner, og to av dem er tilgjengelig i basisutvalgets 62 største polutsalg. Den røde som lages av de to første druene, tilhører gårdens enkleste nivå, mens roseen, Conte Spagnoletti Zeuli Colombaio Bombino Nero 2018, basert på bombino nero alene, har en høyere klassifisering enn den røde, nemlig Castel del Monte DOCG.

Det finnes også røde viner merket med Castel del Monte DOCG (siden 2011), men de er laget av enten druen nero di troia eller bombino nero alene, eller i blanding hvor nero di troia utgjør minst 65 prosent. Den regnes på samme måte som bombino nero som å ha et større potensial samtidig som begge druene har svært lang historie i området.

Nero di troia har fått sitt navn etter byen Troia som ligger 10 mil mot nordvest.

Mens nero di troia nå dyrkes på 2572 hektar, er det bare halvparten så god tilgang på bombino nero.

De skiller seg dessuten fra de øvrige mest dyrkete druene i Puglia som negroamaro og primitivo ved å gi lavere avlinger. Men mye farge, spesielt har bombino nero et høyt innhold av anthocyaner (antioksidanter). At den  er blitt den foretrukne druen for rosevin, skyldes at den trenger svært kort tid med skallene for å gi tilstrekkelig rosa farge. Vinen fremstilles dermed uten å få med for mye bitterstoffer som kan forstyrre den ønskede delikate rosekarakteren.

Druene til denne roseen kommer fra utvalgte vinmarker som ligger høyere i landskapet. Det har gitt en friskere og mer delikat stil, men fortsatt med god stedskarakter. Et supert følge til grillet sjømat, pasta, vegetar eller fingermat som oliven, spekepølse og pecorino.

Castel del Monte har for øvrig fått navn fra den karakteristiske åttekantede borgen fra 1200-tallet, nå med Unesco-verdensarvstatus, som rager over det lett kuperte jordbrukslandskapet. Vinmarkene ligger ved 180-450 m.o.h. og jordsmonnet er kalkholdig. Nedbøren er på 560 mm årlig, men kommer kun om høsten og vinteren, hvilket i kombinasjon med 300 soldager og en gjennomsnittlig døgntemperatur i juli på 25 grader, tilsier et tørt og varmt klima. Buskbeskjæring (og lav guyot) av plantene er derfor foretrukket siden det er aller best tilpasset slike forhold.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken
+
Tester

Nyheter: Storfint besøk med historisk sus i taxfree-butikken

Når så imponerende viner som disse finner veien inn i taxfreehyllene er de verd reisen alene. Så kan du plukke med deg en flaske tequila på vei til kassa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her